Tippek

A gondolkodásmódunk megváltoztatása és a technológia együtt mentheti meg a civilizációnkat

technológia

Az emberiség fantasztikusan messzire jutott a technológia segítségével. Az ökológiai krízis megoldását ugyanakkor nem lehet csak a technológiától és a „technológiai messiásoktól” várni.

Növekedési modellváltásra van szükség, ami túllép a fogyasztásközpontú gazdaságon, és az emberi jólétre, környezeti fenntarthatóságra fókuszál – állítja Bánkuty-Balogh Lilla közgazdász, geopolitikai szakértő, tudós, a Budapesti Metropolitan Egyetem november 10-i TEDx konferenciájának előadója.

Napjainkban erős kritikus hang övezi az ember létezését a Földön, amely elítéli az egyént és az emberiséget, amiért rombolja a környezetét és megbetegíti a bolygót. Bánkuty-Balogh Lilla nem ért egyet ezzel a megközelítéssel: „A gondolat egyik emblematikus megjelenése Smith ügynök véleménye a Mátrixban: az emberiség vírus, amire csak a gépek jelenthetik a gyógyírt. Ez az elképzelés nyert valamiféle furcsa népszerűséget, de ez ebben a formájában valójában csak nihilizmushoz vezet, és nincs benne semmi konstruktív. Márpedig az ember egyik legjobb tulajdonsága az alkalmazkodás, a kreativitás és a küzdeni vágyás a nehézségek közepette is” – mondja. Valóban sürgősen szembe kell néznünk a gazdasági modelljeink fenntarthatatlanságával, de nem szabad emberellenessé válnunk – hiszen mi is a bolygó élővilágához tartozunk. Mindegy, hogy léleknek, szellemnek, tudatra ébredésnek vagy isteni szikrának hívjuk, van valami, amiért univerzálisan értéknek tartjuk az emberi életet, és nagyon fontos, hogy ez ne kérdőjeleződjön meg, hiszen erre alapul a civilizációnk. Már csak azért is, mert a bolygó és annak élővilága már kibírt mindenféle kataklizmát a meteoritbecsapódástól a szupervulkán kitörésig, az emberi társadalom viszont pár fok átlaghőmérséklet-emelkedés hatására is káoszba süllyedhet.

Emberközpontú változásra van szükség

Felmerülhet a kérdés, mi számít emberközpontúnak: a kényelmünk vagy a természetes fiziológiai és pszichés igényeink?

„A fogyasztás kultúrája se nem környezetbarát, se nem emberközpontú. Ez az a probléma, amit meg kellene oldanunk egy olyan új növekedési paradigmával, amely az emberi jólétre, nem pedig a GDP-ben mért gazdasági teljesítményre összpontosít. Már Kuznets, a GDP atyja figyelmeztetett arra, hogy a GDP a gazdasági kibocsátás mérőszáma és nem a társadalmi-gazdasági jólété”

– teszi hozzá a közgazdász.

A klímaváltozás körüli diskurzust jellemzően a természetrombolás lesújtó statisztikái dominálják, ez a megközelítés – bár igaz és valós – könnyen oda juttathat minket, hogy a szorongás közepette elengedjük a kérdést, mondván, már úgysem tehetünk semmit a világméretű katasztrófák ellen.

„Minden történelmi korszakban jelentős piaca volt a világvége-várásnak. A fatalizmusba átcsapó, túlzott pesszimizmus viszont pont a cél ellen hat. Akkor van bármi értelme a fenntarthatósággal kapcsolatos erőfeszítéseknek, ha hiszünk abban, hogy még tehetünk ellene valamit. Teller Ede mondta – pedig ő sem élt könnyű korszakban –, hogy optimistának lenni kötelesség. Ha elhisszük, hogy a jövő bizonytalan, akkor megnő a felelősségünk, hogy azt tegyük, amit a bizonytalanságok közepette a legjobbnak látunk, pont azért, hogy az általunk alkotott jövő jobb lehessen.”

Majd a technológia megoldja?

Bánkuty-Balogh Lilla szerint a multimilliárdos technológiai vállalkozók – Jeff Bezos, Elon Musk vagy korábban Steve Jobs – körül kialakult kultusz jól illusztrálja a technológiai fejlődésbe vetett hitünket. Ez a technológiai optimizmus mondatja velünk, hogy minden társadalmi és környezeti kihívásunkat meg tudjuk oldani a tudomány segítségével, anélkül, hogy alapvetően újra kellene gondolni növekedési modelljeinket.

 „Nem várhatunk a jótékony technológiai megváltásra, mert kifutunk az időből. A technológiai innovációk valóban kulcsfontosságúak az emberi fejlődés történetében, de pillanatnyilag kulturális értelemben vagyunk lemaradva: amíg fejlődési modelljeink központjában a fogyasztás marad, addig folytatódik a természetrombolás, emberi oldalról pedig marad a stressz, az elidegenedés a természettől és a mentális betegségek sora. Ez viszont nem technológiai, hanem kulturális és spirituális probléma, így nincs is rá technológiai megoldás.”

Egyéni felelősség

Ha ez így van, akkor felmerül az egyén felelősségének kérdése.

„Az elmúlt években két ellentétes trend indult el egymással párhuzamosan. Az egyik, hogy ne várjuk a felülről jövő változást, hanem használjunk vászonszatyrot és fémkulacsot, hogy megmentsük a bolygót. A másik, hogy a nagy cégek tehetnek mindenről, így teljesen felesleges minden egyéni erőfeszítésünk, hiszen annak hatása úgyis eltörpül az ipari kibocsátáshoz mérve. Mindkét állítás igaz is és hamis is egyszerre. Valóban kérdés, hogy a globális kapitalizmus tőkevezérelt és önjáró folyamataival szembe lehet-e szállni bambusz szívószálakkal és szilárd samponnal. Azonban ha valóban meg akarjuk menteni a bolygót, mindenki gondolkodásmódjában változást kell elérnünk” – tette hozzá a szakértő.

A vezetőink is emberek

A gondolkodásmód megváltoztatásának szükségessége természetesen gazdasági modelljeinkre és kormányzatainkra is vonatkozik. A szakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a hibáztatás helyett meg kell értenünk, milyen emberi tényezők játszanak közre ezekben folyamatokban.

„Azt az alapkezelőt, befektetőt, nagyvállalati CEO-t, aki nem sokszorozza meg a tőkét, a cég elnöksége rövid úton leváltja, mert a részvények ára esni fog. Tehát, amíg a vállalatoknál nyereségben, az országok szintjén pedig GDP-ben mérjük a társadalmi-gazdasági sikert, addig kódolva van a rendszerben, hogy növekszik a kibocsátás és a környezetterhelés”

mondja Bánkuty-Balogh Lilla.

Alternatív gazdasági modellek jelenthetik a megoldást

A közgazdász szerint nem a felelőst kell keresnünk. A GDP mint mérőszám mögül hiányzik az a növekedési paradigma, amely nem fogyasztásban és kibocsátásban gondolkodik.

„Ennek megtalálására legjobb esélyünk az olyan kulturális-spirituális hagyományokban van, mint a sztoicizmus, a buddhizmus vagy éppen a kereszténység, amely talált egy materiális fogyasztással nem járó olyan ’rést’ az emberi szükségletek megértésében és kielégítésében. Ez az igazi know-how.”

Az ellentmondásra a közgazdász társadalom is kezd ráébredni és egyre több szó esik olyan alternatív gazdasági modellekről, mint a nemnövekedés (de-growth), az állandó állapotú gazdaság (steady-state economy) vagy a már hazánkban is megjelent új fenntartható közgazdaságtan.

A TEDxBudapestMetropolitanUniversity konferencia látogatói Bánkuty-Balogh Lilla közgazdász, geopolitikai szakértő és tudós fenntartható gazdasággal kapcsolatos további gondolatait november 10-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban személyesen is meghallgathatják.

Tippek

Íme, egy Viber szolgáltatás, amit valószínűleg nem használ, de pénzt takaríthat meg vele

viber

Telefonálni a világ körül nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartani kell a telefonszámláktól. A Viber Out szolgáltatás kiváló minőségű és megfizethető nemzetközi hívásokat biztosít a közelgő ünnepi szezonban és azután is.

A Rakuten Viber a világ egyik legnagyobb kommunikációs alkalmazásaként nemcsak az alapvető funkciók folyamatos fejlesztésébe fektet be, hanem arra is törekszik, hogy új, értékes szolgáltatásokat, és vonzó ajánlatokat kínáljon a felhasználóknak. Az egykor hagyományos telefonos applikációként indult Viber ma már egy olyan szuperalkalmazás, amelynek középpontjában az üzenetküldés áll, és funkciók széles skáláját kínálja, amelyek minden helyzetben megfelelnek a különböző felhasználói igényeknek. A szórakoztató AR Lencséktől a beszélgetéseket megfűszerező matricákon át a chatbotokig és a fizetési szolgáltatásokig számos lehetőség teszi kényelmesebbé a mindennapokat.

A Viber tökéletes megoldást kínál mindazok számára, akik szeretnek utazni, több piacot is megcéloznak, illetve külföldön élnek vagy külföldi rokonai vannak. Íme, a Viber Out – egy olyan szolgáltatás, amely a felhasználói igények kielégítését tartja szem előtt a kiváló minőségű, megfizethető, és biztonságos belföldi, illetve nemzetközi hívások terén is. A Viber Out egy VoIP-szolgáltatás (voice-over IP), amely lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján bármilyen vezetékes és mobiltelefont is lehessen hívni még abban az esetben is, ha a másik fél nem használ Vibert. A hívás a Viber alkalmazásból indul, és normál telefonhívásként fogadható. Mindössze annyi a teendő, hogy a felhasználó kreditet vagy előfizetési csomagot vásárol, amely számos hívási lehetőséget kínál, és stabil internetkapcsolatot biztosít.

Napjainkban több mint 3 millió magyar él Magyarország határain kívül, ebből közel 2,5 millióan pedig a szomszédos országokban laknak és dolgoznak. A magyarok általában szeretik tartani a kapcsolatot a külföldön élő közeli hozzátartozóikkal, és a nyári hónapokban előszeretettel utaznak egzotikus országokba is. A Viber statisztikái alapján a magyarok a Viber Out szolgáltatást leggyakrabban a karácsonyi ünnepek és március 8. közötti időszakban használják, és a Viber előfizetéses szolgáltatását preferálják. Utóbbi lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy 60 ország mobilos és vezetékes számait egyaránt elérhessék havi 2290 forintért egy olyan csomaggal, amely előfizetését bármikor le lehet mondani. A Magyarországon élők 2022-ben a legtöbbször Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Egyiptomban, Fülöp-szigeteken és az Egyesült Királyságban tartózkodó ismerőseiket hívták, míg a legtöbb hívást az Egyesült Államokból, Kanadából és Németországból fogadták.

Bizonyítva, hogy komolyabb összeg ráfordítása nélkül is mennyire könnyű kapcsolatban maradni, a december 23-tól december 30-ig érvényes újévi Viber Out ajánlat lehetővé teszi, hogy felár nélkül további perceket szerezhessünk, amikor feltöltjük egyenlegünket. A részleteket a Viber Out egyenlegek oldalon (vagy a következő linkre kattintva: viber://more/viberoutCreditTab ) érhető el az ajánlat első napjától kezdődően. Ne maradj le!

A Viber Out segítségével a tartózkodási helytől függetlenül áthidalható az ismerősök, rokonok és a hívó fél közötti távolság, a megbízható és megfizethető nemzetközi hívásszolgáltatásnak köszönhetően: https://account.viber.com/hu/ .


További friss híreket talál a IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

4 tipp az adatmaszkoláshoz

voltage

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el.

Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

Az adatszivárgások folyamatosan napirenden vannak, az elmúlt időszakban például az American Airlines és a Revolut rendszerét is feltörték. Ezek mindig intő példaként szolgálnak arra, hogy a szervezeteknek érdemes felkészülniük az ilyen eshetőségekre. A Micro Focus szakértői szerint csökkenti az adatszivárgással járó kockázatokat, ha valamilyen módszerrel maszkolják az adatokat. Így a támadók akkor sem jutnak hozzá értékes információkhoz, ha sikerül betörniük a rendszerekbe.

A maszkolás során álnevesítik vagy egyéb módon felismerhetetlenné teszik az érzékeny adatokat, például a személyazonosításra alkalmas adatokat, a fizetési információkat, a bizalmas egészségügyi információkat vagy a szellemi tulajdont. Ez a folyamat védelmet biztosít az adatoknak, miközben lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy biztonságos módon felhasználják azokat elemzésekhez és jelentések készítéséhez, illetve fejlesztési vagy tesztelési célokra. Nem mindegy azonban, hogyan végzik ezt a folyamatot a szervezetek, ha nem szeretnék, hogy lelassítsa az üzleti folyamatokat. A Micro Focus szakértői szerint öt fontos területre érdemes fókuszálni ahhoz, hogy fennmaradjon az egyensúly a biztonság és a hatékonyság között.

  1. Nézzük meg, mit is kell maszkolni

Első lépésként azt érdemes feltérképezni, pontosan mi szorul védelemre. Célszerű érzékenység alapján osztályozni az adatbázisok oszlopaiban található információkat. A hitelkártyaszámok például nagyon érzékenynek számítanak, míg a keresztnevek önmagukban nem azok. Az adatok azonosítása és besorolása után sokkal gördülékenyebb lesz maga a maszkolási eljárás. Ez azért is hasznos, mert így a jövőben is rendelkezésre állnak majd a folyamatok ahhoz, hogy létrehozunk friss, maszkolt másolatot az adatbázisról, amikor szükség van rá.

  1. Gondoskodjunk a hasonlóságról

Bármilyen maszkolási technológiát is használunk, a végeredménynek hasonlítania kell az adatbázisra. A maszkolt adatoknak hasonló jellemzőkkel kell rendelkezniük, mint az eredetieknek. Például az olyan információknak, mint a hitelkártyaszámok ugyanolyan hosszúnak kell lenniük, mint az eredeti adatnak, különben megnehezítik a felhasználást az elemzések készítésénél. Ilyenkor hasznos a formátummegőrző titkosítás (Format-Preserving Encryption – FPE), amely a Micro Focus Voltage megoldásában is elérhető. A megoldás például egy igazolványszámban a számokat más, véletlenszerű számokkal, és a betűket is más, véletlenszerű betűkarakterekkel helyettesíti, így hasonló marad a formátum, de a bizalmas információk védve vannak.

  1. Frissítsünk gyakran

Az adatbázisok is képesek „öregedni”, méghozzá egész gyorsan. A szakemberek új típusú adatokat adnak hozzá, módosításokat hajtanak végre és frissítik a folyamatokat. Ezért érdemes már az elején arra készülni, hogy az adatbázisok maszkolt másolatait nem csupán egyszer fogjuk elkészíteni. Hasznos, ha kéznél van egy olyan eljárás, amellyel rendszeresen és lehetőleg automatizáltan előállítható a maszkolt másolat.

  1. Használjunk megfelelő technológiát

A döntéshozóknak mérlegelniük kell, mi számít kritikusnak a saját adataik és felhasználási területeik közül, és milyen technológiák alkalmazhatók sikeresen a vállalati környezeteikben úgy, hogy azok ne zavarják az üzleti folyamataikat, de az előírások teljesítését segítsék. Akadnak olyan módszerek, amelyeknél szükség esetén visszaállíthatók az adatok, ilyen lehetőséget kínál például a Voltage-ban elérhető FPE. Ez a megoldás úgy titkosítja az éles üzleti információkat, hogy a felhasználók nagy része csak a kódolt karaktereket látja a bizalmas adatok helyén, ám a rendszer képes dekódolni ezeket azon kiemelt jogosultsággal rendelkező személyek számára, akiknek erre szükségük van a munkájukhoz. A másik oldalon a Voltage Format-Preserving Hash technológia úgy kódolja az adatokat, hogy azok semmilyen módon nem állíthatók vissza utána. Ez olyan esetekben hasznos, amikor külső fejlesztőknek biztosít tesztadatbázist a szervezet, vagy úgy kell tárolnia az adatait, hogy azok megfeleljenek a GDPR követelményeinek.

Tovább

Tippek

Kis algoritmusok sokat segíthetnek az autós forgalmon

Egy nemrég végzett kísérlet szerint nagyon meg tudja olajozni a közúti közlekedés tempóját, ha forgalomba engedünk néhány olyan autót, amelynél mesterséges intelligencia dönt az optimális sebességről.

Az ember ösztönei segítenek a túlélésben, ám bizonyos helyzetekben felesleges komplikációt okoznak. Ilyen a közlekedés is, ahol régóta bebizonyosodott, hogy a sofőrök túlreagálják az előttük haladó autó fékezését azzal, hogy ők maguk a kelleténél jobban lassítanak. Ezt teszi a kérdéses jármű mögött haladó is, és így tovább. Ebből adódnak az autópályákon gyakran tapasztalható “fantomdugók”, amikor is teljesen leáll egy szakaszon a forgalom, miközben semmiféle baleset vagy egyéb közlekedést nehezítő tényező nem tapasztalható.

Forgalomszabályozó akció

Minderre igyekezett megoldást találni egy több egyetem szakértőit összefogó kutatócsoport. A CIRCLES Consortium néven összállt csapat egy ötnapos kísérlet során 100 autó viselkedését szabályozta mesterséges intelligencia segítségével egy nashville-i autópálya reggeli forgalmában.

A kísérlet egy lépés volt a konzorcium céljának eléréseben, amely az emberek irányította autók és autonóm járművek együttes közlekedését igyekszik optimalizálni szenzoradotok, hálózati megosztás és mélytanulásra képes algoritmusok segítségével. A forgalom áramlásának finomítása ugyanis nem csak az egyének utazási idejét csökkentheti, hanem jelentősen mérsékelheti az üzemanyagfogyasztást is, ami gazdasági és környezetvédelmi okból egyaránt fontos eredmény lenne.

A kísérletben használt járműveket olyan MI-algoritmusokkal szerelték fel, amelyek egyrészt a jármű adott helyzetének megfelelő sebességet felügyelik, másrészt a környezetből és más járművek szenzoraiból származó információk alapján képesek úgy alakítani haladásukat, hogy azzal összességében olajozottabbá tegyék a közlekedést. Például így:

A teszt előzetes eredményei alapján az összes közlekedő autóhoz képest bevetett elenyésző számú jármű is képes volt jó irányba befolyásolni a forgalom áramlását. Ez egyébként már egy 2016-ban végzett, sokkal korlátozottabb kísérlet során kiderült. A Berkeley Egyetem kutatói hat évvel ezelőtt 20 autóval kísérleteztek egy zárt pályán, ahol egyetlen algoritmus által felügyelt jármű is képes volt csökkenteni az egyébként rendszeresen kialakuló torlódásokat, miközben az üzemanyag-felhasználás 40 százalékkal mérséklődött.

A nashville-i próba végső eredményeire azonban még várni kell kicsit, mivel a teszt során begyűjtött adatok olyan nagy mennyiségűek, hogy hónapokba is telhet részletes kielemzésük. Az viszont már most látszik, hogy a tesztjárművek hatékonysága sokat javult a korábbi kísérletekhez képest azzal, hogy a megosztott információk alapján összehangolták mozgásukat.

Emberarcú gépet alkotnának

A jövő terveivel kapcsolatban a konzorcium igyekszik “emberi” MI-t alkotni. Azaz nem csak a rendszer hatékonyságát próbálják fokozni a kutatók, de közben ügyelnek arra, hogy az algoritmus vezette jármű (alapból irracionálisnak tűnő) viselkedése valamennyire elfogadható maradjon a humán sofőrök számára is. Ez nem is rossz ötlet, hiszen az elkövetkező évtizedekben ember által vezetett és autonóm járműveknek egyaránt meg kell férniük egymás mellett a közutakon.

Forrás: Bitport

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss