Tippek

A szakértő szerint vigyázni kell azokkal a webáruházakkal, ahol a legtöbb termékre akciós árat írnak

akció

Sokat spórolhat, aki az év első heteiben szerzi be az egészségmegőrző és étrend-kiegészítő termékeket.

Sokan elfordultak az egészségmegőrző termékektől 2022 őszén, annak ellenére, hogy ismét számos betegséggel szembe kell néznünk. Az elmúlt két évben a bezártság, a home office, illetve a higiéniára való fokozott odafigyelés miatt sokkal kevesebb megbetegedés volt (a Covidot leszámítva), így most az influenza és felső légúti betegségek sokkal intenzívebben támadhatnak, mint korábban, ugyanis a szervezetünk jó eséllyel nem találkozott az elmúlt két évben ezekkel a vírusokkal. Szinte nem is volt most olyan család, ahol a karácsonyi összejövetelen ne lett volna legalább egy-két személy, aki beteg volt, ez pedig meg is látszik a keresési tendenciákon. A trendekről Jánvári András e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója mesélt.

A 2021-es év őszi időszakában sokkal több keresés volt „immunerősítő” és „lándzsás útifű” kulcsszavakra, mint 2022-ben, viszont ez december végén átfordult, így az év utolsó két hetében rohamos emelkedésnek indult az érdeklődés ezen termékek iránt. A „cink” és „szelén” kulcsszavakra egyelőre még kevesebb a keresés, azonban már alig marad el a tavalyi évtől.

Ezzel szemben a C-vitamin és D-vitamin még továbbra is nagyon alulmarad a tavalyi számokhoz képest. Ezt a forgalmazók is megerősítik, nagyon nagy volt a termékeknél a visszaesés eladott darabszámban

– hívta fel a figyelmet Jánvári András, a multi-vitamin.hu ügyvezetője.

Jellemző a lefelé vásárlás

Ha egy adott terméktípusból van több márka, akkor már kevésbé márkahűek a vásárlók. Sokkal inkább megnézik és összehasonlítják az ár-érték arányt, illetve jobban keresik az akciókat.

Itt fontos felhívni a vásárlók figyelmét, hogy attól, hogy valaminél nincs kiírva akciós ár, lehet még kedvező az ára, azonban az új árszabályozás miatt, amit nyáron vezettek be, sokkal kevesebb akciós árat láthatunk. Azoknál a webáruházaknál, ahol minden termékre akciós árakat írnak ki, gyanakodjunk is, hogy trükköznek, és valójában nincs is akkora kedvezmény. Manapság 20-30%-nál nagyobb akciót már csak rövid szavatosságú termékek esetében láthatunk, illetve beragadt készleteknél az étrend-kiegészítő piacon

– emelte ki a szakértő.

A tavalyi készlet kifutásáig még olcsóbban szerezhetjük be a termékeket

Az étrend-kiegészítők piacán is jelentős drágulás volt tapasztalható az árfolyamváltozások miatt, lévén dollárban vagy euróban vásárolják a cégek, ám szerencsére jóval kisebb volt az áremelkedés, mint az élelmiszerek esetében.

„Drágulás biztosan továbbra is lesz, de nem hiszem, hogy olyan mértékben, mint más termékeknél. Leggyakrabban a gyártók és forgalmazók év elején szoktak változtatni az áraikon, emellett figyelembe kell venni, hogy az üzletek költségei is folyamatosan nőnek. Így mindenkinek emelnie kell az árrésén, ha nem akarnak veszteségesek lenni, ezért érdemes év elején minél hamarabb beszerezni azokat a termékeket, amikről biztosan tudjuk, hogy szükségünk lesz rá az év során. Sok helyen a régi készlet kifutásáig nem változtatnak a korábbi áron”

– mutatott rá Jánvári András.

Vannak termékek, amiknek végre csökken az ára

Szerencsére vannak olyan terméktípusok, amiknek az ára korábban sokat emelkedett, viszont most újra csökkenőben van.

Ilyen az aszkorbinsav, ami most, év elején 20-30%-ot fog esni, de a kókuszolaj és eritrit ára is elkezdett visszaesni a meredek emelkedés után a korábbi, egy-két évvel ezelőtti világpiaci árára. A recesszióval és a vásárlóerő csökkenésével ezen termékek száma növekedni fog, és egyre gyakrabban találkozhatunk majd árcsökkenésekkel

– tette hozzá a szakértő.

Hogyan alakul 2023-ban az étrend-kiegészítő piac?

Általánosságban elmondható az étrend-kiegészítő piacon, hogy a januári és februári hónapokban meg szokott növekedni a keresés az egészségmegőrző termékekre, kivéve a 2021-es és 2022-es év első hónapjait. Ezekben az években a Covid-hullámok határozták meg az érdeklődés alakulását, mintsem az évszakok, így inkább október-november és március hónapok voltak az erősebbek.

Idén kicsi fellendülésre számítunk érdeklődés szintjén, lévén október-november gyenge volt a korábbi két évhez képest, azonban azt nehéz megjósolni, hogy az embereknek mennyire lesz pénzük a továbbiakban az egészségre. Amikor már betegek, akkor azt gondolom, hogy költeni fognak a gyógyulásra, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megelőzés a legolcsóbb és leghasznosabb megoldás.” Ami láthatóan visszaszorult, az a cégek által ajándékozott vitaminok piaca. „Több olyan partnerünk is van, aki az elmúlt két-három évben rendszeresen adott alkalmazottainak vitamint, de erre most plusz, elhagyható költségként tekintett. Pedig érdemes figyelembe venni, hogy a betegség a munkáltató és a munkavállaló számára is költséges

– hívta fel a figyelmet Jánvári András a multi-vitamin.hu ügyvezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Grafit és hungarocell: egy hatékony páros!

grafitos EPS szigetelés

Mai szemmel nézve furcsa, hogy pár évtizeddel ezelőtt nem fektettek nagy hangsúlyt az épületek hőszigetelésére. Ma már az érvényben lévő szabályozások pontosan megszabják, milyen hőtechnikai követelményeknek kell megfelelnie egy új építésű épületnek. Azt azonban nem szabják meg, hogy ezt milyen hőszigetelő anyag felhasználásával kell abszolválnunk. Jelen cikkünkben ezért az egyik népszerű típust, a grafitos EPS lapokat vesszük górcső alá, összehasonlítva az alternatívákkal.

Miért is hőszigeteljünk?

Mielőtt elmerülnénk a grafitos szigetelés előnyeiben, hátrányaiban és nüanszaiban, nézzük röviden, miért is szigetelünk. Bár lesz néhány nagyon evidens gondolat, könnyen lehet, hogy új szempontokat is találni fogsz ebben a rövid felsorolásban!

 • Spórolni tudsz vele, tehát kevesebbet kell költeni télen fűtésre és nyáron légkondicionálásra. Ez a mostani energiaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont.
 • Energiát spórolsz, ezzel hozzájárulsz a klímaváltozás fékezéséhez! A legkörnyezetbarátabb ugyanis az az energia, amit meg sem kell termelni.
 • Csökkentheted az épület belső hőingadozását, kellemesebb életteret hozva létre.
 • Hozzájárulsz a páralecsapódás és a szerkezeti károk megelőzéséhez.
 • Megnöveled az ingatlan értékét, így ha eladni kívánod, magasabb összeget kérhetsz el!

Milyen szigetelőanyagok közül választhatsz?

Manapság alapvetően háromféle homlokzati szigetelőanyag közül választhatunk, ezek az expandált polisztirol (EPS), a grafitos EPS és a kőzetgyapot. Egy pár szó a gyártási technológiáról: az EPS, közismert nevén hungarocell felfújt polisztirol golyócskákból áll, a grafitos EPS-nél ehhez grafitport adnak hozzá pluszban, a kőzetgyapotnál pedig lényegében megolvasztják a bazaltot és kvázi „vattacukrot” csinálnak belőle.

Az EPS lapok előnyei, hogy olcsók és jó hőszigetelők, viszont kisebb a mechanikai ellenállásuk és nem engedik át a párát, ami bizonyos falazatoknál (pl. vályog) hátrány.  A kőzetgyapot lapok ezzel szembe átengedik a párát és lényegében tűzállóak, bár kevésbé alaktartóak, mint a polisztirol lapok. Gyakran használják tetőterek szigetelésére, bár a homlokzaton is megállják a helyüket.

Mit tud a grafitos EPS?

És hol jön be a képbe a grafit? A grafitos EPS lapok ugyanolyan, ragasztóval, dübelekkel és üvegszövettel (pl. dryvit háló) falhoz erősített, alapvetően homlokzati és lapostető hőszigeteléshez használt EPS lapok, mint a sima hungarocell. Annyi a különbség, hogy a belekevert grafitpornak köszönhetően körülbelül 20%-kal jobb a hőszigetelő képességük! Ez jelentős eltérés, és lehetővé teszi, hogy ugyanolyan hőszigetelési hatáshoz vékonyabb táblákat használjunk, amely helytakarékossági szempontból is remek megoldás.

Erre figyelj a grafitos EPS tábláknál!

Természetesen a grafit hozzáadása néhány hátránnyal is jár. Ezek nem a rendszer tartósságával vagy élettartamával kapcsolatosak, hanem csak a beszerelésnél jelentkeznek. Arról van szó, hogy a sötétebb, grafitos lapok napfény hatására könnyen felmelegszenek, ami hőtáguláshoz és a falról való leváláshoz vezethet. A magasabb hőmérséklet a ragasztó megkötésére is hatást gyakorol, előfordulhat, hogy túl gyorsan megköt a ragasztó.

A fenti problémákra természetesen van megoldás. Napos időben alkalmazhatunk állványhálót, így védve a táblákat a napsütéstől, illetve elérhetők olyan felületkezelt grafitos EPS táblák, amelyek részben visszaverik a napfényt, így csökkentve a felmelegedést.

Konklúzió

A grafitos EPS táblák remek hőszigetelési képességüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak homlokzati hőszigetelésre. Bár a kivitelezésnél oda kell figyelni, a jobb hőszigetelési tulajdonság miatt megéri ezeket a modernebb hőszigetelő anyagokat választani!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Amit a hőszivattyúkról tudni kell

hőszivattyú split klíma Hisense

Az elmúlt néhány év jelentős változást hozott az emberek életében hazánkban is, így jó néhány háztartás esett gondolkodóba, hogy milyen típusú fűtési rendszert használjon, aktuális-e számukra is a váltás valamilyen hatékonyabb és olcsóbb megoldásra.

Természetesen minden ház és meglévő fűtési rendszer más és más, ezért fontos, hogy mindenki a saját ingatlanának tulajdonságai révén alakítson ki egy megoldást, és változtasson, ha kell. Ehhez nélkülözhetetlen a szakember jelenléte.

Népszerűek lettek a hőszivattyúk

Aki ebben a megoldásban gondolkodik, annak sok más szempont mellett azt is számításba kell vennie, hogy mekkora hőszivattyú kell náluk. Ennek megválaszolásához különböző tényezőket kell fontolóra venni. Ezek közül az első, hogy milyenek az adott épület hőtechnikai adottságai, ugyanis a meglévő fűtési rendszerhez való csatlakozás körülményei és lehetőségei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

További befolyásoló szempont az épület mérete, a hőszigetelés minősége és jellemzői, a meglévő fűtési rendszer, a bent lakók száma. De általánosságban elmondható, hogy egy családi háznak kb. egy 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra van szüksége.

A hőszivattyúk előnyei

Akik most ismerkednek ezzel a fűtési megoldással, számukra fontos összeszedni, hogy melyek a hőszivattyúk előnyei, de akik már ismerik ezt a még újdonságnak számító fűtési típust, azoknak sem árt végigolvasni ezt a részt. Ugyanis az energia, amit felhasználnak ezek a berendezések, szinte kimeríthetetlen forrásból származnak. Télen fűtésre használhatjuk, nyáron pedig hűthetjük vele a ház levegőjét.

A legfontosabb pozitívuma, amely napjainkban különösen kiemelt jelentőségű, hogy ez a fűtési technológia bizonyul jelenleg a leginkább környezetbarátnak és gazdaságosnak. Nincs szükség drága vezetékek bevezetésére, sőt, még kémény építésére sem, ezért annak karbantartásával sem kell foglalkoznunk.

Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy ezzel a technikával nincs esélye a szén-monoxid mérgezésnek. A hőszivattyúknak minimális a karbantartási költsége, így hosszú távon mindenképpen időt, energiát és pénzt takarítunk meg használatával. Ha úgy döntünk, hogy még a régi rendszert nem távolítjuk el, akkor sincs gond, mert bármilyen más rendszerrel kombinálható.

A hőszivattyúk típusai

A hőforrás és a hőátadás közege szerint léteznek levegő-levegő típusú szivattyúk, amelynél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, így működik valójában egy split klíma, amely a Hisense klíma webshopban is elérhető.

Gyakori típus közé tartozik a levegő-víz szivattyú, amely a környezeti levegőből kivont hőt adja át a szivattyú a fűtővíznek. Ismert még a víz-víz hőszivattyú, amikor is a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve juttatják vissza azt a talajba. Napjainkban még drágának számít a talaj-víz szivattyú, amely a talajból nyeri ki a hőenergiát. Létezik még a használati melegvíz szivattyú, ami a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Vízvezeték szerelés: árak, tippek, és trükkök a budapesti és vidéki különbségek

vízvezeték szerelés árak tippek budapest és vidék
Kép forrása: www.anyrgb.com/en-clipart-2clv1

Az öregebb generáció számára a ház karbantartása és a vízvezeték javítás nemcsak egy egyszerű feladat, hanem egy olyan készség, amely évtizedek óta nélkülözhetetlen része az otthoni életnek. A vízvezeték szerelés azonban nemcsak tapasztalatot, hanem tudást és megfelelő átlátást is igényel. Ebben a cikkben a vízvezeték szerelés árairól és azok Budapest és vidék közötti különbségeiről fogunk beszélni. Emellett tippeket és trükköket is megosztunk arról, hogyan választhatunk megfelelő vízvezeték szerelőt, és miként takaríthatunk meg pénzt az otthoni vízvezeték javítás során.

Árak kalkulálása

Az első és talán legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk, amikor vízvezeték szerelést tervezünk, az árak kalkulálása. Az árak számos tényezőtől függenek, például a munka komplexitásától, az anyagoktól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A Budapesti és vidéki árkülönbségek néha meglepően nagyok lehetnek.

Budapesten, mint Magyarország fővárosában, általában magasabb munkadíjakat kell fizetni a vízvezeték szerelőknek. Ez azért van, mert a fővárosban az élet költségei magasabbak, és ennek megfelelően a szakemberek is magasabb fizetést kérnek a munkájukért. Emellett az anyagok és az eszközök beszerzése is drágább lehet Budapesten.

Vidéken viszont általában alacsonyabbak a vízvezeték szerelés árai. Ebben az esetben a lakóhely földrajzi elhelyezkedése, a helyi gazdasági viszonyok és a versenyhelyzet játszanak szerepet. Az árkülönbségek miatt érdemes lehet alaposan körüljárni a helyi vízvezeték szerelők ajánlatait, mielőtt döntést hozunk.

Hogyan válasszunk vízvezeték szerelőt

A vízvezeték szerelő kiválasztása kulcsfontosságú, ha garantálni szeretnénk a minőségi munkát és az átlátható árakat. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a megfelelő szakember kiválasztásában:

 1. Kérjünk ajánlásokat: Kérjünk ajánlásokat barátoktól, családtagoktól vagy szomszédoktól, akik már tapasztaltak vízvezeték szerelői szolgáltatásokat. Az elégedett ügyfelek véleménye sokat segíthet a döntésben.
 2. Ellenőrizze a szakmai engedélyeket: Győződjünk meg róla, hogy a választott szerelő rendelkezik megfelelő szakmai engedélyekkel és biztosítással. Ez garantálja, hogy a munka szabályosan és biztonságosan fog zajlani.
 3. Kérjünk árajánlatokat: Kérjünk árajánlatokat több szerelőtől, és hasonlítsuk össze azokat. Vegyük figyelembe a munka részleteit és az anyagok árát is.
 4. Kérjünk referenciákat: Ne habozzunk megkérdezni a szerelőtől referenciákat korábbi munkáiról. A jó vízvezeték szerelő büszkén megosztja elégedett ügyfeleinek elérhetőségeit.
 5. Kérjünk garanciát: Kérjünk írásos garanciát a végzett munkára és az használt anyagokra. Ez biztosítja, hogy esetleges problémák esetén a hibákat ingyen vagy csökkentett áron javítják.

Trükkök a költségek megtakarításához

A vízvezeték szerelés költségeinek minimalizálása érdekében érdemes néhány trükköt alkalmazni:

 1. Rendszeres karbantartás: Ne hagyjuk figyelmen kívül a rendszeres karbantartást, mert ez elősegítheti a problémák korai felismerését és megelőzését.
 2. Tanuljunk alapokat: Néhány egyszerű vízvezeték probléma önállóan is megoldható, ha tisztában vagyunk az alapokkal. Ezzel megspórolhatjuk a szerelő munkadíját.
 3. Ne halogassuk: Az apró problémák időbeni javítása megakadályozhatja azok nagyobb problémákká válását, és ezzel jelentős költségeket takaríthatunk meg.

Most, hogy megismerkedtünk a vízvezeték szerelés áraival, a szakember kiválasztásának legjobb módjaival és a költségek minimalizálásának trükkjeivel, reméljük, hogy magabiztosabban kezeljük majd a vízvezeték problémákat. Ha további részleteket vagy információkat szeretnél az árakról és a vízvezeték szerelésről, kérjük, látogass el a Víz-Fűtés-Szerviz weboldalára.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss