Tippek

Éveket és milliókat veszíthetünk, ha nem tájékozódunk lakásvásárlás előtt

lakásvásárlás

A szerelem egy ingatlan esetében nem jó tanácsadó!

„Számos család életét láttam tönkremenni, akik vagy rossz hitelkonstrukciót választottak, vagy a társasház költségeivel nem kalkuláltak, és adósságspirálba kerültek.”

Szilber Szilvia társasházszakértő küldetésének tekinti, hogy felhívja az emberek figyelmét a társasházilakás-vásárlás buktatóira. A témában készülő könyvét már tavasszal kezükbe vehetik az olvasók.

Gyakran hallhatjuk: megtaláltam álmaim lakását, első látásra szerelem! Igen ám, de a kezdeti fellángolást követően viszonylag rövid időn belül szokott jönni a csalódás. Trendi és romantikus, de óriási hiba! A magyar emberek átlagosan 15 évente vásárolnak ingatlant, többnyire megváltozott, stresszt okozó élethelyzetben. Ám ez egy olyan lépés, amit ha nem járunk alaposan körbe, évekre, évtizedekre megkeseríthetjük vele az életünket. Az elmúlt két évben a korábban megszokottnál sokkal intenzívebben pörgött az ingatlanpiac, az előnyös tulajdonságokkal rendelkező ingatlanok rövid időn belül elkeltek. A vevőknek gyorsan kellett dönteniük, ha nem akartak lecsúszni egy-egy ajánlatról. 2022 végétől a piac lelassult, jut idő alaposan körülnézni, informálódni vagy akár alkudni is. Ez azért is különösen fontos, mert a rezsi, a kata adónem változásai és az infláció miatt egyes társasházak költségei akár 60-70%-kal is növekedtek.

„Az emberek többségének ingatlanvásárláskor az egyik legfontosabb szempont az ár, majd ezt követi az elhelyezkedés. Ami a mérlegelésből sok esetben kimarad, az maga az ingatlan közvetlen környezete. Márpedig, főként egy társasház esetében, számos olyan körülmény van, amit, ha hosszú távra tervezünk, és nyugalmas életet szeretnénk, nem lehet kihagyni a számításból”

– hívta fel a figyelmet Szilber Szilvia társasházszakértő, aki készülő könyvében jogi, pénzügyi, valamint műszaki területen jártas szakemberekkel együttműködve azt a célt tűzte ki, hogy segítsen a lakásvásárlóknak a lehető legoptimálisabb döntés meghozásában.

„Társasház-kezelői tapasztalataim azt mutatják, hogy lakásvásárlás előtt mindenkinek előzetesen kellene tájékozódnia azokról a dolgokról, amiket összegyűjtöttem a könyvemben. Aki nem tájékozódik kellőképpen, azt óriási veszteség érheti, és nem csak anyagi téren. A nyugalmunk az, ami megfizethetetlen”

– tette hozzá a szakember.

Ezt választom, mert beleszerettem!

Az emberek sokszor azért vesznek meg egy lakást, mert beleszerelmesednek valamilyen tulajdonságába. Inkább nem forszíroznak kényes kérdéseket, nehogy olyasmire derüljön fény, ami összetörheti bennük az álomképet. Márpedig a lakásvásárlásról racionálisan kell dönteni.

„Gyakran élethelyzet-változás ösztönzi az embereket az ingatlanvásárlásra, ami már alapból stresszt okozhat. Ehhez adódik hozzá, hogy manapság egy ilyen tranzakció jelentős hitelfelvétellel is együtt jár, ami tovább fokozza a nyomást. Teljesen természetes reakció, hogy ebből mielőbb szabadulni akarunk. Mégis azt javaslom, hogy mielőtt elköteleződnénk egy lakás mellett, mindenképpen tájékozódjunk az alább felsorolt kérdéseket illetően”

– jegyezte meg Szilber Szilvia.

20 millió plusz vagy mínusz – Ugye nem mindegy?

Az egyik legfontosabb tényező, amire rá kell kérdezni, az a társasház anyagi helyzete. Nem mindegy, hogy több húszmilliós megtakarítása vagy ugyanennyi hitele van annak a közösségnek, amelyhez csatlakozunk. Az is lényeges, hogy rendelkezik-e a tulajdonosok befizetésein kívül egyéb bevételi forrásokkal is. Ez származhat a közös udvar, tároló, iroda kiadásából, vagy éppen reklámfelület bérbeadásából, ami lehetővé teszi, hogy a társasház kisebb mértékben függjön a tulajdonosok aktuális anyagi helyzetétől.

„Egy kisebb házban elég egyetlen tulajdonostárs, aki bármilyen okból nehéz anyagi helyzetbe kerül, már ez is veszélyeztetheti a tervezett felújításokat, fejlesztéseket, hitelfelvételt”

– mutatott rá a társasházszakértő.

Elég jó, ha éppen csak nem dől ránk?

A pénzügyi helyzetet árnyalja a műszaki állapot, ugyanis ha egy frissen felújított, az elmúlt öt évben teljesen rendbe hozott társasháznak nincs megtakarítása, az nem olyan nagy probléma, mint az, ha egy rossz műszaki állapotú társasház még el is van adósodva. Aki ilyen kollektívába vásárolja be magát, az a következő felújítás alkalmával bizony mélyen a zsebébe nyúlhat.

„Lakásvásárláskor mindenképpen tájékozódni kell arról, hogy terveznek-e a közeljövőben munkálatokat, és ha igen, akkor annak a pénzügyi feltételei rendelkezésre állnak-e már, vagy majd csak ezután kell a ránk eső részt befizetnünk. Ha ezt elmulasztjuk, kellemetlen meglepetések érhetnek.”

A szabályok védenek, de korlátoznak is!

Mérlegelni kell, hogy milyen célra tervezünk ingatlant vásárolni. Különböző üzleti célú tevékenységek folytatására – rendelők, irodák, szalonok – is előszeretettel választanak társasházi lakásokat a vállalkozók, azonban fontos tudni, hogy ezt megtilthatja a lakóközösség. Ha ennek nem járunk utána, hiába vettük meg a tökéletes helyen lévő, a céljainknak teljes mértékben megfelelő lakást, hiába költöttünk az átalakítására, felújítására magas összegeket, nem fogjuk tudni a terveink szerint használni.

„Sokan vesznek lakást azzal szándékkal, hogy rövid távú kiadással – a köznyelvben gyakran Airbnb-nek nevezett lakáskiadással – foglalkozzanak. Ez a terület már igencsak szigorú szabályozás alá esik, ami ráadásul kerületenként is eltérő. Az aktuális előírásokról és állapotokról mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy a jogi vitákat és a negatív következményeket elkerüljük”

– mondta Szilber Szilvia.

Csak filmben vicces a „Jószomszédi iszony”!

Mindezek mellett az sem mindegy, kik lesznek a szomszédaink, és ők milyen célra és hogyan használják az adott ingatlant. Milyen nagy zajjal járó berendezések működnek az épületen belül, amelyek a későbbiekben esetleg zavarhatják az éjszakai pihenésünket vagy megakadályozhatják azt, hogy napközben home office-ban dolgozhassunk.

„Legyünk tisztában a saját életmódunkkal, igényeinkkel, és ezeket is vegyük számításba akkor, amikor társulunk egy lakóközösséggel”

– zárta gondolatait a szakember.

A tanácsadások során rendszeresen felmerül számos más körülmény is, amit leendő társasházilakás-tulajdonosként nem árt, ha előre tudunk. Ez hívta életre a témában hiánypótló „Lakásvásárlók kézikönyvét”.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Így lehet felismerni és távolról elkerülni a hamis Binance Launchpool tokeneket

Egyre több felhasználó esik olyan csalók áldozatául a kriptotérben, akik hamis kriptovalutákat terjesztenek a decentralizált tőzsdéken, és ezeket úgy állítják be, mintha a Binance Launchpool ajánlatok részei lennének.

A csalók „pre-sales” hirdetési kampányban, ideiglenesen létrehozott Telegram csoportokban és weboldalokon népszerűsítik az ajánlataikat, amelyeknek semmi közük a hivatalos Binance Launchpoolhoz. Felhasználóként mindig résen kell lenni, és gyanúval kell kezelni az olyan ajánlatokat, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. A valódi nagybefektetők nem szokták ingyen megosztani a „titkos receptjüket”, mindig a felhasználó felelőssége utánajárni a Binance platformon kívül vásárolt pénzeszközök törvényességének. A kripto-tranzakciókat nem lehet visszavonni, ezért a Binance-t nem terheli felelősség az elveszett pénzeszközökért.

A folyamatosan bővülő kriptotérben az elővigyázatosság és a kellő tájékozottság az egyik legjobb védekezés a csalásokkal szemben. A Binance az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy egyre több csaló házal hamis kriptovalutákkal a decentralizált tőzsdéken (DEX). Ezeket a hamis tokeneket úgy reklámozzák a felhasználóknak, mintha a Binance Launchpool program részei volnának.

A csalók ideiglenes Telegram csoportokat és weboldalakat hoztak létre, amelyeken ezeket a tokeneket „pre-sales” keretében népszerűsítik. A gyakorlatuk azonban eltér attól, amit a hivatalos Binance Launchpool követ. Ezek a csalók legtöbbször azzal szedik rá az embereket, hogy mesés hasznot kínálnak, aminek nagyon nehéz ellenállni.

A Binance ezekkel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy azok a befektetési lehetőségek, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, általában tényleg valótlanok. Azok az emberek, akik okos befektetési politikával tettek szert jelentős vagyonra, általában nem osztják meg ingyen a „titkos receptjüket” másokkal.

Mi valójában a Binance Launchpool?

A Binance Launchpool egy olyan program, amely új, törvényes érméket tesz a nagy nyilvánosság számára elérhetővé. A felhasználók stakelhetik a BNB-jüket vagy a stabilcoinjukat azért, hogy ezeken a tokeneken keresztül – amelyek a Binance tőzsdéjén minden más kereskedelmi platformot és DEX-et megelőzően jelennek meg – haszonra tegyenek szert. A felhasználók a Binance Launchpool programjaiban csak a Binance applikációján vagy a honlapján keresztül bejelentkezve vehetnek részt. Az a program, amely a Binance Launchpool részeként hirdeti magát, ám a platformon kívül áll, minden bizonnyal hamis.

A Binance arra bíztatja a felhasználókat, hogy regisztrálják magukat a Binance hivatalos közösségi média csatornáin, például a Binance Twitter fiókjában, hogy mindig képben legyenek az aktuális Launchpool programokról, illetve keressék fel rendszeresen a Binance weboldalán a hivatalos bejelentések (official announcement) című aloldalt.

A Binance Web3 tárca

A Binance Web3 Wallet egy önkezelő (más néven nem-ügyféloldali) tárca. Ez azt jelenti, hogy miközben a tárca kiváló eszköz a kriptobefektetések kezelésére, a felhasználó felelősége a Binance platformján megvásárolni tervezett érmék hitelességének ellenőrzése. Mindig érdemes felkeresni a Binance ügyfélszolgálatát, ha valami nem érthető, és mindig fontos időt szánni a tájékozódásra. A Binance-t nem terheli felelősség olyan esetekben, amikor a pénzeszközök azért tűnnek el, mert a felhasználó hamis tokent vásárolt, vagy a pénzügyi kár a tárca használata közben érte. A kripto-tranzakciók a blokkláncon visszafordíthatatlanok, vagyis az ellopott pénzek visszaszerzésére az esetek túlnyomó többségében nincs mód.

A Binance védőintézkedései

A Binance kiemelt fontosságú ügyként kezeli a felhasználók védelmét és az edukációjukat. A kriptotőzsde a védőintézkedések részeként bizonyos eljárásokat vezetett be azzal a céllal, hogy a felhasználóit megóvja a megtévesztő és hamis Binance Launchpool ajánlatoktól.

Felugró figyelmeztetések

Előfordulhat, hogy a Binance biztonsági riasztásokat küld ki egy új Binance Launchpool token bevezetése előtt, amelyben a felhasználókat a csalások lehetőségére figyelmezteti. Ezek a felugró üzenetek egy linket is tartalmaznak, amely a Binance hivatalos bejelentéseire mutat, ahol további részletek olvashatók a közeljövőben esedékes bevezetésekről. Az ilyen típusú felugró üzenetek akkor tűnnek el, amikor ténylegesen megkezdődik a kereskedés az adott érmével.

Integrált riasztó rendszer

A Binance szorosan együttműködik a tárcaszolgáltatásokért felelős partnereivel és más decentralizált tőzsdékkel, hogy velük együtt, egy, a Binance platformján kívül is működőképes, proaktív riasztó rendszert hozzon létre. A rendszert a HashDit, a Binance kiberbiztonsági partnere fejlesztette ki, és figyelmezteti a felhasználókat a gyanús blokklánc címekre és tokenekre. A PancakeSwap használatakor a felhasználó megadja a szerződéses címét és az ahhoz tartozó nevet, a swap oldal pedig lehetővé teszi annak a tokennek a kiválasztását, amelyet a felhasználó swappelni kíván.

A Pressing Import arra az oldalra navigálja a felhasználót, ahol megismerheti a HashDit segítségével megkötött szerződések kockázati szintjét. Amennyiben valaki a szerződés megkötése mellett dönt, a kockázati szintek fölé tartva az egérmutatót, annak okairól is tájékozódhat. Bizonyos esetekben, ezt kiegészítő információk is elérhetők a RedAlarm-on.

Jobb a biztonság

A kriptotárcák használata közben mindig fokozott elővigyázatosságra van szükség. A kriptovalutákat egyre többen használják, ezzel együtt pedig a befektetési lehetőségek is jelentősen kibővültek. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan utánajárni az ilyen „lehetőségeknek”: az odafigyelést a legkisebb részletekre, a források felkutatását, a befektető hitelességének, működési gyakorlatának ellenőrzését, mindig nagyon komolyan kell venni.

A token szerződési címe egy adott token egyedi azonosítója a blokkláncon. Olyan ez, mintha a tokennek „állandó lakcíme” lenne a blokkláncon. Minden egyes tokennek saját, egyedi szerződési címe, és ahhoz tartó blokklánc hálózata van. Ezekkel az adatokkal lehet igazolni egy-egy token hitelességét, még a vásárlás előtt.

Azoknak, akik nem tudják, hogyan lehet ellenőrizni egy token címét, vagy hogy ez mit fejez ki, a Binance azt javasolja, hogy mindenképpen olvassanak utána ezeknek a témáknak és tájékozódjanak, még mielőtt a Binance-en kívüli érme megvásárlása mellett döntenének. Az ismeretszerzésre szánt rövid idő is elég lehet ahhoz, hogy a felhasználó elkerülhessen egy nagyobb veszteséget. Ha valaki bizonytalan a döntésében, forduljon bátran a Binance ügyfélszolgálatához, ahol segíteni fognak a helyzet tisztázásában.

Minden fontos befektetés a tájékozódással kezdődik – erre figyelmezteti a Binance a felhasználóit.

További olvasmányok a témában angol nyelven:


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Hogyan csökkenthetők az IT-költségek az outsourcing segítségével?

rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszerek karbantartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez, azonban az IT-üzemeltetés sok esetben rendkívül költséges. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni az outsourcing segítségével.

Rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszer üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldása anyagilag megterhelő. Az ilyen esetek elkerüléséhez javasolt a havi díjas rendszergazdai szolgáltatás igénybevétele. Ez a lehetőség stresszmentes munkanapokat biztosít a megbízók számára, hiszen nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy komolyabb probléma felmerülése hirtelen nagy költségekkel járjon.

Az üzleti sikerek eléréséhez fontos, hogy a munkamenetet különböző IT-problémák ne akadályozzák. A rendszergazdai szolgáltatás többnyire magában foglalja a hálózatkezelést, a biztonsági auditokat, a vírusvédelmet, a szerverkarbantartást, a felhőszolgáltatást, valamint az adatmentést és a visszaállítást. Költséghatékony megoldást nyújt ez a lehetőség, ugyanis nem kell fenntartani belső IT-csapatot. Probléma esetén a segítségnyújtás gyorsan érkezik.

Felhőszolgáltatás

A felhőszolgáltatásnak jó néhány előnye van. Bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető a tárhely, csupán internetkapcsolatra van ehhez szükség. Lehetővé teszi az egyidejű munkavégzést több felhasználó között, és tökéletes felületet biztosít a közös munkára. Ez megkönnyíti a távoli munkát az alkalmazottak számára. Továbbá lehetőség nyílik nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására, feldolgozására és elemzésére, amelynek köszönhetően egyszerűen lehet adaton alapuló üzleti döntéseket meghozni.

A felhőbe mentés költséghatékony megoldást nyújt a hálózat üzemeltetésére. Nincs szükség drága hardverek, szoftverek és szerverek megvásárlására és karbantartására. Spórolni lehet az eszközbeszerzésen, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos humánerőforrás alkalmazásán is. A felhő alapú tárhelyek támogatják az erőforrások rugalmas használatát, amelynek köszönhetően optimalizálni lehet a költségeket. Kizárólag a valóban használt erőforrásokért kell fizetni.

Modern hardveres és szoftveres háttér

Fontos hangsúlyozni, hogy nem érdemes spórolni az informatikai eszközökön. Lépést kell tartani az egyre gyorsabb technikai fejlődéssel, és folyamatosan biztosítani kell a vállalat számára a modern szoftveres és hardveres hátteret. Ez azért fontos, mert az elavult eszközök gátolják a munkát és veszélyt jelenthetnek az adatbiztonság szempontjából. Utóbbinak is fontos szerepe van, hiszen a kiberbűnözők körében egyre gyakrabban fordul elő a bizalmas információkkal és a személyes adatokkal való visszaélés.

Amennyiben nem korszerű a cég informatikai rendszere, könnyen sebezhetővé válik, és a probléma jelentős anyagi veszteséget okozhat. Ezt a szolgáltató választásakor is figyelembe kell venni, hiszen elengedhetetlen, hogy megbízható legyen, és a legmodernebb eszközökkel dolgozzon ha a vállalati hálózat kezeléséről van szó.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk – tippek ahhoz, hogy óvjuk adatainkat

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk.

Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

Használjunk összetett jelszavakat, valamint biometrikus azonosítást – Kényelmes lehet ugyan mindenhol egy jól megszokott jelszót alkalmazni, azonban ezzel komoly támadási felületet hagyhatunk: elvégre elég egy kódot megfejteni, és mások beléphetnek bárhova. Célszerű ezért mindenhova más és más jelszavakat alkalmazni, és ne feledkezzünk meg a biometrikus azonosítási lehetőségekről sem: ujjlenyomatunkat vagy arcunkat sokkal nehezebb imitálni, mint egy betű- és/vagy számsort.

Tartsuk naprakészen szoftvereinket – Az alkalmazások és az operációs rendszerek mind folyamatosan frissülnek. Ennek egyrészt a funkcionalitásra van hatása – tehát modernebbek, jobbak lesznek –, másrészt azonban a biztonsági hézagokat is „betömik” ilyenkor a fejlesztők. A HONOR MagicOS operációs rendszerénél is folyamatosan dolgoznak azért, hogy a legjobb minőségű védelmet nyújtsa. Ehhez azonban el kell fogadnunk a frissítéseket, és telepítenünk kell azokat.

Ügyeljünk arra, hol és hogyan fizetünk – Okostelefonon keresztül, online fizetni kifejezetten kényelmes és egyszerű. Ilyenkor azonban megadjuk személyes adatainkat, esetleges jelszavainkat, amikkel akár vissza is élhetnek. Fontos, hogy megbízható oldalakon vásároljunk, de a biztonság kedvéért készíthetünk ideiglenes, virtuális bankkártyákat is, amikre csak szükség esetén töltünk fel pénzt. Sőt, célszerű lehet kijelentkezni azokról a honlapokról, ahol fizettünk, hogy még véletlenül se élhessenek vissza személyes adatainkkal.

Feleslegesen ne legyünk csatlakoztatva – A folyamatos Wi-Fi-elérés, az 5G nyújtotta mobiladatok, valamint a Bluetooth-kapcsolatok adta lehetőségek kényelmessé teszik hétköznapjainkat, de potenciálisan kiskapukat biztosíthatnak a támadóknak. A nyilvános Wi-Fi-hálózatok például hírhedten ideálisak az illetéktelen behatolásokra, és hasonló a helyzet a Bluetooth esetében is. Ha nem használunk egy-egy csatlakozást, kapcsolatot, akkor kapcsoljuk ki – és ügyeljünk arra, hogy észben tartsuk ennek ellenőrzését is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss