Az új termelés- és energiamenedzsment rendszer a gyártás egészére kedvező hatást gyakorolt az osztrák Coca-Cola üzemben.
Az ausztriai Coca-Cola gyárban a Siemens segítségével kiépített energiamenedzsment-rendszer bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek az energetikai kiadások, emellett használatával leszorították a veszteségeket, kisebb lett a vízfelhasználás és a gondos odafigyelésnek köszönhetően a veszteség mennyisége is elmarad a korábbitól.
A Coca-Cola által gyártott üdítőitalok világszerte jól ismertek és kedveltek. Az ausztriai, Edelstal városában található termelőegységben a gyártó ugyanúgy, mint más üzemeiben, arra törekszik, hogy kiváló minőségű termékeket állítson elő a lehető legmodernebb technológiával. Ehhez az automatizálás, a termelésfelügyelet és az energiamenedzsment eszközeit is segítségül hívja.
A gyáron belüli intelligens állapotfelügyelet emellett támogatja a termelés folytonosságát, hiszen a gépek és gyártósorok valós idejű megfigyelése lehetővé teszi, hogy a mérnökök tisztában legyenek az elakadásokkal, az esetleges meghibásodásokkal, sőt arra is fel tudnak készülni, ha a közeljövőben szükség van valamilyen karbantartási feladat elvégzésére.
Beruházás a jövőbe
A kólagyártónál az energiafogyasztás csökkentésén keresztül is szorítják le a károsanyag-kibocsátást, ez azonban nem megy a hatékony termelés rovására. Ausztriában működik az egyik leggyorsabb termelőüzemük, itt 12 palack üdítő készül el másodpercenként a töltősoron.
A gyártósoron üzemelő gépekbe történő beruházás egyszeri, nagy kiadást jelentett a cégnek, viszont már rövid távon jelentős megtakarításokat eredményez. A kisebb energiafogyasztás mellett csökkent a vízhasználat, ugyanis a töltésre váró palackokat részben levegővel tisztítják. A palackfújáshoz használt levegőt előállító kompresszort pedig kisebb fogyasztásúra cserélték, így ott is további 5-8 százaléknyi energiamegtakarítást érnek el.
Rendszerfelügyelet és riportálás
A Coca-Cola saját energiafelügyeleti rendszert fejlesztett, amit már korábban bevezettek az ausztriai üzemben. Ennek azonban számos korlátja volt, így a gyár a közelmúltban a Siemenshez fordult, hogy olyan felügyeleti megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a részletesebb riportok készítését és a gyorsabb adatkinyerést. Ehhez a Simatic WinCC V7 rendszert választották, ami a mérési adatok egyszerű megjelenítésében is hatalmas segítséget jelent. Végül az energetikai rendszer komplett felügyeletét a Simatic Energy Manager Pro alkalmazásra bízták, amit rugalmasnak és testreszabhatónak ítéltek meg az üzem szakértői.
A terepi mérőeszközöket fogyasztásmérőkkel egészítették ki, ezeket a Simatic ET 200SP rendszerrel kötötték össze. A begyűjtött adatokat a felügyeleti rendszerbe csatornázzák: ez összesen több mint 100 energia- és 17 vízfogyasztási mérési pont információit jelenti, amelyek percenként szolgáltatnak adatokat a rendszernek.
Az integráció következő lépcsőfoka a vállalatirányítási rendszerrel való kapcsolat, ami könnyebb feldolgozást jelent, valamint hozzájárul, hogy a gyártó képet kapjon arról, hogy az egyedi termékek milyen energia- és alapanyagköltséggel készülnek el az üzemben.
Mindezek a riportok alig egy óra alatt elérhetővé válnak, részletes áttekintés készíthetők ugyanis a feldolgozott adatokból a komplex rendszernek köszönhetően. Ráadásul az információk nemcsak egy-egy központi állomáson, hanem webes alkalmazásból, szükség esetén távolról is elérhetők, ami könnyebbé és átláthatóbbá teszi a működést minden illetékes számára.
Zöldenergia és környezeti ártalomcsökkentés
A cég elkötelezett a környezeti lábnyomának csökkentésében, ennek egy korábbi lépése volt, hogy a termeléshez szükséges energiát 100 százalékban megújuló források bevonásával biztosították a gyárnak. Ezt aztán további energiahatékonyságot fokozó intézkedésekkel egészítették ki, most pedig a felügyeleti rendszer frissítése kínál újabb lehetőséget a takarékosabb működésre.
Az erőfeszítéseknek köszönhetően felére csökkentették az egy liter üdítőital gyártásához felhasznált szén-dioxid mennyiségét. 2019-re ez a mutató 17,5 grammra esett vissza, ami 50 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben.
Állapotellenőrzés a hatékonyság jegyében
Az állapotfelügyelet lehetőséget ad az energetikai célok megfogalmazására és hozzájárul az elérésükhöz is. Az intelligens monitoringnak köszönhetően pedig minimálisra csökkenthetők a nem tervezett leállások, amelyek megakaszthatják a termelést. A karbantartások ütemezésében szerepet kap a mesterséges intelligencia és könnyebbé teszi az alkatrész-készletezést is.
A Sitrans SCM IQ megbízhatóan figyelmeztet a lehetséges meghibásodásokra még azelőtt, hogy bekövetkeznének. Ehhez azonban egy kiépített és alaposan megtervezett jelzőrendszerre van szükség. Ez a rendszer három pillérből áll: a gépeken elhelyezett Sitrans M200 Multisensor-okból, Sitrans CC220 ipari gateway-ekből és a MindSphere-ben található Sitrans SCM IQ applikációból.
A szenzorok vibrációs és hőmérsékletadatokat gyűjtenek, amelyek jól mutatják a gépek állapotváltozásait és következtethetünk belőlük az esetleges meghibásodásokra is. A gateway feladata a beérkező adatok feldolgozása, kódolása és továbbítása. Az applikáció vezető IoT megoldásként azért felelős, hogy elemezze az információkat és előrejelzésekkel támogassa a termelést.
A Coca-Cola osztrák üzemében is megvalósított energiahatékonysági és termelésfelügyeleti rendszerek tartós és pénzügyileg is kimutatható eredményeket hoznak a felhasználóknak. A Siemens által összeállított rendszermegoldások segítségével nemcsak pillanatnyi állapot-visszajelzéseket kaphatnak az üzemeltetésről, hanem tervezhetővé válnak a szükséges karbantartások is. Ennek köszönhetően az energiaköltségek leszorítása mellett hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válik a termelés.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Erdei szalonka táplálkozási helyeit vizsgálták a MATE kutatói
A Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem kutatóinak erdei szalonkával (Scolopax rusticola) kapcsolatos kutatásai 2009-ben kezdődtek, a tudományos tevékenység pedig a mai napig tart.
A MATE-VTI Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai legutóbbi publikációjukban a MATE-KÖTI Talajtani Tanszék kutatóival közösen számoltak be a fajjal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról. Ismerjük meg kutatási eredményeiket közelebbről!
A barnás-sárgás foltos, rejtőszínű tollruhával rendelkező, mindössze 300 grammot nyomó madár természetes élőhelyei a mérsékelt övi erdők, cserjések, ugyanakkor előfordul nyílt, mezőgazdasági területeken, vetéseken és legelőkön. Utóbbi területeket különösen szereti, hiszen ez fő zsákmányának, a gilisztának is kedvelt előfordulási területe. Érdekesség, hogy bár alapvetően az erdei szalonka erdőben élő madár, nevével ellentétben éjszaka rendszeresen felkeresi a legelőket és gyepeket, az előbb említett zsákmány nagyobb mennyiségű előfordulása miatt.
Élőhelyhasználatáról még mindig viszonylag kevés információ áll a szakértők rendelkezésére, ezért a MATE kutatói azt vizsgálták, hogy az erdei szalonkák éjszakai előfordulása különbözik-e két szomszédos, hasonló növényzetű legelő között, és hogy a szalonkaészlelések térbeli mintázatának táblán belüli eltérései összefüggésben vannak-e a földigiliszta-sűrűséggel és a fő talajjellemzőkkel. Két jelölt szalonka GPS-nyomkövetési adatait és közvetlen megfigyelési adatokat használtak fel, hogy tanulmányozzák a madarak előfordulási mintázatát tavaszi és őszi időszakban. Ezen mintázatokat hasonlították össze a terepi mintavételezéssel nyert finomléptékű talajjellemzőkkel és a földigiliszták számával.
Eredményeik megerősítették, hogy a nagyobb földigilisztasűrűséggel rendelkező táblát gyakrabban látogatták a szalonkák, és ez az összefüggés a táblán belüli szinten is hasonlóan megfigyelhető volt. Eredményeik azt mutatják, hogy a szalonkák több térbeli skálán választják ki táplálkozóhelyeiket, mind a táblák között, mind a táblákon belül. Mivel a földigiliszta-sűrűség és a talajparaméterek jó indikátorai a szalonka táplálkozó élőhelyének, e változók mérése – legalábbis durva léptékben – segíthet a faj számára fontos élőhelyek azonosításában és kezelésének tervezésében.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Gyerekrajzok a természetvédelemről a Nádudvari joghurtok csomagolásán
Több százezer Nádudvari joghurt csomagolására kerülnek rá a #mitehetünktöbbet rajzpályázat nyerteseinek alkotásai. A rajzpályázat a természet védelmére és a környezettudatosságra hívta fel a fiatalok figyelmét.
A Nádudvari Élelmiszer Kft. #mitehetünktöbbet kampányának részeként nyáron egy különleges rajzpályázatot hirdetett meg fiatalok számára. A téma a természet és az élő környezet megóvása volt, a pályázatra 2024. augusztus 1. és szeptember 30. között három korosztály– 5-7 évesek, 8-10 évesek, valamint 11-16 évesek – rajzait és kreatív munkáit várták. A felhívás célja az volt, hogy a gyerekek elmélyüljenek abban, hogyan tehetnek többet a környezetünkért, és hogyan válhatnak a jövőben környezettudatos polgárokká.
Több száz pályamunka érkezett be az ország minden részéből, amelyek értékelése komoly kihívás elé állította a zsűrit. Az eredetileg három díjazottra tervezett pályázat végül tíz különdíjas alkotót is elismert, mivel a beérkezett művek színvonala és üzenetei túlmutattak a várakozásokon. A három fődíjas alkotás a Nádudvari gyümölcsjoghurtok csomagolásán több mint egy hónapig lesz látható, a legtöbb pályamunkát beküldő iskola pedig komoly ajándékban részesült.
Az ünnepélyes díjátadóra 2024. december 3-án került sor Debrecenben, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Debreceni Erdészetének központjában. Az esemény különleges apropója a Nádudvari Élelmiszer Kft. és a Nyírerdő Zrt. között fennálló együttműködés, amelynek keretében idén is egy hektárnyi fekete nyárfa telepítését támogatták, amely összesen 6000 darab új facsemete elültetését jelenti. A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese, Tölgyfa Gábor köszöntötte az ifjú művészeket és megköszönte a Nádudvari Élelmiszer Kft-nek a folyamatos támogató együttműködést. A díjátadó keretében a faültetésben a gyerekek is aktívan részt vehettek. Dr. Aradi Csaba a Future of Debrecen Egyesület elnöke is részt vett az eseményen, aki ajándékokkal lepte meg a jövő generáció tudatos természetvédőit.
A Nádudvari Élelmiszer Kft. #mitehetünktöbbet kampánya nemcsak a kreativitást díjazza, hanem fontos üzenetet is közvetít: a jövőnkért tett apró lépések már ma elindíthatnak egy élhetőbb világot.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
A Messer csökkenti CO2-lábnyomát, és támogatja ügyfeleit fenntarthatósági törekvéseikben
A Messer, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője közzétette 2023-as vállalati fenntarthatósági jelentését és vonatkozó teljesítménymutatóit.
A fenntarthatóság több mint 125 éve központi része a Messer stratégiájának. Mindennapi működésében a Messer folyamatosan konkrét lépéseket tesz a fejlődés és növekedés érdekében teljes értéklánca mentén, Ázsia-, Európa- és Amerika-szerte.
A bolygó védelme és az emberek megbecsülése
„A Messer hosszú távú növekedése munkatársaink szakértelmében, sokszínűségében és rendíthetetlen elkötelezettségében gyökerezik a világ minden pontján. Ők állnak hajtóerőként a Messer innovatív megoldásai mögött. Vállalkozó szellemük, képességeik és energiájuk motivál bennünket a mindennapokban. Ügyfeleinkkel, partnereinkkel és beszállítóinkkal kéz a kézben működünk együtt a jelen társadalma elé támasztott kihívások legyőzésén, hogy pozitív változásokat érjünk el és formáljuk a jövőt”
– mondta Bernd Eulitz, a Messer vezérigazgatója.
2023-ban a Messer 23,4 százalékkal mérsékelte üzemi és logisztikai kibocsátásának intenzitását 2022-hez képes, és 3,7 kilogramm CO2e/euró EBITDA-t ért el, piaci alapú módszerrel számolva. A fejlődést az abszolút kibocsátáscsökkentés és az árbevétel növekedése eredményezte. Összességében a Messer 2019 óta 36,2 százalékkal tudta csökkenteni a kibocsátási intenzitását. A Messer így egy lépéssel közelebb került azon céljához, hogy 2030-ra 40 százalékos csökkentést érjen el a 2019-es kiindulási szinthez képest. 2023-ban a Messer abszolút szén-dioxid-kibocsátása 15,7 százalékkal csökkent a visszafogottabb villamosenergia-fogyasztásnak és a javuló kibocsátási tényezőknek köszönhetően.
A gázok a legtöbb ipari folyamatban ugyanolyan alapvetőek, mint a víz és a villamosenergia. Emellett jelentős szerepet játszanak a dekarbonizációban is. A Messer innovatív, korszerű gázalkalmazásokat fejleszt, amelyek hozzájárulnak az ipari folyamatok hatékonyságának növeléséhez és környezetbarátabbá tételéhez, az üzemi biztonság fokozásához. 2023-ban a Messer elindította a ZeCarb-ot („Zero Carbon”), az új „Carbon Capture as a Service” (szén-dioxid leválasztás, hasznosítás és tárolás mint szolgáltatás) üzletágát, amely segít a magas CO2-kibocsátású iparágak dekarbonizálásában. A hidrogén ökoszisztéma kulcsszereplőjeként a Messer továbbra is a kiválasztott szegmensekre összpontosít, és erős partnerségeket épít, hogy felgyorsítsa az energetikai átállást mind a mobilitási szektorban, mind az iparban. A Messer továbbá olyan innovatív technológiai megoldásokat kínál, mint például az Oxyfuel égéstechnológia, amelyek segítenek az ipari szereplők számára csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat és növelni termelékenységüket.
A Messer számára a sokszínűség az innováció és a fenntartható vállalati siker alapja. A kölcsönös bizalom és tisztelet a vállalati kultúra alapját képező értékek. A Messer elkötelezett aziránt, hogy 2030-ig a vezetői csapatokban elérje a nők aránya a 30 százalékot. Az első és második vezetői szinten a 2022-es 24,7 százalékról 2023-ra 27 százalékra emelkedett a női vezetők aránya.
A Messer minden tevékenységében kiemelt figyelmet kap a biztonság. A vállalat 2023-ban kiegészítő intézkedéseket hajtott végre a biztonsági kultúra folyamatos fejlesztése, és a biztonságtudatos gondolkodásmód minden területen való erősítése érdekében.
A fenntarthatóság tovább mélyítése a Messer üzleti stratégiájában
2024 áprilisában a Messer Patricia Hargilt nevezte ki a vállalat első fenntarthatósági igazgatójává (Chief Sustainability Officer). A Messer eredményeire építve szorosan együttműködik a regionális és globális funkcionális területekkel a vállalat környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG), valamint sokszínűségi (D&I) programjainak előmozdítása érdekében. Kiemelt feladata, hogy csapatával kidolgozzák a Messer fenntarthatósági stratégiáját, előkészítsék az ESG-jelentéseket, és programokat indítsanak a vállalat felelősségteljes és fenntartható működésének további előmozdítására.
„Megtiszteltetés számomra, hogy vezethetem a Messer globális fenntarthatósági és D&I törekvéseit. A Messer 10 évvel ezelőtt önkéntes alapon kezdte el a fenntarthatósági jelentés összeállítását. A vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelv (CSRD) új szabványokat vezetett be, ezáltal növelve az átláthatóságot. Büszke vagyok arra, hogy aktívan együttműködhetek a Messer ázsiai, európai és amerikai csapataival az ESG-környezetben való eligazodásban, és biztosíthatom a zökkenőmentes átmenetet a jelentéstétel új módszertana felé”