Egészség

Hiába a sok távgyógyászati megoldás, az emberek bizalmatlanok

távgyógyászati

A Kaspersky 36 ország 389 egészségügyi szolgáltatóját bevonó új kutatásából kiderül, hogy az egészségügyi szervezetek 91%-a kínál már távgyógyászati szolgáltatásokat, melyeket 44%-uk a világjárvány kitörése után kezdett alkalmazni.

Ugyanakkor a válaszadók 52%-a tapasztalt már olyat, hogy a páciensek biztonsági aggályok miatt utasították el a távgyógyászati szolgáltatásokat.

A 2019–2020-as időszak egészségügyet érintő globális eseményei megváltoztatták az emberek felfogását a szektorral kapcsolatban. Az egészségügyi szervezetek alkalmazkodtak az új körülményekhez, és ma már az egészségügyi intézmények 56%-a tervezi a távgyógyászatba és a virtuális betegellátási megoldásokba teendő beruházásainak növelését. A Kaspersky az egészségügyi döntéshozók körében végzett felméréssel kívánta megtudni, hogyan halad a szektor digitális átalakulása, és melyek azok a problémák szerintük, amelyek megoldásával létre lehetne hozni egy olyan világot, amelyben mindenki hozzájuthatna a megfizethető, gyors és minőségi ellátáshoz.

A kutatás szerint a globális válaszadók 71%-a véli úgy, hogy az elkövetkező öt évben a telegyógyászati szolgáltatások jelentik majd a legnagyobb hozzáadott értéket az egészségügyi szektorban. A szakemberek megjegyzik, hogy a távgyógyászat számos módon praktikus és vonzó, és többek között olyan előnyökkel jár, mint az azonnali elérhetőség, kevesebb betegségátadás a páciensek és az ellátóik között, valamint az a lehetőség, hogy kevesebb idő alatt több embernek lehet segítséget nyújtani. Ez a pozitív megközelítés a valós orvosi gyakorlattal is összecseng. A szervezetek csaknem fele (42%-a) szerint a pácienseiket jobban érdeklik a távgyógyászati konzultációk, mint a személyes vizsgálatok, mert számukra így kényelmesebb. A távgyógyászat azért is vonzó az ügyfelek számára, mert a modern technológiákkal idő, erőfeszítés és pénz spórolható meg, emellett arra is lehetőséget teremtenek, hogy a páciensek tapasztaltabb szakemberekkel konzultáljanak.

Ezek az előnyök azt eredményezték, hogy a távgyógyászati szolgáltatások minden korcsoportban egyre keresettebbek. A sztereotípiák ellenére, melyek szerint az idősebbek kevésbé bíznak a modern technológiákban, a szolgáltatók mindössze 51%-a számolt be arról, hogy a távgyógyászatot választó pácienseik többsége 50 év alatti. A szolgáltatók leggyakrabban szinkron távgyógyászati szolgáltatást (51%) nyújtanak, például valós időben kommunikálnak a páciensekkel, akár videóhívásban vagy chatben is. A második legnépszerűbb szolgáltatás a viselhető eszközökön keresztüli beteg-távfelügyelet (41%), amit az aszinkron távgyógyászati technológia (39%) követ. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a páciensek adatait begyűjtik és egy biztonságos felhőalapú platformon tárolják, hogy majd a kezelő szakember használhassa fel őket.

Mindezek ellenére a válaszadók 74%-a tapasztalt olyat, hogy a páciens nem volt hajlandó videóhívásban részt venni, 52% pedig arról számolt be, hogy az emberek a privát szférájuk miatti aggódás miatt vagy adatvédelmi megfontolásból utasították el a távgyógyászati szolgáltatásokat. A további okok között szerepelt még a telegyógyászat iránti általános bizalmatlanság (33%); az, hogy nem akartak látszani a videóban (32%); valamint a megfelelő eszköz hiánya (30%). Nemcsak a páciensek aggódnak azonban az adataik megfelelő védelme miatt: Az egészségügyi szolgáltatók 81%-a számolt be arról, hogy az orvosaik aggályukat fejezték ki a páciensi adatok védelme kapcsán a távgyógyászati konzultációk lebonyolítása során, és csak a válaszadók 36%-a biztos benne teljesen, hogy a szervezeténél megfelelőek a biztonsági intézkedések.

A kutatás megerősíti, hogy a távgyógyászat biztonságossága mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók számára problémát jelent. Tekintettel arra, hogy az érzékeny betegadatok bizalmas kezelését minden szervezetnek fő prioritásnak kell tekintenie, a Kaspersky szakemberei az alábbi javaslatokkal kívánnak segítséget nyújtani az egészségügyi intézményeknek a magas fokú kiberbiztonsági felkészültség megteremtéséhez:

  • Tartsanak biztonságtudatossági képzést a páciensek személyes adataihoz hozzáféréssel rendelkező dolgozók számára. A képzés legalább a legalapvetőbb gyakorlatokra terjedjen ki, mint például a helyes jelszóhasználatra, a biztonságos levelezésre, a privát üzenetek küldésére és a biztonságos webes böngészésre.
  • A távgyógyászati szolgáltatások növekvő népszerűsége számítástechnikai eszközök és informatikai rendszerek széleskörű használatát követeli meg. A biztonsági megoldások ellenőrzést biztosítanak a komplex informatikai infrastruktúra felett, és gondoskodnak a vállalati hálózathoz hozzáférő összes céges eszköz védelméről.
  • Ne feledkezzenek meg a beágyazott rendszerekre épülő egészségügyi berendezések védelméről. Ezek a rendszerek általában alacsony üzemi kapacitással rendelkeznek, és csak egy nagyon specifikus feladat végzésére képesek. A beágyazott rendszerekhez kifejlesztett biztonsági megoldások kivédhetik a legújabb fenyegetéseket, és kompatibilisek az alsó kategóriás hardverekkel.
  • Használjanak tűzfalat, amely akadályt képez a külső fenyegetések előtt. Ezzel megvédhetik a szervereiket a különféle kártékony programoktól, így többek között a vírusoktól, zsarolóprogramoktól és trójai programoktól.

A teljes jelentés és a távgyógyászati szektor jelenlegi helyzetével kapcsolatos részletek a linken érhetők el.

Egészség

A Curve új kártyája a gyengénlátókat segíti

curve

Az amerikai Curve fintech marketing tevékenységének egy részét az teszi ki, hogy évente újrarajzolják a kártyáikat. Ami érthető is egy olyan cégnél, aminek egy kártya a fő terméke.

Az idei dizájn, amit január közepén mutattak be egy fekete-vörös téglalapokból álló kompozíció. A váltás alkalmából kiadott sajtóközlemény szerint a kubizmus nevű művészeti mozgalom ihlette, amely “egy tárgy különböző perspektíváit egyesíti egy képbe.” A szimbólumot pedig azzal magyarázza a cég, hogy a Curve is egységesíti az egyén széttagozódó pénzügyi életét. A fintech appjában be lehet regisztrálni több, különböző kibocsátótól származó kártyákat, majd fizetésenként beállítani, hogy a Curve kártya épp melyiknek “álcázza” magát.

Az állítással annyi baj van csupán, hogy a kubisták alakábrázolásából viszonylag kevés van meg a kártya dizájnjába. Ha a művészettörténet felől közelítjük a Curve kártyáját, akkor sokkal jobban hasonlít Piet Mondrian egyes festményeire, amelyeket a kubizmus által ihletődött, de már inkább absztrakt De Stijl mozgalomhoz lehet kötni. Ennyi baj legyen.

A kártyán megfigyelhető egy remek ötlet is. A letisztult külső miatt viszonylag kevés tapintható részletet tartalmaz a Curve kártya. Emiatt a vakoknak és gyengénlátóknak nehezebb lenne használniuk, így a chippel ellentétes oldalon egy kis mélyedés található a bankkártya oldalában, ami egyértelműen azonosítja, hogy melyik a kártya vége. Ez egy olyan megoldás, amiről reméljük, hogy elterjed.

Forrás: Fintechradar

Tovább

Egészség

Emberbe ültettek egy genetikailag módosított disznó szívét

genetikailag

A nyolcórás műtétet egy életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfin hajtották végre.

Úttörő műtétről számolt be a New York Times: a lap azt írja, először sikerült genetikailag módosított disznószívet átültetni egy emberbe. A különleges, nagyjából nyolcórás műtétet egy 57 éves, szívbeteg férfin hajtották végre Baltimore-ban múlt hét pénteken.

A Marylandi Egyetem kórházából azt közölték hétfőn, hogy a férfival egyelőre „minden rendben” van. A szívátültetés vezetője a lapnak azt mondta, a férfi új szívének van pulzusa, van nyomása, „ez a szíve”.

A tudomány régóta dolgozik azon, hogy olyan disznószerveket tudjanak módosításokkal létrehozni, amit nem vet ki magából az ember szervezete, azonban a jelenlegi információk szerint ez az első sikeres próbálkozás.

Forrás: HVG

Tovább

Egészség

Nem kegyelmez a Citibank az otlatlanokkal szemben

citibank

Január 31-ével elbúcsúzik oltatlan kollégáitól az bankcsoport. Akik 14-éig nem adattak be maguknak egy oltást sem azok a hónap hátralevő részét fizetés nélküli szabadságon töltik – írja a Reuters.

A hónap végi kirúgás terhe alól csak azok menekülhetnek, akik orvosi igazolást hoznak arról, hogy nem lehet őket beoltani. Ilyen irat kiállítására szolgáló ok lehet a közelmúltban elkapott fertőzés vagy a védőoltásra adott allergiás reakció.

A Citigroup saját statisztikája szerint a munkavállalók 90 százaléka be van oltva és egyelőre emelkedik még a cégnél az oltottak száma. A mostani határidő nem mindenkit érint egyaránt. A bankfiókokban dolgozóknak máskorra kell bemutatniuk az oltási igazolásukat a Reuters által megszerzett belső hírlevél szerint.

A Citibank az első olyan bank, ami oltatlanság miatt kirúg embereket. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase mind döntöttek már úgy, hogy az oltatlan munkavállalóikat hazaküldik az irodából, munkaszerződést azonban még nem bontott fel egyik nagy bank sem.

Forrás: Fintechradar

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss