Egészség

Ünnepi vészhelyzetekben is segíthet az ÉletMentő applikáció

életmentő

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös alkalmazása azonnal eljuttatja a mentőknek a sérült helyzetét és kórelőzményeit

A mentők számára jól ismert tény, hogy karácsony környékén megszaporodnak a kisebb-nagyobb háztartási balesetek. Az ijedtséggel töltött percekkel pedig a bajba jutottak értékes időt veszítenek. Az ünnepekre készülődve ezért is érdemes letölteni az ÉletMentő applikációt, amely nem csupán a segélyhívást könnyíti meg, de rendelkezik elsősegély kisokos-funkcióval, a közelben fellelhető gyógyszertárak nyitva tartásának listájával, a kórházak elérhetőségeivel, valamint azok megközelítését segítő térképpel, amelyek hasznosnak lehetnek a mindennapokban.

Az ÉletMentő alkalmazás segítségével a bajba jutottak egyetlen gombnyomással riaszthatják a mentőket, ráadásul az applikáció azonnal elküldi a segélykérő tartózkodási helyét, valamint a korábban feltöltött egészségügyi adatait is. Ezt használta ki például idén az az édesapa is, aki a családi biciklitúrán megsérült 15 éves fiához riasztotta a mentőket, vagy az a túrázó csapat, akik a rossz látási viszonyok miatt Szlovákiában, az Alacsony-Tátra erdeiben tévedtek el. A GPS alapú helymeghatározásnak köszönhetően a mentők mindkét esetben gyorsan a helyszínre értek, és segíteni tudtak a bajbajutottakon.

„Balesetek egész évben történnek, a karácsonyi időszakban azonban fokozottan kell számítanunk ezekre, ezt a kollégáimmal már tapasztalatból tudjuk. A közúti balesetek mellett gyakoribbak ilyenkor a háztartási balesetek, sérülések is. Jó, ha az ünnepekre készülődve az esetleges balesetekre is felkészülünk. Ugyan, bízunk abban, hogy mindannyiunknak békésen, csendesen telik majd a karácsony, de ha mégis baj történne, fontos, hogy tudjuk, mi a teendő. Az ÉletMentő alkalmazás letöltése ebben nagy segítséget jelent”

– mondta el Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

A csúszós utak, a rossz látási viszonyok és a téli sportok mellett az év végéhez közeledve gyakran hívják a mentőket háztartási balesetekhez is, hiszen a karácsonyi sütés-főzés, vagy épp a fenyőfafaragás is súlyos sérülésekhez vezethet. Kisebb sérülések esetén viszont a mobilalkalmazásban található elsősegély kisokos lehet a felhasználók segítségére, amely könnyen értelmezhető ábrák és leírások segítségével vezet végig a sebesültek szakszerű ellátásnak lépésein. Továbbá az ünnepek alatt is naprakész információt találunk az alkalmazás térkép felületén, ahol a közeli gyógyszertárak nyitva tartásán túl a kórházak címét és elérhetőségét is könnyedén megtaláljuk.

Az ÉletMentő alkalmazás különösen hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen állandó betegséggel kell, hogy együtt éljenek. Így volt ez annak a 16 éves, cukorbeteg fiúnak az esetében is, aki otthonában lett rosszul és az applikáció segítségével egyetlen gombnyomással segítséget tudott hívni, a kiérkező mentősök pedig már tisztában voltak az előzményekkel, így késlekedés nélkül tudtak szakszerű ellátást nyújtani neki.

Egy 73 éves, ismert szívbetegséggel élő férfi életén is a mobilalkalmazásból megismert információkra támaszkodva tudtak segíteni idén a mentősök: az idős úr egy gombnyomással elküldte egészségügyi adatlapját a segélykéréskor, így a mentésirányító számára azonnal láthatóvá vált, hogy a férfinek egy apró, életmentő defibrillátort ültettek a szívéhez, ami szabálytalan szívverés esetén azonnal sokkol. A mentősök rögtön emelt szintű ellátásba kezdtek, ami után stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit.

Az ÉletMentő applikációt 2020 januárjában indította útjára a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OMSZ azért, hogy megkönnyítse a segélyhívók és a segítséget nyújtók munkáját. Az alkalmazást azóta több mint 600 ezren töltötték le és több száz segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető el. További információért látogasson el az alábbi linken található ÉletMentő oldalra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Mini LED kijelzőtechnológiás sebészeti monitort dobott a piacra az LG az endoszkópos és laparoszkópos beavatkozásokhoz

Az LG Electronics (LG) megkezdte új, 31,5 hüvelykes sebészeti monitorjának (32HR734S modell) piaci bevezetését.

A sebészeti endoszkópok, laparoszkópos kamerák és más kompatibilis orvosi képalkotó rendszerek képeinek színes megjelenítésére tervezett LG monitor megkapta az 510(k) engedélyt az amerikai FDA-tól, azaz már az Egyesült Államokban is forgalmazható. A Mini LED technológiájú kijelző pontos színszabályozást garantál széles színtartománnyal és optimalizált tisztaságú képpel.

A 32HR734S monitor egy 31,5 hüvelykes, 4K felbontású (3840 x 2160) Mini-LED kijelző, amely több ezer apró LED-diódát használ háttérvilágításként. Az LG orvosi monitora 2 000 cd/m² csúcsfényerőt és 1 000 000:1 értékű dinamikus kontrasztarányt biztosít, a tiszta, részletes képek és az erős kontraszt érdekében pedig 1536 külön háttérvilágítási zónát kezel. A kijelző megbízható színkonzisztenciát garantál az egész képernyőn, a DCI-P3 színtér 98 százalékos lefedettségével.

A lenyűgöző képi teljesítmény mellett a 32HR734S a sebészeti környezetben szükséges tartósságot és megbízhatóságot is garantálja. Az optikai ragasztás (a kijelző és az előlap közötti közvetlen kötés), és az előlap csillogás-, tükröződés-, valamint ujjlenyomat-gátló bevonatai miatt az LG 32HR734S 4K sebészeti monitoron mindig tökéletesen jól láthatóak a képek, még az erősen megvilágított műtőkben is. A termék elülső és hátsó oldala is víz- és porálló (IP45-, illetve IP32-besorolás), így a monitor a műtétek során esetlegesen a készüléket érő környezeti hatások között is zavartalanul működik.

A 32HR734S az első olyan LG sebészeti monitor, amely tartalmazza az innovatív, ún. Clone Screen funkciót. A Clone Screen-el a felhasználók a 32HR734S-en megjelenő képet megkettőzhetik egy második monitoron (HDMI-n keresztül csatlakoztatva), ami jelentősen megkönnyítheti a műtéti folyamatok hatékonyságát és a kommunikációt olyan helyzetekben, amikor több egészségügyi szakembernek kell ugyanazt a képet látnia.

A kijelző ún. Mirror üzemmódja a képernyőn megjelenő képet vízszintesen tükrözi, míg a Rotation üzemmód 180 fokkal elforgatja a képet a műtéti kamera tájolásának megfelelően. A monitor Picture-in-Picture (PIP) és Picture-by-Picture (PBP) funkciót is biztosít, ez utóbbi akár négy különböző képforrás egyidejű megjelenítését is lehetővé teszi. Az orvosok és egészségügyi szakemberek így egyszerre több – például laparoszkópos és fluoroszkópos – képet nézhetnek, miközben még a beteg életjeleit is figyelemmel kísérhetik ugyanazon a kijelzőn.

„A fejlett Mini LED technológiával rendelkező 32HR734S a sebészeti környezetben szükséges kiváló képminőséget és kényelmi funkciókat kínálja”

– mondta YS Lee, az LG üzleti megoldások divíziójának alelnöke és IT termékekért felelős vezetője.

„Úgy véljük, hogy új modellünk jelentősen hozzájárul majd a műtéteket végző és a műtéteknél segédkező egészségügyi szakemberek munkájának hatékonyságához.”


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A modern szájsebészeti eljárások fejlődése

uniklinik szájsebészet
Képek forrása: Freepik

A fogászati technológia elképesztő sebességgel fejlődik, ami számtalan előnnyel jár a  páciensek és a fogorvosok számára is. A csúcstechnológiás képalkotó rendszerektől az innovatív kezelésekig az új fejlesztések teljes mértékben átalakítják a fogászati ellátást, amit ma már a precizitás, a hatékonyság és a betegközpontú megközelítés jellemez. Milyen újdonságok teszik egyre kényelmesebbé és pontosabbá a szájsebészeti eljárásokat?

Digitális képalkotás a diagnosztika precizitásáért

A modern szájsebészet egyik alappillére a digitális képalkotó technológiák integrálása, amelyek forradalmasították a diagnosztikai pontosságot. A kúpnyalábos komputertomográfia (CBCT) kiemelkedik az újítások közül, mivel háromdimenziós, nagy felbontású képeket nyújt a szájüreg, az állkapocs és az arcüreg struktúráiról. Ez a technológia lehetővé teszi a szájsebészek számára, hogy eddig nem látott precizitással állítsanak fel diagnózisokat, ami elősegíti a korábbinál célzottabb kezelési tervek elkészítését.

A digitális képalkotás emellett hozzájárul ahhoz is, hogy a szájsebész más egészségügyi szakemberekkel is hatékonyan együtt tudjon működni a páciens gyógyulásának érdekében. A digitális adatok zökkenőmentes megosztása megkönnyíti a különböző szakterületek közötti konzultációkat, biztosítva ezáltal az összetett fogászati és orvosi igényű betegek átfogó ellátását.

Számítógépes tervezés és gyártás (CAD/CAM)

A számítógépes tervezés során a speciális szoftverek 3D modelleket hoznak létre többek között a protézisekről és az implantátumokról, majd a digitálisan megtervezett fogpótlásokat speciális gépekkel, például 3D nyomtatókkal vagy CNC (számítógépes numerikus vezérlésű) marógépekkel készítik el.

A szájsebészek így ma már személyre szabott megoldásokat hozhatnak létre, optimalizálva mind a formát, mind a funkciót. Az intraorális szkennelés és a digitális lenyomatok pedig felváltják a hagyományos fogászati lenyomatokat, kényelmesebb élményt nyújtva a pácienseknek, miközben a sebészeket rendkívül pontos adatokkal látják el.

Lézeres kezelések és minimál invazív eljárások

A lézertechnológia megjelenése a minimál invazív szájsebészet új korszakát nyitotta meg. A lézeres kezelések precizitást biztosítanak a lágy- és keményszöveti eljárásoknál, lehetővé téve a sebészek számára, hogy az összetett eljárásokat csökkentett vérzés, kisebb fájdalom és gyorsabb gyógyulási idő mellett végezzék el.

A minimál invazív technikák hozzájárulnak az egészséges szövetek megőrzéséhez is, ami összhangban van a betegellátás holisztikus megközelítésével, ahol nemcsak a meglévő problémák kezelésére helyeznek hangsúlyt, hanem a szájüreg általános egészségének megőrzésére is.

uniklinik fogászat

Uniklinik Fogászat: professzionális szolgáltatást nyújtó fogászat Budapesten

Az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központ egy profi fogászat Budapest szívében. Elkötelezett orvoscsapatunk tagjai között a fogászat összes ágazatának szakértője megtalálható! Szakorvosaink nemcsak a konzerváló fogászat, valamint a fogpótlástan kiváló szakértői, de az esztétikai fogászat és a fogszabályozás területén is az élen járnak. Nap mint nap azért dolgozunk, hogy ön és családja a lehető legmagasabb színvonalú fogászati szolgáltatásban részesüljön. Keressen fel bennünket, hiszen online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot, így haladéktalanul elkezdhetjük a munkát, hogy javítsunk életminőségén.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Isiásztól a befagyott vállig – A gyógytorna megoldást jelenthet!

gyógytorna isiász befagyott váll
Kép forrása: Freepik

Az ülő életmód és a mozgásszegény életvitel számos mozgásszervi problémát okozhat, amelyek gyakran fájdalommal és a mozgástartomány beszűkülésével járhatnak. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma az isiász, amely a deréktáji fájdalommal és az alsó végtagba sugárzó fájdalommal jelentkezik. Szintén gyakori a befagyott váll, amely a kar emelésének nehézségét és fájdalmát okozza. Szerencsére a gyógytorna hatékony megoldást jelenthet ezen panaszok enyhítésére is.

Mi az isiász, és hogyan segíthet a gyógytorna?

Az isiász az ülőideg irritációjával vagy nyomásával összefüggő állapot, amely hirtelen vagy fokozatosan jelentkező derék- és lábfájdalmat okoz. Az ideggyökerek nyomása következtében az érintett területeken zsibbadás, gyengeség is előfordulhat, jelentősen korlátozva a mindennapi tevékenységeket. Az isiász gyógytorna speciálisan kidolgozott gyakorlatok segítségével enyhíti az idegi nyomást, javítja a mozgékonyságot és csökkenti a fájdalmat. A gyakorlatok célja az idegrendszer stabilizálása, a gerinc helyes tartásának visszaállítása és a hát izmainak erősítése.

A befagyott váll – Mi okozza, és miért fontos a kezelés?

A befagyott váll, orvosi nevén adhezív kapszulitisz, a vállízület fokozatos mozgás beszűkülésével jár. Ez az állapot hirtelen is kialakulhat, például egy vállsérülés után, vagy lassan, több hónap alatt is jelentkezhet. A befagyott vállat az ízületi tok megvastagodása és összenövései okozzák, ami súlyos fájdalmat és a mozgástartomány jelentős csökkenését eredményezi. A gyógytorna rendkívül fontos szerepet játszik a befagyott váll kezelésében, mivel célzott mozgásokkal és nyújtásokkal visszaállítja az ízület mozgékonyságát, segít enyhíteni a fájdalmat és megakadályozza a további állapotromlást. A terápia során a váll fokozatosan visszanyeri mozgástartományát, és a rehabilitációs idő lerövidülhet.

Gyógytorna mint a mozgásszervi panaszok megoldása

A gyógytorna célja, hogy az érintett testrészeket újból funkcionálissá tegye, minimalizálva a fájdalmat és maximalizálva a mozgás szabadságát. A megfelelően alkalmazott gyakorlatok segítenek helyreállítani az izom egyensúlyt, javítani a testtartást és növelni az általános rugalmasságot. Mind az isiász, mind a befagyott váll esetében a kezelés korai megkezdése alapvető fontosságú, hiszen a késlekedés nemcsak a gyógyulást lassítja, hanem további komplikációkhoz is vezethet.

A gyógytorna hosszú távú előnyei

A gyógytorna nemcsak a fájdalom azonnali enyhítését szolgálja, hanem hosszú távon hozzájárul a mozgásszervi problémák megelőzéséhez is. Az erősítő és nyújtó gyakorlatok rendszeres végzése révén a beteg izomereje és rugalmassága fokozatosan javul, ami csökkenti a sérülések és ismételt problémák kockázatát. Nagyon fontos, hogy a helyesen elsajátított mozdulatsorokat ne csak a terápia ideje alatt végezzük el gyógytornászunkkal, hanem otthon is szorgalmasan mozogjunk.

Az egyéni állapotfelmérést követően tartsuk be a kezelési tervet, és szükség esetén egészítsük ki a gyógytornát más fizioterápiás vagy fizikoterápiás kezelésekkel. A gyógytorna az egészséges életmód alapvető része, amely segíthet megelőzni és kezelni a mindennapi élet során jelentkező mozgásszervi panaszokat.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss