Egészség

Gyógyszerellátási lánc problémák következményei

gyógyszerellátási lánc zebra

Tíz páciens közül négy tart attól, hogy a gyógyszerellátási lánc problémái megbetegedések, halálesetek kockázatát növelik.

A Zebra felmérése szerint a gyógyszeripar bizalmi válsággal küzd, amit az ágazat vezetői nagyobb átláthatósággal orvosolhatnak.

A Zebra Technologies gyógyszeripari felmérése (Pharmaceutical Supply Chain Vision Study) bizalmatlanságot állapított meg a betegek körében, amely mind az általuk kapott gyógyszerekkel, mind a gyógyszerellátási lánc szereplőivel szemben megnyilvánul, beleértve a gyógyszereket gyártó, forgalmazó, felíró és kiadó szervezeteket is. A páciensek 43 százaléka ugyanis attól tart, hogy az ellátási lánc javítása nélkül több betegség és/vagy haláleset következhet be a szennyezett vagy hamisított gyógyszerek miatt.

A világszerte több mint 3500 beteg, valamint gyógyszeripari döntéshozó körében készült felmérés az ellátási lánc érzékelt stabilitását és felelősségteljességét, a szereplők iránti bizalmat és az átláthatóság javításának igényét mérte fel.

A félelmek forrása – és kezelése

A gyógyszerek hatékonysága és biztonságossága napjainkra a figyelem középpontjába került. Négy beteg közül három valamelyest vagy nagyon aggódik amiatt, hogy a gyógyszerek nem lesznek hatásosak állapotuk vagy betegségük kezelésében. Tíz páciens közül hét pedig attól is tart, hogy:

  • címkézési hibák miatt elrontja az adagolást,
  • lopott, szennyezett, lejárt vagy hamisított gyógyszert vásárol,
  • vagy olyat, amely szállítás, illetve tárolás közben, szabálytalan kezelés következtében sérült, veszített hatóerejéből.

Válaszaikból ítélve a páciensek tisztában vannak azzal, hogy a sérült ellátási lánc veszélyezteti a gyógyszerek minőségét és hatékonyságát, ezért nagyobb biztosítékot várnak gyógyszereik biztonságosságára és hitelességére nézve. Tíz megkérdezett közül kilenc fontosnak tartja, hogy ellenőrizhesse a gyógyszerek eredetiségét és szabályos – pl. előírt hőmérsékleti értékek közötti – kezelését.

A felmérés szerint a páciensek túlnyomó többsége (81-82 százalék) elvárja, hogy ehhez a gyártók információt tegyenek közzé termékeik készítéséről, tárolásáról és szállításáról. A válaszadók hasonlóan magas aránya fontosnak tartja az alapanyagok beszerzéséről szóló nyilatkozatot is, beleértve a forrásországokban érvényben levő szabályok, valamint az alapanyagok és a gyártási folyamatok fenntarthatóságának ismertetését is.

A gyógyszeriparnak meggyőzőbben kell bizonyítania, hogy a betegek igényeit helyezi előtérbe, ha a fogyasztók nagyobb bizalmára és hűségére pályázik, mutat rá a tanulmány.

Átláthatóságot és elszámoltathatóságot várnak a betegek

Tízből több mint nyolc beteg egyetért azzal, hogy a kormányzatoknak, illetve szabályozó hatóságoknak és a gyógyszeripari vállalatoknak jobban együtt kell működniük a páciensek védelme, valamint annak érdekében, hogy a kapott gyógyszerek biztonságosak és hatékonyak legyenek. A betegek és a gyógyszeripari döntéshozók több mint 40 százaléka szerint a hamisított, lopott és szennyezett gyógyszerek elleni küzdelemért elsősorban a szabályozó hatóságok, a gyógyszeripari vállalatok és a gyártók felelnek. A megbízható biztonsági protokollok bevezetése mégis a gyógyszerek gyártását, kiadását és beadását végző szereplőkre hárul, és a páciensek 57 százaléka úgy látja, a felelősség legfőképp a kórházakra hárul.

A gyógyszeripari döntéshozók többsége (84 százaléka) úgy ítéli meg, hogy felkészült a követhetőség és átláthatóság követelményeinek teljesítésére. Háromnegyedük megerősítette, hogy vállalata már bevezette az ehhez szükséges helymeghatározási szolgáltatások technológiáját, vagy ezt 2022-ben megteszi. Beruházásukkal ezek a szervezetek a gyártás munkafolyamatait és a gyógyszerek követését is javítják, így a betegek számára nagyobb rálátást adó információkkal is szolgálni tudnak.

Nagyobb kihívást jelent ezen szereplőknek a keresett gyógyszermennyiség legyártása és szállítása. Az iparági döntéshozók ugyanis a gyártási és szállítmányozási kapacitás korlátaival, a forgalmazás és a tárolás problémáival, késésekkel szembesülnek. Következésképp 92 százalékuk tervezi, hogy a gyógyszeripari gyártás és ellátási lánc monitorozására 2022-től további eszközöket vezet be.

Problémák az értékesítési pontokon – és azokon túl

A megkérdezett betegek több mint háromnegyede mondta, hogy a múltban problémákba ütközött gyógyszerek vásárlásakor vagy szedésekor, és a millenniumi generációhoz tartozók (82 százalék) lényegesen több nehézségről számoltak be, mint a boomer nemzedék tagjai (61 százalék). Az ezredfordulósok ráadásul nem tűrik a hibákat, és kétszer nagyobb valószínűséggel váltanak gyógyszertárat, mint a boomerek. Az összes válaszadó 70 százaléka megerősítette, hogy rossz tapasztalatok miatt már váltott vénykiállító szolgáltatót, gyógyszertárat vagy gyógyszert.

Válaszaik alapján a páciensek az alábbi problémákat tapasztalják a leggyakrabban:

  • olyan gyógyszert keresett, amely nem volt elérhető vagy elfogyott (32 százalék)
  • a szükséges mennyiség csupán egy részéhez jutott hozzá, mert az adott időpontban több nem állt rendelkezésre (29 százalék)
  • ugyanazt a terméket máshol olcsóbban találta meg (27 százalék).
  • nem jutott hozzá a gyógyszerhez időben, vagy nem akkor kapta meg, amikor kellett volna (22 százalék)
  • súlyos mellékhatást tapasztalt (21 százalék)

A betegek többsége elsősorban a gyógyszerek megfizethetősége (76 százalék) és hiánya (73 százalék) miatt aggódik. A gyógyszereket kiadó szereplőknek azonban a biztonságosságra és a hatékonyságra is oda kell figyelniük. A páciensek 85 százaléka szerint ugyanis minden gyógyszertárnak ellenőriznie kell a kiadott gyógyszereket, beleértve a csomagküldő gyógyszertárakat is.

Európában a betegek csupán 64 százaléka, az iparági döntéshozóknak pedig 74 százaléka ért egyet azzal, hogy a gyógyszerek postai úton történő, közvetlen kézbesítése a gyógyszerellátás kényelmes és következetesen biztonságos módja – ez az arány az összes régió közül térségünkben a legalacsonyabb.

https://connect.zebra.com/pharmavs_us_en


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

A Google együttműködik a mesterséges intelligenciát alkalmazó startupokkal az egészségügyi ellátás javítása érdekében

google
Alapítók az izraeli startupoknak szóló Growth Academy: Health program megnyitóján

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni.

A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti kihívások megoldására, kezdve attól, hogy segítenek az orvosoknak a betegségek korábbi felismerésében, egészen az orvosi kutatások felgyorsításáig.

Fontos a közös munka a biztonságos innováció és a hosszú távú egészségügyi technológiai potenciál megvalósítása érdekében. A Google célja, hogy segítse az alapítókat a felelősségteljes építkezésben és a világ több milliárd emberének egészségügyi állapotának javításában, épp ezért bevezeti a Google for Startups Growth Academy: AI for Health programot európai, közel-keleti és afrikai székhelyű vállalatok számára.

Ez a hibrid program az első a Google for Startups Growth Academy sorozatában, amelynek célja, hogy a startupok számára egyszerűvé és skálázhatóvá tegye az innovációt és a társadalmi kihívások megoldását a mesterséges intelligencia segítségével. A Growth Academy: Cybersecurity programhoz hasonlóan a kiválasztott, magvető és Series A startupok három hónapon keresztül egy sor személyre szabott workshopon vesznek részt. Emellett szorosan együttműködnek a Google-lal és az iparág szakértőivel, hogy növekedjenek, megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, és előmozdítsák az MI-megoldások felelős fejlesztését az egészség- és jóléti iparágban. A program befejezése után a startupok a Google for Startups alumni hálózatának részeként továbbra is hozzáférhetnek a Google hosszú távú mentorálásához és támogatásához. Az alapítók július 10-ig tájékozódhatnak és jelentkezhetnek.

A Growth Academy: AI for Health és a Med-PaLM 2 csak a legújabb bizonyítékai a Google folyamatos elkötelezettségének a mesterséges intelligencia egészségügyi célú kutatása, valamint a hatékonyság, a méltányosság, a segítőkészség és a biztonság előmozdítása terén. A Google for Startups több mint 10 éve működik együtt olyan alapítókkal, akik a technológiát társadalmi kihívások megoldására használják, és létfontosságú, hogy továbbra is együttműködjünk az emberközpontú mesterséges intelligencia előnyeinek aktiválása érdekében az egészségügyben és az orvostudományban.

Tudjon meg többet és jelentkezzen a programra a startup.google.com oldalon július 10-ig.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Könnyen átverés áldozata lehet, aki az utolsó pillanatban akar fogyni

átverés

A celebek tudta nélkül vezetik meg a fogyásban reménykedőket.

Azt mondják, hogy a nyári alak télen készül, azonban sokan a kánikula és a nyaralás előtt pár héttel kapnak a fejükhöz, így kénytelenek gyors megoldásokhoz folyamodni. A kereskedők igyekeznek ezt kihasználni, sok esetben ismert embereket felhasználva a reklámozáshoz, hogy hitelesnek tűnjenek. Hogyan lehet kiszúrni, ha átverésről van szó? Mit tehetnek a fogyasztók? Ehhez adott tippeket Jánvári András, e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

A celebek tudta nélkül vezetik meg a fogyásban reménykedőket

Jánvári András hangsúlyozza, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki elérje a kívánt nyári formáját.

Sokan azonban türelmetlenek vagy egyszerűen csak lusták, így inkább más alternatívákhoz folyamodnak. Ilyenek a gyors fogyást ígérő tabletták vagy porok, amiket sok esetben ismert emberekkel próbálnak hitelessé tenni – gyakran a tudtuk vagy beleegyezésük nélkül.”

A márkák nem tehetnek ígéreteket

Apróságnak tűnhet, hogy odafigyeljünk a hirdetések vagy reklámok megfogalmazására, azonban ez jelentheti a kulcsot ahhoz, hogy felismerjünk egy lehetséges átverést. A márkák, forgalmazók és kereskedők a szabályok szerint nem tehetnek ígéretet azt illetően, hogy egy termékkel mennyi súlyt lehet veszíteni adott idő alatt. Az elképzelhető, hogy valaki saját magáról állítja, hogy ez megtörtént vele, azonban például azt ígérni, hogy »adott termék fogyasztásával 10 nap alatt 10 kg-ot lehet fogyni«. Tehát sem ígérni, sem ígérethez hasonlító dolgot nem lehet állítani! Ha ez megtörténik, akkor tudnunk kell, hogy sajnos átverésről van szó

– hívta fel a figyelmet Jánvári András.

Mit lehet tenni az átverés ellen?

Az első és legfontosabb tanács, hogy csak olyan oldalról rendeljünk, ahol ÁSZF alatt megtalálható magyar cég telefonos ügyfélszolgálattal. Az bőven nem elég, ha ki van írva, hogy 30 napos garancia és hasonlók. Hiszen hogyan hajtunk be bármilyen garanciát, ha nem elérhető a cég, amelyik hirdette?

– teszi fel a kérdést a szakértő. Még biztosabbra mehetünk, ha megkeressük, hogy hol kapható fizikai boltban az adott termék, ahol az eladókat is megkérdezhetjük a tapasztalatokról, vásárlói visszajelzésekről.

Ha megnéztük az oldalt és nem volt található cégnév és mindenhol csak a »leadott kilókról beszél«, akkor érdemes a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulni, hiszen az ő feladatuk kivizsgálni, majd orvosolni az adott problémát

– mutatott rá a szakértő. Ezekben az esetekben félretájékoztatásról vagy fontos információk szándékos elhallgatásáról van szó, így a vásárlók tudatos megtévesztése történik.

Azért is nagyon fontos az ilyen eseteket jelezni, mert sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy átverhetik őket, és megvásárolják a gyors fogyást ígérő termékeket

– hangsúlyozta a multi-vitamin.hu ügyvezetője.

Nincs biztos megoldás

Nincsenek biztos megoldások, hiszen mindenkinek másként működik a szervezete, hormonjai, anyagcseréje és élethelyzete.

„Például nem várható el egy 3 gyerekes anyukától, hogy naponta edzőterembe járjon, vagy egy nehéz fizikai munkát végző személy mindig koplaljon. Változtassunk a korábbi szokásainkon, mindenből kevesebbet, folyadékból többet, a finomított cukrokat kerüljük. Fogyókúrás szerekre azt szoktam mondani, hogy segíthetnek és magam is használok a segítség érdekében. A fontos, hogy ne csodát várjunk tőle, hanem mankónak tekintsük”

– mutatott rá a szakértő. Éppen azért működnek még mindig az átverések és megtévesztések, mert sokan inkább hisznek a „csodákban”, minthogy időt és energiát tegyenek abba, hogy változást érjenek el.

„A legrosszabb még, amikor egy-két hónap után, mikor elértük a kitűzött célt, teljesen visszatérünk a korábbi életünkhöz. Ilyenkor szoktak ugyanolyan gyorsan visszajönni a kilók, mint ahogy lementek

– tette hozzá Jánvári András.

A fogyókúrás szerek népszerűségére is hatással van az infláció

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fogyókúrás szereknek két „főszezonja” van, az egyik január legeleje, az újévi fogadalmak utáni néhány hét, illetve május-június, amikor közeledik a nyár. Ilyenkor a konditermek is jobban megtelnek, és fogyókúrás termékekről is sok reklám jelenik meg.

Idén viszont ezt teljesen „elmosta” az infláció. Tapasztalatunk szerint is jóval kevesebb ilyen termék fogy jelenleg, mint a korábbi években. Sokaknak az alapvető dolgok megvétele is gondot okoz, nemhogy még erre is több ezer forintot áldozzanak

– mondta Jánvári András a multi-vitamin.hu ügyvezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A biztonságos munkakörnyezethez és fenntarthatósághoz járulnak hozzá a vizsgálólaborok

dekra

Ahhoz, hogy a hazánkban működő vállalatok, munkahelyek a lehető legbiztonságosabban, a legtisztább környezeteben és fenntartható módon működjenek, számos törvényi előírásnak kell megfelelniük.

A munkavédelem és környezetvédelem terén számos törvényi előírás van érvényben Magyarországon. Ezen előírásoknak való megfeleléshez gyakran laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, például a munkahelyi zaj- vagy porkoncentráció méréséhez vagy a szennyvíz- és levegőminőség ellenőrzéséhez.

„A munka- és környezetvédelmi laboratóriumok által végzett vizsgálatok révén az üzemeltetők meggyőződhetnek arról, hogy a munkahelyek biztonságosak és egészségesek. Ez segíti a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét. Az ipari tevékenységek által kibocsátott szennyező anyagok és hulladékok jelentős környezeti kockázatot jelentenek. A munka- és környezetvédelmi laboratóriumok által végzett vizsgálatok segítenek a szennyezés szintjének mérésében, azok forrásainak azonosításában, valamint azok csökkentésének és ellenőrzésének meghatározásában”

– mondta Megyeri István, a DEKRA Akademie Kft. vizsgáló laboratórium vezetője.

A DEKRA Akademie Kft. Magyarországon már 2014 óta biztosítja akkreditált vizsgálólaboratóriumként szolgáltatásainak széles körét, melyet évről évre bővít, hogy minél szélesebb portfóliót nyújtson ügyfeleik részére. A vállalat partnerei között megtalálhatóak kisvállalkozások, nagyobb KKV-k, multinacionális cégekig – a járműipartól kezdve szinte a mezőgazdaságig bezárólag minden területen.

Megyeri István arra hívja fel a figyelmet, ha egy vállalat olyan tevékenységet folytat, ami a környezet terhelésével, szennyezéssel jár, akkor azt a vállalkozást nyilvántartásba kell venni, s tevékenységétől függően különféle bejelentési kötelezettségek terhelik. Ugyancsak kormányrendelet szabályozza a hulladékbevallást és az ahhoz szükséges nyilvántartást: ilyen kötelezettsége van annak a vállalkozásnak, amelynek telephelyén az adott évben több, mint 200 kilogramm veszélyes hulladék, több, mint 2000 kilogramm nem veszélyes hulladék, illetve több, mint 5000 kilogramm építési bontási hulladék keletkezik.

„Ezeket a speciális méréseket, adatszolgáltatásokat a legritkább eseteben tudják elvégezni maguk a cégek, ráadásul az ügyintézéssel járó adminisztráció is meglehetősen hosszadalmas, ezért tapasztalataink szerint a törvény bejelentési, fizetési vagy mérési előírások teljesítéshez jellemzően külső szakérőket kérnek fel. Nálunk egy külön erre szakosodott, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által akkreditált vizsgálólaboratórium segíti, hogy az ipari termelőüzemek a biztonságuk érdekében idejében megoldják a gépek és berendezések rendszeres felülvizsgálatát, de akár komplex kockázatelemzéseket, munkahelyi-, környezetvédelmi méréseket, vizsgálatokat is végzünk”

– hangsúlyozta Megyeri István.

Nemcsak a hulladék, a légszennyezés vagy károsanyag-kibocsátás terhelheti a környezetet, de a munkavégzés közben keletkező zaj is közvetlen hatást gyakorol mind a munkát végző, mind pedig a környezetükben tartózkodó emberekre, ami akár hallást károsító mértékű is lehet. Épp ezért a munkavállalók védelme érdekében további jogszabályok határozzák meg a munkahelyek zajterhelés különböző értékhatárait, amelyeket szintén speciális mérésekkel kell igazolni, de hasonlóképp jogszabály rögzíti a munkahigiéniás vizsgálatokat kötelező elvégzését is.

A mérések során nyert adatok értékelését a DEKRA vizsgáló laboratórium a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály által bejegyzett szakértői engedéllyel rendelkező munkatársai végzik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss