Egészség

Gyógyszerellátási lánc problémák következményei

gyógyszerellátási lánc zebra

Tíz páciens közül négy tart attól, hogy a gyógyszerellátási lánc problémái megbetegedések, halálesetek kockázatát növelik.

A Zebra felmérése szerint a gyógyszeripar bizalmi válsággal küzd, amit az ágazat vezetői nagyobb átláthatósággal orvosolhatnak.

A Zebra Technologies gyógyszeripari felmérése (Pharmaceutical Supply Chain Vision Study) bizalmatlanságot állapított meg a betegek körében, amely mind az általuk kapott gyógyszerekkel, mind a gyógyszerellátási lánc szereplőivel szemben megnyilvánul, beleértve a gyógyszereket gyártó, forgalmazó, felíró és kiadó szervezeteket is. A páciensek 43 százaléka ugyanis attól tart, hogy az ellátási lánc javítása nélkül több betegség és/vagy haláleset következhet be a szennyezett vagy hamisított gyógyszerek miatt.

A világszerte több mint 3500 beteg, valamint gyógyszeripari döntéshozó körében készült felmérés az ellátási lánc érzékelt stabilitását és felelősségteljességét, a szereplők iránti bizalmat és az átláthatóság javításának igényét mérte fel.

A félelmek forrása – és kezelése

A gyógyszerek hatékonysága és biztonságossága napjainkra a figyelem középpontjába került. Négy beteg közül három valamelyest vagy nagyon aggódik amiatt, hogy a gyógyszerek nem lesznek hatásosak állapotuk vagy betegségük kezelésében. Tíz páciens közül hét pedig attól is tart, hogy:

 • címkézési hibák miatt elrontja az adagolást,
 • lopott, szennyezett, lejárt vagy hamisított gyógyszert vásárol,
 • vagy olyat, amely szállítás, illetve tárolás közben, szabálytalan kezelés következtében sérült, veszített hatóerejéből.

Válaszaikból ítélve a páciensek tisztában vannak azzal, hogy a sérült ellátási lánc veszélyezteti a gyógyszerek minőségét és hatékonyságát, ezért nagyobb biztosítékot várnak gyógyszereik biztonságosságára és hitelességére nézve. Tíz megkérdezett közül kilenc fontosnak tartja, hogy ellenőrizhesse a gyógyszerek eredetiségét és szabályos – pl. előírt hőmérsékleti értékek közötti – kezelését.

A felmérés szerint a páciensek túlnyomó többsége (81-82 százalék) elvárja, hogy ehhez a gyártók információt tegyenek közzé termékeik készítéséről, tárolásáról és szállításáról. A válaszadók hasonlóan magas aránya fontosnak tartja az alapanyagok beszerzéséről szóló nyilatkozatot is, beleértve a forrásországokban érvényben levő szabályok, valamint az alapanyagok és a gyártási folyamatok fenntarthatóságának ismertetését is.

A gyógyszeriparnak meggyőzőbben kell bizonyítania, hogy a betegek igényeit helyezi előtérbe, ha a fogyasztók nagyobb bizalmára és hűségére pályázik, mutat rá a tanulmány.

Átláthatóságot és elszámoltathatóságot várnak a betegek

Tízből több mint nyolc beteg egyetért azzal, hogy a kormányzatoknak, illetve szabályozó hatóságoknak és a gyógyszeripari vállalatoknak jobban együtt kell működniük a páciensek védelme, valamint annak érdekében, hogy a kapott gyógyszerek biztonságosak és hatékonyak legyenek. A betegek és a gyógyszeripari döntéshozók több mint 40 százaléka szerint a hamisított, lopott és szennyezett gyógyszerek elleni küzdelemért elsősorban a szabályozó hatóságok, a gyógyszeripari vállalatok és a gyártók felelnek. A megbízható biztonsági protokollok bevezetése mégis a gyógyszerek gyártását, kiadását és beadását végző szereplőkre hárul, és a páciensek 57 százaléka úgy látja, a felelősség legfőképp a kórházakra hárul.

A gyógyszeripari döntéshozók többsége (84 százaléka) úgy ítéli meg, hogy felkészült a követhetőség és átláthatóság követelményeinek teljesítésére. Háromnegyedük megerősítette, hogy vállalata már bevezette az ehhez szükséges helymeghatározási szolgáltatások technológiáját, vagy ezt 2022-ben megteszi. Beruházásukkal ezek a szervezetek a gyártás munkafolyamatait és a gyógyszerek követését is javítják, így a betegek számára nagyobb rálátást adó információkkal is szolgálni tudnak.

Nagyobb kihívást jelent ezen szereplőknek a keresett gyógyszermennyiség legyártása és szállítása. Az iparági döntéshozók ugyanis a gyártási és szállítmányozási kapacitás korlátaival, a forgalmazás és a tárolás problémáival, késésekkel szembesülnek. Következésképp 92 százalékuk tervezi, hogy a gyógyszeripari gyártás és ellátási lánc monitorozására 2022-től további eszközöket vezet be.

Problémák az értékesítési pontokon – és azokon túl

A megkérdezett betegek több mint háromnegyede mondta, hogy a múltban problémákba ütközött gyógyszerek vásárlásakor vagy szedésekor, és a millenniumi generációhoz tartozók (82 százalék) lényegesen több nehézségről számoltak be, mint a boomer nemzedék tagjai (61 százalék). Az ezredfordulósok ráadásul nem tűrik a hibákat, és kétszer nagyobb valószínűséggel váltanak gyógyszertárat, mint a boomerek. Az összes válaszadó 70 százaléka megerősítette, hogy rossz tapasztalatok miatt már váltott vénykiállító szolgáltatót, gyógyszertárat vagy gyógyszert.

Válaszaik alapján a páciensek az alábbi problémákat tapasztalják a leggyakrabban:

 • olyan gyógyszert keresett, amely nem volt elérhető vagy elfogyott (32 százalék)
 • a szükséges mennyiség csupán egy részéhez jutott hozzá, mert az adott időpontban több nem állt rendelkezésre (29 százalék)
 • ugyanazt a terméket máshol olcsóbban találta meg (27 százalék).
 • nem jutott hozzá a gyógyszerhez időben, vagy nem akkor kapta meg, amikor kellett volna (22 százalék)
 • súlyos mellékhatást tapasztalt (21 százalék)

A betegek többsége elsősorban a gyógyszerek megfizethetősége (76 százalék) és hiánya (73 százalék) miatt aggódik. A gyógyszereket kiadó szereplőknek azonban a biztonságosságra és a hatékonyságra is oda kell figyelniük. A páciensek 85 százaléka szerint ugyanis minden gyógyszertárnak ellenőriznie kell a kiadott gyógyszereket, beleértve a csomagküldő gyógyszertárakat is.

Európában a betegek csupán 64 százaléka, az iparági döntéshozóknak pedig 74 százaléka ért egyet azzal, hogy a gyógyszerek postai úton történő, közvetlen kézbesítése a gyógyszerellátás kényelmes és következetesen biztonságos módja – ez az arány az összes régió közül térségünkben a legalacsonyabb.

https://connect.zebra.com/pharmavs_us_en


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Világszínvonalú robotsebészet a Debreceni Egyetemen

debrecen robotsebészet

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába. A 21. századi csúcstechnológiát elsősorban az általános sebészeti, az urológiai, a nőgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti műtéteknél alkalmazzák. Használatával, a precíz és biztonságos műtéti technikáknak köszönhetően kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata és gyorsabb a gyógyulási idő. A több mint egymilliárd forintos robotsebészti beruházást kedden adták át az intézményben.

– A robotasszisztált sebészeti rendszer beszerzésével intézményünk fejlesztési tevékenysége egy újabb mérföldkő-jelentőségű állomásához érkezett. A robotsebészeti program bevezetésének különös jelentőségét az adja, hogy a technológia a Klinikai Központban négy szakma számára jelent új dimenziót, ugyanis az általános sebészeti műtétek mellett az urológiai, a nőgyógyászati és a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat is szolgálni fogja- emelte ki köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a keddi ünnepségen.

Az 1,3 milliárd forint értékű Da Vinci robotsebészeti eszköz a Debreceni Egyetem oktatásfejlesztési RRF pályázatának eredményeként került az intézménybe. A beruházás megvalósulásához a Klinikai Központ a pályázati forrást kiegészítve, 200 millió forinttal járult hozzá.

– A program elsősorban a gyakorlatorientált képzést hivatott szolgálni, de emellett természetesen lehetővé teszi a betegeket világszínvonalú ellátását is. Az elmúlt időszak fejlesztéseit látva megnyugvással állapíthatom meg, hogy az egyetemi vezetés a kuratóriummal karöltve jó gazdája a debreceni felsőoktatásnak, egyetemünk nemzetközi megítélése töretlenül javul –hangsúlyozta beszédében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Papp László polgármester pedig úgy fogalmazott: Debrecenbe megérkezett a jövő.

– A Debreceni Egyetem szakemberei a 21. század csúcstechnológiáját alkalmazhatják a betegellátásban. Természetesen ehhez szükséges az a széleskörű tapasztalat és naprakész tudás, amely az itt dolgozóknak köszönhetően garantálja a betegellátás magas minőségét. A mostani fejlesztésnek köszönhetően számos debreceni polgár kap új esélyt az egészséges élethez – tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere.

A szimulációs szoftver az egyszerű feladatok gyakorlása mellett, komplett műtétek virtuális elvégzésére is lehetőséget ad, mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben résztvevők számára vonzó gyakorlati lehetőséget biztosít. Emellett élő műtéti közvetítésekre is alkalmas, ezzel tovább segítheti a magas szintű képzést.

– A robotasszisztált technológia beszerzése a Debreceni Egyetem mindenkori történetének talán legjelentősebb technológiai előrelépése. A robotsebészet egy olyan fejlődési lehetőséget jelent, amelyből az intézmény nem teheti meg, hogy kimarad – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az operáló orvos a sebészi konzolban ül, innen irányítja a négy robotkart, melyek a kamerát és a műszereket tartják, miközben nagyfelbontású háromdimenziós képen látja az operálandó területet.

– Rendkívül precíz és biztonságos műtéti technikát biztosít a sebésznek. Ezáltal a betegeknél kevesebb a műtét alatt a vérveszteség, kisebb a szövődmények kialakulásának esélye, a beavatkozást követően rövidebb a kórházi ápolási idő, gyorsabb a felépülés- ismertette Tóth Dezső, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója, a Robotsebészeti Központ vezetője.

A kedden ünnepélyesen átadott rendszert már egy hónapja használják a Debreceni Egyetemen. Az első robotasszisztált műtétet – egy epehólyag eltávolító beavatkozást- áprilisában végezték el a Sebészeti Klinikán.

Kapcsolódó YouTube videó:

Forrás: Debreceni Egyetem


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A mozgás szerepe az egészség megőrzésében

mozgás szerepe egészség megőrzése
Kép forrása: Freepik

Lélegezz helyesen, foglalj állást a mozgásszegény életmód ellen, adj esélyt egy egészségesebb életnek! Bár a legtöbb ember tudja, hogy a testmozgás mennyire fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, mégis sokan halogatják. Miért fontos ezen változtatni?

Gyakran halljuk, hogy az egészséges élethez minden nap legalább 30 percet kell gyakorolnunk. A fizikai aktivitás az egészséges élet egyik legfontosabb eleme, mert a csont- és izomrendszerre gyakorolt fizikai előnyein túlmenően jó közérzetet is hoz magával. Erre hívja fel a figyelmet a MozgásKlinika életmód podcast is, elkerülve ezzel a mozgásszervi problémák kialakulását. Mégis sokan nem tesznek ellene semmit, inkább az ülő életmódot választják.

A mozgás fontossága az egészség megőrzésében

A fizikai aktivitás számos előnnyel jár mind fizikailag, mind szellemileg:

 • Mobilitás: egy kis mozgás jót tesz, ha egy bulin táncolsz, vagy otthon játszol a gyerekekkel. Ezért jó, ha az életedbe beépíted a mobilitást növelő tevékenységeket, mint például a fizikai gyakorlatok mellett a jóga, a pilates vagy a nyújtás.
 • Energia: a fizikai aktivitás jó lelki és testedző, és bár energiát fogyaszt, közben még több energiát termel.
 • Ellenállás: mit szólnál ahhoz, ha nem fáradnál el olyan gyorsan, amikor a busz után futsz munkába menet? Vagy tovább élsz, miközben alig jársz orvoshoz? Nos, a rendszeres fizikai aktivitás növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, valamint erősíti a csontokat és izmokat.
 • Pszichológiai hatások: egy szó: dopamin. A fizikai aktivitás a dopamin fő forrása, amely serkenti a motivációt, a kreativitást, a koncentrációt, a figyelmet és az alvást. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai aktivitás irigylésre méltó testet ad.

Az ülő életmód kockázatai

Ha az előnyök nem győznek meg az aktív életmódról, akkor felhívjuk a figyelmet az ülő életmóddal járó 5 leggyakoribb kockázatra!

1. Csökkent ízületi mobilitás és izomtömeg csökkenés

A hosszan tartó egy pozícióban való állás az ízületek merevségét és az izom hipotóniáját hozza magával. Így a mozgásszervi megbetegedések kockázata is nagyobb lesz.

2. Elhízottság

A mozgáshiány lelassítja a zsírégetést és a cukrok anyagcseréjét a szervezetben. Így gyorsabban rakódnak le, így a súlygyarapodás gyakran elhízáshoz vezethet. Az optimális testtömegindex 18,5-24,99 között van, ami ha felette van, akkor ideje felvenni a tornacipőt, és gyakorolni.

3. Csökkent vérkeringési sebesség

Az ülőmunka csökkenti a vérkeringés sebességét a szervezetben, valamint annak oxigénellátását, ami szív- és érrendszeri betegségekhez, például magas vérnyomáshoz vezethet.

4. Hormonális egyensúlyhiányok

A mindennapi testmozgás hiánya serkenti bizonyos hormonok szekrécióját és gátolja a hormonok működését, ami letargiát, koncentrációs hiányt és fokozott stresszt okoz.

5. Ágyéki porckorongsérv

Bizony, mindannyiunknak volt már legalább egyszer hátfájása életében. De ha továbbra is fennáll, akkor komoly a probléma. És az ülőmunka az egyik fő oka, amivel fel kell keresni egy szakembert, aki segít a mozgásszervi probléma, valamint a mozgásszegény életmód leküzdésében!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Modern technológia alkalmazása a levegő tisztaságának biztosítása érdekében

lpv légtisztító berendezések

A mai környezetünkben egyre magasabb a légszennyezettség mértéke, ez pedig számottevő hatással van az emberek egészségére. A levegőben a por és más légszennyezettséget okozó anyagok mellett az évszaktól függően magas lehet a pollenek koncentrációja is, emellett pedig a téli hónapokban azok a vírusok és baktériumok is elszaporodhatnak, melyek cseppfertőzés útján terjednek.

Látható, hogy a mindennapi környezetünkben milyen nagy szükség van arra, hogy korszerű légtisztító berendezések használatával a lehető legtisztább levegőt biztosítsuk a családunk, munkatársaink számára.

Hogyan segít ezen a legújabb technológia?

A szellőztetés során nem csupán friss levegővel telik meg a helyiség, hanem ezzel együtt bejön a füst, a por és más szennyezőanyagok is. A Trotec – LPV légtisztító berendezései segítségével azonban ezeknek a szennyeződéseknek egy nagy részét ki tudjuk szűrni, ezáltal jelentősen tisztább közegben tölthetjük a mindennapjainkat.

A legújabb technológia tehát beköltözött az otthonokba, a rendelőkbe, a kereskedelmi egységekbe, a munkahelyekre, ezzel biztosítva azt, hogy az emberek a lehető legegészségesebb környezetben tudjanak élni.

Milyen technológiát alkalmaznak ezek a levegőszűrők?

Egyes berendezések csupán 1-2-féle technológiát használnak, mások kombinálják a különféle szűrési, fertőtlenítési lehetőségeket. Általánosságban elmondható, hogy a készülék mérete már sejteti, hogy milyen eredményre számíthatunk a levegőtisztítás tekintetében, ugyanis egy nagyobb készülék nagy valószínűséggel sokkal hatékonyabb még akkor is, ha kevesebb technológiát alkalmaz. Egy pici berendezés hiába tűnik nagyon felszereltnek, ha mindezek csak alacsony hatásfokkal működnek benne.

Az ionizátor szerepe

Ez a technológia azon alapszik, hogy a készülék negatív ionok segítségével semlegesíti a zárt terek levegőjében lévő szennyeződéseket. Kiválóan használható a füst, a vegyi anyagok vagy a mikroorganizmusok ellen, de a kellemetlen szagokat is képes megszüntetni.

A HEPA-szűrő

A szűrő fizikailag távolítja el a szilárd részecskéket, szennyeződéseket. Maga a szűrő állhat több részből is, és sok esetben előszűrést is alkalmaznak. Alkalmas mikroorganizmusok, poratka, cigarettafüst kiszűrésére is.

Az aktív szén

Az aktív szén felülete képes megkötni a füstöt, a gázokat, a vegyi anyagokat, remekül működik illékony szerves vegyületek jelenlétében, de a konyhai szagok, más kellemetlen szagok ellen is hatékony.

Az ózon

Az ózon elpusztítja a mikroorganizmusokat semlegesíti a szagokat és a szerves vegyi anyagokat.

A levegőtisztítók alkalmazásával a környezetben lévő szennyezőanyagokat minimálisra lehet csökkenteni, mivel a készülékekben lévő erős ventilátorok beszívják a helyiség levegőjét és a szűrés-kezelés után tisztán juttatják vissza a szobába. Allergiások, kisgyermekek, idősek, háziállatokkal együtt élők számára igazi megkönnyebbülés lesz, hiszen a levegőben lévő por, állatszőr és pollen jelentős mértékben csökken.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss