Gazdaság

Az intelligens eszközök segítenek okos gyártókörnyezetet létrehozni

Minden vállalatnak egyéni automatizációs megoldásokra van szüksége, amelyek kimondottan az ő gyártási környezetük igényeinek felelnek meg.

Azonban a gyártócégek nem építhetik át üzemeiket minden esetben, amikor különböző folyamatokkal vagy alkalmazásokkal kell dolgozniuk.

onrobot_sokretu_eszkoz

Így hát rendkívül fontos, hogy a vállalatok az optimális robot-kiegészítőket válasszák, hogy maximalizálni tudják az automatizálás hatékonyságát. A megfelelő kiegészítők a teljes gyártási ciklust egy zökkenőmentes folyamattá tudják alakítani, a vásárlástól kezdve, a telepítésen át, a működésig, és egészen a továbbfejlesztésig.

Az end-of-arm tooling eszközöket (rövidítve EOAT) általában a robotkar végére rögzítik, ahol különféle feladatokat látnak el. A robot gripperek például különféle anyagokat képesek óvatosan mozgatni, a robosztus szenzorok a robot figyelmét hívják fel arra, ha korrigálni kell a pozícióját, az eszközcserélőkkel pedig gyors és egyszerű a végszerszámok közti váltás. Miután a robotokat ezekkel a fejlett eszközökkel látják el, azok intelligens gépekké válnak, amelyek így okos gyártókörnyezetben képesek az érzékelésre, reagálásra, és az annak megfelelő viselkedésre.

A korszakalkotó intelligens végszerszámok megadják azt az innovációt, hozzáértést és pontosságot, amelyet az okos gyártási folyamatok megkövetelnek. Ezek a technológiák azonban megváltoztatják a feldolgozóipar, az e-kereskedelem, és a mezőgazdaság működését, mivel ezen iparágak egyre nagyobb mértékben alapoznak az EOAT beépített technológiájára, illetve intelligenciájára annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben csökkentsék kiadásaikat és korlátozzák erőforrásaikat.

Egy új piackutatás szerint a globális robotikai EOAT piac 2020-ra elérheti a 9,2 milliárd dollárt is, melynek összetett éves növekedési rátája közel 9%-os.

Ez a növekedés egyenesen arányos a robotikai automatizáció egyre nagyobb népszerűségével. A Nemzetközi Robotikai Szövetség szerint 2021-re kb. 630 000 egységnyi robotot fognak szállítani a gyárakba világszerte, 14%-os összetett éves növekedési rátával.

Az együttműködő robotpiac továbbra is kétszámjegyű növekedést mutat, és a technológia intenzív térnyerése a Kelet-európai piacon is észlelhető. Magyarországon növekvő tendencia figyelhető meg az ipari termelést illetően, amely így potenciális felvevőpiacot jelent a kobotok és az EOAT eszközök számára is. A Központi Statisztikai Hivatal friss tanulmánya szerint, 2018-ban az iparág szinte minden területét növekedés jellemezte a 2016-os és 2017-es évekhez képest, amely prognosztizálja az ágazat éves értékesítési volumenének további növekedését.

Gyorsabb és okosabb automatizáció megteremtése az EOAT-tal

Az EOAT lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy új alkalmazásokkal dolgozzanak, hiszen a robot még hatékonyabbá válik, amikor testre szabott EOAT megoldásokkal látják el. A végszerszámok nagy hatással vannak a robot teljesítményére és rugalmasságára. Sőt, a teljes automatizációs folyamat hatékonysága nagyban függ a gripperektől és egyéb intelligens eszközöktől, amelyek kölcsönhatásba lépnek a robotokkal.

A modern gripperek és teljesítményérzékelők jól szemléltetik, hogy az intelligens robot-kiegészítőkben rejlő potenciál hatalmas. Az együttműködő alkalmazásoktól a vállalatok már nem csak azt várják el, hogy hatékony, gépek általi – automatizálást tegyenek lehetővé, hanem azt is, hogy távolról is elérhessék a robotot és online tudják diagnosztizálni az esetlegesen felmerülő problémákat. Az okos hardverrel és szoftverrel ellátott EOAT begyűjti és elemzi az adatokat annak érdekében, hogy visszajelzést tudjon küldeni, amelynek köszönhetően képességeinek bővítésére is lehetőség nyílik.

Az EOAT-tal a gépek kompaktabbá, okosabbá és önállóbbá válnak, így hatékonyabban hajtanak végre feladatokat, aminek köszönhetően az automatizáció egyszerűbbé és egyben megfizethetőbbé is válik a vállalatok számára.

A megfelelő kiegészítő kiválasztása

A robotokra, vagy robotok mellé szerelt eszközökön és kiegészítőkön múlik a robot hatékonyságának sikeressége.  A végszerszám lehetővé teszi a kétoldalú kommunikációt az eszköz és a robot között, amely ezáltal hatékony működést és megnövekedett termelést eredményez. Például a nagy pontosságú gripperek olyan beépített technológiát alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik számukra azt, hogy emberi ujjbegyekhez hasonlóan érintsék meg a munkadarabokat. Ezeket a grippereket a mezőgazdaságban arra használják, hogy növényeket szedjenek, illetve egyéb kényes anyagokat kezeljenek anélkül, hogy kárt tennének bennük.

Az OnRobot RG2-FT intelligens grippere, mely úttörő látási és érintési érzékekkel rendelkezik, a világ első intelligens grippere, amely egyszerre látja és érzi is a munkadarabokat beépített erő/nyomatékérzékelőjének segítségével.

onrobot_vegszerszamok

Az EOAT már az emberi interakcióval felérő szinthez közeledik: a modern gripperek annyira kifinomultakká váltak, hogy még a számítógép processzorok gyártásához szükséges törékeny szilikon lemezeket is képesek kezelni. Az erő/nyomatékérzékelő segít még nagyobb pontossággal megtalálni és felismerni a tárgy pozícióját. Ezeket a grippereket azoknál a gyártási folyamatoknál alkalmazzák, amelyeknél pontos erőhasználat alkalmazására van szükség ahhoz, hogy magas minőségű eredményeket érjenek el.

Az ilyen alkalmazások, mint a felületkezelés, a csomagolás és raklapozás, a gépkiszolgálás, és összeszerelés, nemcsak precíziót igényelnek, hanem azt is, hogy a feladat a tétel mérete és a felmerülő körülmények alapján legyen testre szabható.

Ennek az egyedi képességnek köszönhetően a vállalatok mérettől függetlenül, sikerrel integrálhatják az EOAT technológiát a gyártósorukkal. Egy friss közlemény szerint az anyagmozgatás csaknem 42%-át tette ki a robot-kiegészítők piacának 2018-ban, ami az összes szegmens közül a legnagyobb részesedést jelenti.

A modern ipari környezet alkalmazás-fókuszált megoldásokat igényel

Azok a vállalatok, amelyek továbbra is hagyományos megoldásokat alkalmaznak, – mint például egyedi eszközök gyártása különféle gyártási feladatokhoz, – jelentős hátrányban vannak, mivel ez a hozzáállás költséges és rugalmatlan természetű. Ezzel ellentétben a gripperek, szenzorok és egyéb rugalmas alkalmazás-fókuszált megoldások módosíthatóak, így különböző alakú, méretű és anyagú tárgyak kezelésére is alkalmasak.

Ezeket a rugalmas és rendkívül sokoldalú eszközöket zökkenőmentesen lehet integrálni különféle gyártási környezetekbe. Állítható funkcióik, fejlett technológiájuk és könnyed illeszthetőségük lerövidítik a gyártási ciklusokat és csökkentik az állásidőt. Így megnyílik a lehetőség a további hardver megoldások telepítésére, ami csökkenti a robotikai megoldás árát, és hozzájárul az automatizáció útjában lévő akadályok megszüntetéséhez. Végül, de nem utolsósorban, az EOAT-tal a felhasználó pénzt spórol meg.

Teljes megoldás

Mivel továbbra is a technológia hajtja az iparágakon keresztülívelő átalakulást, a vállalatoknak meg kell fontolniuk az automatizációt annak érdekben, hogy csökkentsék kiadásaikat és növeljék működési rugalmasságukat. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a robot-kiegészítőknek okosabbaknak kell lenniük, mivel rajtuk múlik a kollaboratív alkalmazás teljesítménye. Az intelligens technológiák telepítésével a vállalatok megfelelhetnek az egyre növekvő, ipari gépesítésre irányuló kívánalmaknak, és mivel a tanulási görbe rövidebb, bármilyen típusú vállalat elkezdhet nagyban gondolkodni az automatizációval.

Gazdaság

Folyamatosan változó jogszabályok: így segíthet az MI

jogszabályok

A megyék átnevezése óriási jogszabály-módosítási hullámot hozott magával

A megyék átnevezése vármegyékké nem csak nagy port kavart a sajtóban és a közbeszédben egyaránt, de többszáz jogszabály módosítását igényelt. A helyzetet bonyolítja, hogy a különféle jogalkotók eltérő megoldásokat alkalmaztak a helyzet megoldására. A vármegyei jogszabály-dömping azonban csak a jéghegy csúcsa: egy év alatt 214 közlöny közel 12 ezer oldalán csaknem ötezer jogszabály jelent meg.

Az Agrárminisztérium egyesével módosította a rendeleteit, az országgyűlés alapvetően egy hatalmas módosító törvényt alkotott, ami 187 másik törvényben írta át a megyét vármegyére, a kormány pedig a fent is emlegetett hatalmas rendelettel több, mint 300-at. Ez utóbbiakban külön érdekes, hogy nem csak a vármegyék szerepeltek benne, hanem egy füst alatt még kisebb- nagyobb apróságok is. A frissen életbe lépett szabályok nagy része úgynevezett módosító jogszabály, némelyik közülük akár 200-300 másikat is módosít. Ezeket a változásokat emberi erővel követni nagyjából esélytelen: az, hogy valaki minden egyes Magyar Közlönyt átnyálazzon, lehetetlen küldetésnek tűnik.

Állandóan résen kell lenni

A minisztériumok átnevezése összességében tehát sok száz jogszabály módosítását igényelte, de egy átlagos cég mindennapi életére nézve ez mégsem jelent jelentős változást. A JOXA.hu fejlesztői által készített felhasználói felmérés szerint a jogszabályváltozások számán túl a cégek számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy az új változások nagyon gyorsan lépnek hatályba, így a korábbi 3-6-12 hónapos jogszabály-átvizsgálási belső céges szabályzatok teljesen használhatatlanok.

Mint Ferencz Mónika, a Blumenthal Consulting ügyvezetője megjegyezte, több olyan céggel is találkoztak, ahol a jogszabályok változásainak figyelésére egyszerűen nem maradt erőforrás: a nehézséget az jelenti elsősorban, hogy például a termelőcégeket érintő technikai, munkavédelmi, környezetvédelmi és egyéb jogszabályok változását a jogi osztályok nem, vagy nagyon nehezen vállalják, a termelésben dolgozó mérnökök pedig nem szívesen olvasnak minden másnap egy Magyar Közlönyt, vagyis munkanaponként mintegy 50-60 oldalnyi tömény jogi szöveget.

A másik nehézség az úgynevezett salátajogszabályok vizsgálata: az elmúlt évben volt olyan jogszabály, ami csaknem 320 másikat módosított, és leggyakrabban ezek a jogszabályok csak érintőlegesen kapcsolódnak egymással.

Év végén felgyorsulnak az események

A jogalkotási rendszernek sajátossága, hogy ősz után beindul a futószalag: napi 1-3 közlöny jelenik meg, és rengeteg új, olykor nagyon jelentős változás születik, miközben a legtöbben a karácsonyfa alatt pihenik ki a bejglikómát. Ferencz Mónika elmondta, hogy a decemberi roham évek óta ezer feletti jogszabályt jelent, amit emberi erővel feldolgozni lehetetlen. 2022 év vége ebben is rekorder: az év utolsó tíz napjában összesen 1530 nyilvános jogszabály módosítását hirdették ki 1351 módosító jogszabályban.

Segíthet az automatizáció

Az elmúlt egy évben számos nagy, kódex jellegű törvény, mint például a Közbeszerzési törvény, vagy az Egészségügyi törvény is 10-11 alkalommal módosult. A témában rekorder kományrendelet pedig 12 hónap alatt összesen 23-szor.

Ma már az ügyvédi irodák is vonakodva vállalnak jogszabálykövetést, mert szinte lehetetlen ekkora adathalmazból kiszedni a legfontosabbakat, ráadásul hiba nélkül. Ezért van szükség a mesterséges intelligenciára.

“A sajátos rendszerek miatt szükség van emberi ellenőrzésre is, de a cégek számára az is egy hatalmas segítség, hogy a robotizált rendszer kiválasztja és összegzi a céget potenciálisan érintő jogszabályokat”

– mondta el a cég ügyvezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Kétmilliárdnál tart az online számlák száma

2021 óta minden számlára rálát az adóhivatal.

Mint ismeretes, 2018. július 1-jén debütált NAV online számla rendszere. Az online számla amellett, hogy segíti a jogkövető vállalkozásokat, több százmilliárd forintnyi pluszbevételt is hoz az államkasszának. A bevételi adatok tanúsága szerint az ennek a digitális megoldásnak tulajdonítható többletbevétel évek óta szolgál a kormány adócsökkentéseinek fedezetéül. Mára az online számlák száma jelentősen nő, sőt elérte a kétmilliárdot.

A rendszerbe eddig 1,4 millióan regisztráltak, közülük 1,2 millióan már szolgáltattak is adatot. A csaknem kétmilliárd számla túlnyomó többségét elektronikus számlázóprogram segítségével küldték be az adóhatósághoz. Sőt, a NAV Online Számlázóját használók száma is meghaladta már a 228 ezret, míg a számlázó mobil alkalmazását 75 844 okoseszközre töltötték le.

Mint ismeretes, 2021 óta minden számlára rálát az adóhivatal, azóta ugrásszerűen megnőtt az online számla rendszerbe beérkező számlák száma. Míg 2019-ben átlagosan havonta kétmillió számláról érkezett adat, tavaly ez a szám már 66 millióra emelkedett.

A rendszer egyik legnagyobb vívmánya, hogy könnyen át lehet térni az elektronikus számlázásra, amely gyors és egyszerű. Ráadásul a papírszámláról áttérők számlánként több száz forintot is spórolhatnak. Az online számlázás révén pedig a cégek egyre nagyobb informatikai jártasságra tesznek szert, amely nemcsak az adott vállalkozást fejleszti, hanem jelentős szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében is.

Az online számla rendszer eredményes az áfacsalás elleni sikeres küzdelemben is. A feketegazdaság visszaszorítása, az úgynevezett áfarés – az állam által be nem szedett, azaz hiányzó áfa összege – kimagasló javulása ugyanis egyrészt pénzügyi mozgásteret ad az adók csökkentésére, másrészt kiemelt szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében. Míg Magyarországon 2010-ben még 22 százalék volt az áfarés aránya, ez mára 5,1 százalékra csökkent.

Az Európai Bizottság jelentése megerősítette: a magyar eredmény kiugró javulásában jól követhetők voltak az olyan intézkedések hatásai, mint az online pénztárgép (2014), az EKÁER (2015), az online számla (2018) bevezetése, valamint 2020-as kiterjesztése, illetve akár az otthonfelújítási támogatás bevezetése is, hiszen alapkövetelménnyé vált a számlák kibocsátása.

Forrás: Computerworld


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Az IzzyPay új igazgatósági taggal erősíti vezetőségét Gauder Milán személyében

Gauder Milán – korábban a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős alelnöke – igazgatósági tagként csatlakozik az IzzyPay Zrt.-hez.

Milán a pénzügyi szektorban szerzett több mint két évtizedes tapasztalatával gazdagítja a cég vezetőségét, stratégiai látásmódjával támogatja a BNPL hazai térnyerését és az e-kereskedelmi piac felzárkóztatását.

Az IzzyPay, Magyarország első lakossági BNPL (Buy Now, Pay Later – Vásárolj most, fizess később) szolgáltatója bejelentette, hogy Gauder Milán csatlakozi a cég igazgatósági tanácsába. Milán több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi szektorban, korábban a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős alelnöke volt. Széleskörű szakértelmével és stratégiai látásmódjával mostantól az IzzyPay vezetőségét bővíti.

Figyelemre méltó karrierje során Milán élen járt az innovatív fizetési megoldások bevezetésében, a pénzügyi szektor fejlődését és átalakulását ösztönözve. A készpénzmentesítési folymatok mély ismeretével jelentős hatást gyakorolhat az IzzyPay jövőbeli fejlődésére. Kinevezése megerősíti a cég kiemelkedő vezetői csapatát, amely elkötelezett az ügyfeleinek nyújtott egyszerű és kényelmes vásárlási élmény iránt.

Karrierje során Milán bebizonyította, hogy kiváló érzékkel rendelkezik a feltörekvő pénzügyi trendek felismeréséhez és a sikeres üzleti stratégiává alakításukhoz. Többek között az érintésmentes fizetés hazai – majd később európai – bevezetése fűződik a nevéhez, amellyel sikerült a fizetési megoldások terén felzárkóztatnia Magyarországot.

Kinevezése kapcsán az új igazgatósági tag kifejtette:

„Örülök, hogy csatlakozhatok az IzzyPayhez, és egy olyan csapat tagja lehetek, amely meghonosítja a BNPL szolgáltatást Magyarországon, ezáltal átalakítja a vásárlók gondolkodását a fizetési lehetőségek kapcsán. Az IzzyPay elkötelezettsége és célkitűzései tökéletesen illeszkednek az innovatív pénzügyi megoldások iránti szenvedélyemhez”.

Milán úgy véli, hogy a BNPL egy nagyon fontos kiegészítője lesz a hagyományos fizetési módoknak, amely nagyobb rugalmasságot, szabadságot és kényelmet biztosít a vásárlók számára, miközben fenntartja a felelős fogyasztást.

„Izgatott vagyok, hogy az IzzyPay pályájának ezen meghatározó, kezdeti szakaszában csatlakozhatok a vállalathoz. A BNPL-ágazat egyre fontosabb szerepet tölt be a pénzügyi szektorban, az IzzyPay mintáját követve egyre több szolgáltató jelenik majd meg a közeljövőben a magyar piacon is. Hasonló tapasztalatokat szereztem a contactless payment esetében: eleinte az érintés nélküli kártya csak egy kávézó láncnál volt elérhető, ahova a fogyasztók nem célzottan az érintésmentes fizetés élménye miatt mentek. Azonban minél jobban elterjedt, annál természetesebbé vált, hogy így is lehet fizetni. A verseny jó, és ösztönzi a piaci szereplőket a fejlődésre. Izgalmas időszak előtt állunk „

– fejezte ki lelkesedését Gauder Milán csatlakozása kapcsán.

Farkas Róbert, az IzzyPay vezérigazgatója üdvözölte Milán kinevezését: „Nagy örömünkre szolgál, hogy Milán csatlakozott igazgatótanácsunkhoz. Figyelemre méltó eredményei és a fizetési iparágban szerzett széleskörű tapasztalata felbecsülhetetlen értékűvé teszi őt vezetői csapatunkban. Úgy gondolom, hogy Milán ismeretei meghatározó szerepet fognak játszani az IzzyPay hosszú távú elképzelései és ambiciózus növekedési tervei megvalósításában”.

Az IzzyPay rövid távú célja a dinamikus, gyors növekedés és középtávon a BNPL széleskörű megismertetése a hazai fogyasztókkal. A többségében magyar tulajdonú társaság egy olyan rugalmas fizetési megoldást indított el, ami egyszerűbb és gyorsabb a korábbiaknál, emellett megfelel a fogyasztók változó igényeinek. Gauder Milán csatlakozásával az érintésmentes fizetés után a BNPL is fordulatot hozhat, most a hazai e-commerce piac zárkózhat fel a nemzetközi mezőnyhöz.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss