Okoseszközök

A Samsung új mobilja nem túl olcsó, viszont nagyon stílusos

samsung

A Samsung január 4-én mutatta be a legújabb okostelefonját, a Galaxy S21 FE 5G névre keresztelt modellt, amit a las vegasi CES kütyüexpó keretén belül már lehetőségünk is adódott kipróbálni. A márka rajongóit megszólító készülék ugyan nem a legjobb ár/érték arányú mobil a kategóriájában, de kézbe véve képes lehet elcsábítani a stílusra fogékonyakat.

2022 első napjaiban olyan telefont bemutatni, aminek a nevében 21 szerepel, elég furcsa stratégiának tűnhet, de van magyarázat arra, hogy a Samsung Galaxy S21 FE 5G miért csak most kerül a piacra. A mobilnak már jóval korábban meg kellett volna jelennie, de a koronavírus miatt kialakuló globális chiphiány a Samsungot is utolérte, és csak a tavalyi év végére normalizálódott annyira a helyzet, hogy az új okostelefon idén év elején végül a boltokba kerülhessen.

A Galaxy S21 FE a 2020-ban piacra dobott Galaxy S20 FE utódja, és a név két betűje mindkét esetben a Fan Edition (rajongói változat) rövidítése, a célközönséget pedig elméletileg azon márkahű vásárlók alkotják, akik nem feltétlenül akarják leszurkolni a húzósabb összegeket a Samsung csúcsmodelljeiért. A koncepció tehát az, hogy a gyártó készít egy jóárasított változatot a felsőkategóriás készülékeiből, kompromisszumokkal, de még mindig a csúcskategóriában maradva. Az S20 FE esetében ez a jóárasítás elég jól sikerült, nem véletlenül lett kifejezetten népszerű mobil, a most debütált S21 FE-nél viszont ebből a szempontból erősen rezeg a léc. A helyzet mégis az, hogy a készülék képes lehet ellensúlyozni a gyártó túl vastagon fogó ceruzáját.

A telefon, amit jó kézbe venni

A Galaxy S21 FE legnagyobb ütőkártyája, hogy egy visszafogottan csinos készülék, amit egész egyszerűen jó kézbe venni. A sötétszürke, fehér, zöld és lila színek vonzóak a szemnek (főleg az utóbbi kettő), és a matt hátlap is nagyon megnyerő: hiába műanyag, abszolút prémium érzetet nyújt, kellemes érintéssel, nem látszódnak rajta az ujjlenyomatok, és attól sem kell tartani, hogy egy béna mozdulat következményeként szilánkosra törik a hátlap.

Bár a dizájn egyértelműen a tavalyi S21 telefonokat idézi, a kamerasziget itt nem fém, hanem része az alap burkolatnak, ami nagyon jót tett a telefonnak. Semmi hivalkodás és csillogás, a mobil mégis vonzza a tekintetet, egészen biztos vagyok benne, hogy sokan pont a külalak (és a remek színek) okán fognak beleszeretni ebbe a készülékbe. A pozitív hatást erősíti a pasztel árnyalatokhoz szépen idomuló, szintén matt kezelésű fém keret, illetve az alap S21-nél valamivel nagyobb, 6,4 hüvelykes, AMOLED 2X kijelző, ami tényleg gyönyörű képet biztosít, brutál fényerővel (1200 nit), remek színekkel, tökéletes kontraszttal és akár 120 Hz-es képfrissítéssel. Adott továbbá a Gorilla Glass Victus védelem, és nem maradt ki a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó sem.

A burkolat alatt megbúvó hardver frissnek nem mondható, hiszen a Qualcomm Snapdragon 888 5G-nél azért már akadnak combosabb chipek, de ettől függetlenül a teljesítmény miatt nem igazán kell aggódnia senkinek, még akkor sem, ha szeret erőforrás-igényesebb mobiljátékokkal szórakozni. A 8 GB memória lényegében mindenre elég, az egyetlen komoly fájdalom ezen a téren, hogy a 128 vagy 256 GB háttértár tovább nem bővíthető. Szintén szomorú, hogy a Samsung a jelek szerint nem nagyon akarja felvenni a versenyt a kínai konkurenciával a gyorstöltés terén. Vezetéken keresztül 25 watt a maximum, amit kapunk, vezeték nélkül pedig továbbra is be kell érnünk 15 wattal, ami így 2022-ben azért már elég kevésnek hat. Cserébe az akkumulátor 4500 milliamperórás, ami szép előrelépés a sima Galaxy S21 négyezres teljesítményű telepéhez képest.

Minden más tekintetben a telefon hozza a kötelezőt: van ugye 5G, amit hazánkban is egyre több helyen ki lehet használni, adott a Bluetooth 5.2, a Wi-Fi 6 szabvány támogatása, megkapjuk továbbá az IP68 szabvány szerinti víz- és porállóságot, a megfelelő hangzásról pedig sztereó hangszórók gondoskodnak. Az pedig valószínűleg már csak keveseknek lesz meglepetés, hogy a 3,5 milliméteres jack csatlakozót már ezen a telefonon sem találunk.

A Samsung adott és el is vett

A kicsit átfazonírozott dizájn, a nagyobb kijelző és aksi mellett a legnagyobb különbséget  a kamerák terén találjuk az S21-hez képest, és ezen fronton a Samsung adott, és el is vett. Az előlapi, fixfókuszos kamera a korábbi 10 megapixeles variánshoz képest már 32 megapixeles, a hátlapon viszont a másik irányba történt változás. A főkamera maradt 12 megapixeles, ahogy a széles látószögű egység is ugyanaz a 12 megapixeles változat, amit már tavaly is kaptunk, viszont itt le kell mondani a 64 megapixeles telefotó egységről, csak egy 8 megapixeles variánst kapunk, igaz, ez a modul már képes a háromszoros optikai nagyításra.

Videó terén itt még nincs meg a 8K, maximum 4K/60 fps minőségben rögzíthetünk mozgóképet, ami egyáltalán nem baj, hiszen a legtöbb felhasználó jó eséllyel még ezt sem fogja kihasználni.

Ami a fotós képességeket illeti, itt nagyjából ugyanazt a minőséget kapjuk, mint a sokat emlegetett Galaxy S21 (és S21+) esetében. A főkamerával különösebb felkészültség nélkül remek képek készíthetők, akár éjszaka is, a széles látószögű modul viszont már szerényebb képességű, főleg nappal lehet vele jó fotókat lőni, a telefotóval pedig ésszerű keretek között még benagyítva is tisztességes végeredmény produkálható. Persze vannak ennél jobb fotós mobilok, de az átlag igényeket messze kiszolgálja ez a felhozatal, aki pedig valamivel olcsóbb készülékről vált ilyen modellre, az hatalmas ugrásként fogja megélni az S21 FE képességeit. Főleg akkor, ha kicsit elmerül a kiváló fotós szoftver olyan rejtelmeiben, mint a dedikált portré mód, a többelemes feldolgozás, vagy videók esetén az elülső és hátsó egyégeket egyaránt használó felvételek.

Rajongóvá tehet

Ahogy azt már a bevezetőben is pedzegettem, ha pusztán az ár/érték arány tekintetében nézzük a Galaxy S21 FE 5G modellt, akkor bizony vannak ennél jobb ajánlatok a piacon – már házon belül is. Mert az induló ár hiába alacsonyabb (275 ezer a 128 GB-os modell), mint a 2021 elején debütált Galaxy S21 esetében (330 ezer forint), az utóbbi modell jelenleg 250 ezer forintért vagy kevesebbért is hazavihető, szóval, ha pusztán az észérveket nézzük, akkor a kisebb kijelző és akkumulátor ellenére is jobb vétel lehet a Samsung korábbi okostelefonja.

A január 11-től kapható Galaxy S21 FE 5G viszont tipikusan olyan készülék, ami a legjobb ajánlatra vágyókat jó eséllyel hidegen hagyja, és inkább azokat ragadja meg, akiknél a külső és a stílus fontosabb, mint a legjobb kamera és a legütősebb hardver megléte. Márpedig dizájn és a „fíling” szempontjából a Samsung most nagyon ügyesen frissítette az S21 mobilok küllemét, és egyáltalán nem lennék meglepődve, ha a megcsúszott premier és a vártnál magasabb ár ellenére ez a készülék is ugyanolyan sikerré válna, mint amilyen az S20 FE lett az elmúlt másfél évben.

Forrás: 24.hu

Okoseszközök

Az LG és a SoundHound közös infotainment-rendszere révén akár beszélgethetünk is majd az autónkkal

soundhound

Egyetértési megállapodást írt alá az LG Electronics (LG) és a SoundHound AI, Inc., a hangalapú mesterségesintelligencia-megoldások (Artificial Intelligence, AI) piacának globális szereplője.

A két vállalat közösen dolgozik majd a hangalapú AI-technológia integrálásán az autós infotainment-rendszerek (in-vehicle infotainment, IVI) következő generációjában.

A partnerség révén az LG innovatív autós infotainment-rendszere a SoundHound fejlett hangalapú mesterségesintelligencia-platformjával egészül ki, amivel lehetővé válik a párbeszéd alapú hangvezérlés, a legmodernebb kényelmet biztosítva a sofőr és az utasok számára.

Az LG, mint az intelligens fogyasztói elektronikai és IT-üzletág egyik vezető szereplője, új megoldásokkal igyekszik inspirálni az autóipart, ezért mindig törekszik arra, hogy a mobilitás jövőjén innovatív partnerekkel dolgozzon együtt.

A SoundHound fejlett hangalapú AI platformja a Speech-to-Meaning® és a Deep Meaning Understanding® technológiákra épül. Ezek lehetővé teszik a hangalapú vezérlés élményének előrelépését a hagyományos parancsalapú irányítástól az intuitívabb társalgási funkciók felé a járművezetők és az utasok számára.

Az együttműködés révén a felhasználók a SoundHound hangalapú platformjának minden előnyét élvezhetik — a sofőrök és utasok például a mikrofon és az infotainment-kijelző segítségével egyszerűen, közvetlenül a járműből fizethetnek az üzemanyagért és a parkolásért, de akár ételt is rendelhetnek. Az ilyen hangalapú megoldások révén az összekapcsolt járművek új értékesítési felületet és bevételi forrást jelenthetnek a vállalatoknak.

A hangfelismerés egyre szélesebb körben kezd elterjedni az autóiparban is, miután kezdetben csak választható extraként volt elérhető egyes luxusautó-modellekben. A biztonság és a könnyű kezelhetőség javításával a hangalapú mesterséges intelligencia lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy olyan modern szolgáltatások sorát nyújthassák, amelyekkel a járművezetők a kezük használata nélkül, vagy anélkül végezhetnek el feladatokat, hogy a szemüket levennék az útról. A platform szélesebb körű bevezetése az utasüléseken ülők számára is javítani fogja utazási élményt.

A virtuális asszisztensek piaca a várakozások szerint jelentősen növekedni fog a következő évtizedben, ezért egyre több autógyártó ismeri fel annak szükségességét, hogy hangfelismerő funkciókat építsen be járműveibe. Az LG együttműködése a SoundHounddal a várhatóan növekvő kereslet kielégítése és a technológia fejlődésének előremozdítása érdekében jött létre. A két vállalat célja, hogy innovatív, új hangalapú funkciókkal és szolgáltatásokkal bővítse az LG következő generációs autós infotainment-rendszereit, tovább javítva az utazás élményét.

„Nagyon várjuk a közös munkát a SoundHounddal. Azzal, hogy a cég hangalapú mesterségesintelligencia-platformját legújabb autós infotainment-rendszerünkbe integrálhatjuk, egyedi felhasználói élményt teremthetünk az autósok számára

— mondta Eun Seok-hyun, az LG járműalkatrészek üzletágának elnöke.

„Ez a partnerség lehetővé teszi, hogy jobban kielégítsük az autóipari ügyfeleink igényeit, és olyan innovatív megoldásokat hozzunk létre, amelyek segítenek a mobilitás jövőjének előremozdításában.

„Az LG-vel kötött megállapodásunk lehetővé teszi, hogy az autógyártók olyan hangalapú infotainment-élményt nyújthassanak, amelyet a felhasználók életük minden területén igényelnek, függetlenül a járművek méretétől”

— mondta Keyvan Mohajer, a SoundHound elnök-vezérigazgatója.

„Olyan korszakot indítunk el, amelyben az emberek részéről kialakul az elvárás, hogy úgy kommunikáljanak az eszközökkel, ahogyan egymással beszélnek, és hogy ezek az interakciók hasznosak és proaktívak legyenek. Ezt a tapasztalatot a legfejlettebb, hangalapú mesterségesintelligencia-technológia teszi lehetővé.”

A kaliforniai székhelyű SoundHound a mesterséges intelligencia alapú hangfelismerő és természetes nyelvi feldolgozási megoldások vezető innovátora. A vállalat számos iparágban tevékenykedik, többek között a hangtechnológia, a távközlés, a pénzügyi szolgáltatások és az autóipar területén.

Tovább

Okoseszközök

A Dell új szintre emeli a javíthatóságot egy kiterjesztettvalóság-alkalmazással

kiterjesztett

A Dell Technologies mindig szem előtt tartotta a termékek könnyű javíthatóságát a környezettudatosság jegyében.

Most egy újabb lépést tett ezen a területen, bejelentette a világ első szervizeléshez tervezett AR alkalmazását, a Dell AR Assistant applikációt. A vállalat olyan ingyenes iOS-en és Androidon is elérhető alkalmazást fejlesztett, amely a kiterjesztett valóság alkalmazásával, lépésenként vezeti végig az ügyfeleket a Dell eszközök alkatrészeinek cseréjén. A Dell AR Assistant több mint 100 Dell számítógép és szerver szervizelési és javítási eljárásaihoz nyújt útmutatást a felhasználóknak, hét különböző nyelven. A vállalat jelenleg dolgozik azon, hogy a nyár végéig további 20 termékkel bővíthesse az alkalmazást.

A Dell Technologies célja, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára az eszközök egyszerű, önálló javítását, amennyiben az lehetséges. Hosszú távon pedig csökkenteni szeretnék az olyan problémák javítási idejét is, amelyeket egy kis segítséggel a felhasználók is képesek megoldani. Azok számára, akik nem szeretnék saját kezűleg végezni a javításokat, más javítási lehetőségeket is elérhetővé tesz a vállalat. Ezzel kapcsolatban további információ a Dell support oldalán található.

A Dell AR Assistant használatának alapja először a probléma megfelelő azonosítása, amelyet az alkatrészek megrendelése követ a műszaki támogatási csapat közreműködésével. A vállalat a még zökkenőmentesebb ügyfélélmény érdekében tervezi, hogy az alkatrészek online vásárlását is egyszerűbbé és gyorsabbá teszik.

A Dell termékek használati útmutatói és egyéb forrásai több mint egy évtizede elérhetők az interneten. Például a szoftverek, az illesztőprogramok, a BIOS, a firmware és az operációs rendszerek letöltései, valamint a biztonsági javítócsomagok. A Dell AR Assistant a korábbi útmutatók kibővítése, könnyen követhető és ügyfélbarát megoldás, amely bárhonnan elérhető. Az AR Assistant felhasználói az eszközeiket és a javításuk módját az okostelefon kamerájának használatával kevert valóságban (mixed reality) láthatják, a javítás alatt álló berendezésre rávetített információkkal. Az alkalmazás egyes megoldások esetében kiterjesztett klónozási technológiát is kínál, amely a kívánt területre klónozott szervert képes megjeleníteni, és teljes kőrű, 360 fokos, valósághű képet mutat.

A vállalat az új applikáció segítségével az ügyfelek számára lehetővé teszi a javíthatóságot, és segíthet meghosszabbítani a termékek élettartamát. A könnyű javíthatóság az ügyfelek és a környezet számára is előnyös. Azáltal, hogy a Dell könnyebben elérhetővé, cserélhetővé és újból felhasználhatóvá teszi az alkatrészeket, kevesebb erőforrást használnak, még több körforgásos anyag marad a folyamatban.

A Dell AR Assistant-tel kapcsolatos további információkat itt talál.

Tovább

Okoseszközök

Hamarosan érkezik az új, strapabíró 5G Cat® S53 okostelefon

cat

A Bullitt Group, a Cat® telefonok globális licencpartnere bemutatta új 5G készülékét, a Cat® S53 okostelefont.

A márka első 5G képes telefonja 6,5 hüvelykes HD+ képernyővel bír, amely edzett üvegből készült, és ellenáll a karcoknak, ütéseknek. A készüléket a tesztek során terepen is próbára tették, hogy megfeleljen például az építőipar vagy éppen a szállítmányozás által támasztott követelményeknek. Akár 1,8 m-es magasságig bírja a leejtést, tesztelték acélra, betonra, sóderre, pocsolyába ejtve.

A Cat S53 telefon nagy fényerejű, dedikált, 120 lumenes zseblámpával van felszerelve, amely az oldalsó programozható billentyűvel kapcsolható be, megvilágítva a sötét munkaterületet. A készülék 5500 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, és támogatja a 18 W-os gyorstöltést és a vezeték nélküli töltést. Az akkumulátort magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt átfogóan tesztelték. A Cat S53 kialakítása lehetővé teszi az akkumulátor normál tágulását és szellőzését, ugyanakkor biztosan a helyén marad, így leejtéskor sem sérül.

cat

A készülék kamerarendszere egy 48 MP-es Sony főkamerából és egy 2 MP-es makrokamerából áll, az előlapon pedig egy 16 MP-es kamera helyezkedik el. A texturált, TPU külső felületnek köszönhetően a készülék nem csúszik, így nedves vagy zsíros kézzel is megfogható. A Cat S53 emellett teljesen vízbe meríthető, és akár szappannal, fertőtlenítővel, valamint alkoholos tisztítószerrel is tisztítható.

A Cat S53 Magyarországon 2022. augusztus elejétől lesz elérhető az eMAG-Extreme Digital kínálatában 219.990 Ft-os ajánlott végfelhasználói áron.

Cat S53 specifikáció

Strapabírás

 • Ellenáll az időjárás viszontagságainak: eső, hó, por, sár.
 • Több mint 50 teszten vizsgálva, például vízbe merítés, többszörös ejtésteszt valamennyi oldalára és sarkára
 • Ejtésteszt maximum 1,8 méteres magasságból acél felületre
 • Vízállóság 1,5 méterig maximum 30 percig
 • Szabványoknak való megfelelés: MIL-SPEC 810H, IP68, IP69K

Gyors 5G kapcsolat

 • 5G sávok: n1, n2, n3, n5, n7, n8, n28, n41, n66, n77, n78
 • 5G NSA, n78
 • 2,5 Gbps letöltés és 600 Mbps feltöltés

Nagy, ellenálló kijelző

 • 6,5”-es HD+ (1600 x720) megemelt, megerősített kijelző

Egész napos üzemidő

 • Nagy 5500mAh-s Li-Po akkumulátor
 • Alacsony és magas hőmérsékleten tesztelve
 • Támogatja a gyorstöltést és vezeték nélküli töltést

Átgondolt külső

 • Rögzíthető nyakpánt (nem tartozék)
 • Dedikált, 120 lumenes zseblámpa
 • Programozható oldalsó gomb a gyakori műveletek gyors indításához és a Zello adó-vevő funkció használatához

Kamerarendszer

 • 48 MP-es Sony IMX582 f/1,79 főkamera LED vakuval
 • 2 MP-es hátlapi makrokamera
 • 16 MP-es f/2,0 előlapi kamera

Egyéb

 • 0 GHz nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 480 processzor
 • 6 GB RAM; 128GB tárhely, MicroSD-vel bővíthető
 • Duál nano SIM vagy SIM + MicroSD
 • Android 11
 • Üzleti felhasználásra: Android Enterprise- és érintésmentes támogatás, biztonsági javítások rendszeres frissítéssel két évig
 • USB 3.0 C típusú csatlakozó
 • Tisztítható, fertőtleníthető készülékház

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss