Okoseszközök

Na erre a mobilra biztosan nem kell vigyázni

cat s53

A mobilgyártók már régóta felfedezték, hogy van egy olyan széles vásárlói réteg, amely egy okostelefontól azt várja, hogy az minden körülmények között működőképes maradjon.

Tehát hogy esőben, tomboló hóviharban, sárban is lehessen használni, ne menjen tönkre attól, ha vízbe pottyan, ha leesik a földre, és akkor se legyen gond, ha egy napon keresztül nem jut hálózati áramforrás közelébe.

Ők azok, akik jellemzően terepen dolgoznak, tevékenykednek, tehát például katonák, rendőrök, építőmunkások, mérnökök, karbantartók, hegyimentők, hegymászók, vagy csak szeretnek meredek helyeken kirándulni. Az ő igényeik kielégítése érdekében hozták létre a munkamobilokat vagy más néven strapamobilokat. Közöttük az egyik legnagyobb névnek számít a brit székhelyű Cat, amely cég a közelmúltban egy új termékkel lépett színre.

Ez a Cat S53, amely a vállalat állítása szerint előrelépést jelent számos téren az elődökhöz képest, mi pedig megnéztük, hogy mindebből mi igaz. 

Katonai keménység

Az már első pillantásra, azonnal látszik, hogy ez esetben nem egy szuperszexi, ultramenő dizájntelefonról van szó. A Cat S53 ugyanis a megszokottnál lényegesen drabálisabb, a vastagsága például másfél centi, ami duplája a jelenlegi legvékonyabb riválisainak. A súlya pedig 310 gramm, úgy, hogy a mai átlag 180-200 gramm körül alakul. De ez persze nem véletlen, hiszen arra találták ki, hogy ellenálljon a külső behatásoknak, ezért speciális burkolattal látták el. Megkapta az IP69 és Mil-Spec 810H minősítéseket, ami azt bizonyítja, hogy átment az amerikai hadsereg által kidolgozott speciális teszteken. Ez pedig azt jelenti, hogy túléli, ha betonra vagy acéllemezre ejtik majdnem két méter magasról, víz alatt is használható, a por, a sós köd, a pára, a hőség és a fagy sem árthat neki. 

Mi is számos különféle módon megkínoztuk, és semmi bántódása nem esett. Amibe egy átlagos telefon már rég belehalt, az a Cat S53-nak meg sem kottyant. Egy szabványos USB-C porton keresztül tölthető, amelyet azonban egy zárható ajtó mögé dugtak. Az pedig kifejezetten tetszett, hogy az orrára építettek egy nagy teljesítményű LED-et, így akár hagyományos elemlámpaként is bevethető. Itt kell megemlíteni azt is, hogy az átlagosnál lényegesen nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelték fel. Az 5500 mAh-s telep által produkált üzemidő így kiemelkedő, és ennek köszönhetően a mobil a használattól függően 17-19 órán keresztül kibírja töltés nélkül. 

Visszafogott képernyő és teljesítmény

A mai trendekkel szembemenve a Cat továbbra sem hajlandó OLED-képernyőt alkalmazni, helyette maradtak az elavultabb, kevésbé jó képminőséget produkáló LED LCD technológiánál. Lehet, hogy ennek hátterében az áll, hogy ez az eljárás jobban tolerálja a külső behatásokat, tehát például a hőingadozást. Mindenesetre az tény, hogy emiatt a színek nem annyira átütőek, magukkal ragadóak. Ráadásul a felbontás messze van a kiválótól, hiszen a 6,5 colos képernyő 720 x 1600 képpont megjelenítésére képes, ami 270 ppi pixelsűrűséget jelent, ez pedig ma már minden, csak nem jó eredmény. Azt nem mondanánk, hogy pixeles a kép, de az tény, hogy lehetne tömörebb, élesebb a képi világ. A mozgásmegjelenítés során hibákat nem tapasztaltunk, de a képfrissítési ráta 60 Hz, ami miatt a lapozás, görgetés nem annyira sima, mint azoknál a modelleknél, amelyek már 120 Hz-et tudnak. Tehát a kép minőség terén messze van az első vonaltól, de tény, hogy ez minden mai, hasonló jellegű munkatelefonról elmondható. Mint ahogyan az is, hogy messze nem számítanak erős telefonoknak.

A Cat S53 sem lóg ki a sorból, hiszen egy viszonylag régi, elavult Snapdragon 480 processzor került bele, 6 GB RAM társaságában. Ez arra elég, hogy a weboldalakat, chat és levelező alkalmazásokat, navigációs appokat gond nélkül betöltse, de a legjobb 3D-grafikás játékokhoz vagy ultranagy felbontású médiaállományokhoz bizony kevés.

ITT VISZONT MUSZÁJ KIEMELNI AZT IS, HOGY A TERMÉK RENDELKEZIK JÓ NÉHÁNY ELŐRE, GYÁRILAG TELEPÍTETT FONTOS MUNKASZOFTVERREL.

Ezek között megtalálhatóak a navigációs, átváltásra szolgáló, szerszám kiválasztását segítő vagy különféle analitikai applikációk is. Ez nagyon szimpatikus húzás a gyártótól, hiszen itt olyan programok is megtalálhatóak, amelyekre egyébként lehet, hogy nem is nagyon gondolna az ember. 

Kamerák és vélemény

A 48 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű elsődleges kamerája papíron jónak tűnik, azonban amikor kipróbáltuk, akkor csalódást okozott. A színek még ideális körülmények mellett sem kifejezetten szépek, a kevés fényt pedig nagyon rosszul tolerálja, mert ilyenkor kicsit zajos, elmosódott lehet a végeredmény. De hát be kell látni, hogy ezt az eszközt nem az instagrammereknek szánták, a munkavégzéshez, például a plomba vagy egy jármű lefotózásához ez is bőven elég lehet. Ellátták még egy 2 megapixeles makró kamerával is, azonban ez teljesen felesleges volt, hiszen ezzel a kamerával még tökéletes fényviszonyok mellett is sokszor borzasztó fotók születnek.

A 195 000 FORINTOS ÁRA MEGFELELŐNEK TŰNIK ÉRTE, TÚLÁRAZOTTNAK NEM MONDANÁNK, DE AZT SEM, HOGY ENNYIÉRT ISTENI VÉTEL LENNE.

A Cat S53-nak megvannak a maga hibái, de tény, hogy arra, amire kitalálták, szerintünk tökéletesen alkalmas.

Forrás: ORIGO

Okoseszközök

„Sam Sung” szerint a HONOR Magic V3 a #1 hajlítható okostelefon

magic

A HONOR az épp zajló IFA 2024-en mutatta be a HONOR Magic V3-at, és mindenkitől elismerő visszajelzéseket kapott – többek között Sam Sungtól is.

A vadonatúj készülék, ami a világ legvékonyabb befelé hajlítható okostelefonja, a rajongók, fogyasztók és a HONOR standjának látogatói által is elsöprően pozitív véleményeket kapott a berlini rendezvényen. Az értékelések elsősorban a készülék vékonyságát és könnyűségét emelték ki, Sam Sung pedig a „#1 hajlítható okostelefonként” jellemezte.

Berlin utcáin egy mobil plakáton láthatták a járókelők „Sam Sung” elismerő szavait. A mozgó hirdetőtábla útvonala különböző látványosságokat is érintett.

Sam Sung, egy glasgow-i toborzó, és Sam Sung, egy londoni friss diplomás orvosbiológus mindketten őszinte véleményeiket osztották meg a HONOR Magic V3-ról*. Pár idézet a készülék előnyeiről:

  • „Számomra határozottan az első helyen áll az összecsukható telefonok listáján” – Sam Sung, toborzó, Glasgow
  • „Ez a telefon sokkal vékonyabb és könnyebb, mint a jelenlegi telefonom” – Sam Sung, friss diplomás orvosbiológus, London
  • „El sem hiszem, hogy milyen vékony.” – Sam Sung, toborzó, Glasgow
  • „Nem számítottam rá, hogy ilyen könnyű lesz.” – Sam Sung, friss diplomás orvosbiológus, London
  • „Egyértelműen a legjobb összecsukható telefon.” – Sam Sung, toborzó, Glasgow

Ezek a gondolatok nem meglepőek, elvégre a hordozható technológiákat újradefiniáló HONOR Magic V3 kihajtva mindössze 4,35 mm, összecsukva csak 9,2 mm, és súlya csupán 226 g.

„Szerettünk volna egy kicsit szórakozni azzal együtt, hogy bemutatjuk a Magic V3 hihetetlen funkcióit”

– mondta Avikar Jolly, a HONOR EUROPE CMO-ja.

„Mi sem jobb megoldás, mint kikérni Sam Sungok véleményét.  Az értékelések pedig magukért beszélnek – a HONOR Magic V3 gyakorlatilag új műfajt teremt.”

További részletek a készülőkről a HONOR hivatalos honlapján: www.honor.com.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Új mérföldkő az egészségfigyelésben: megérkezett a HUAWEI TruSense

A Huawei bemutatta átfogó digitális egészség- és fitnesztechnológiai rendszerét, a HUAWEI TruSense-t, amely jelentős előrelépést képviselhet a pontos és fejlett egészségfigyelés terén.

A rendszer több mint hatvan egészségügyi mutatót mér, az adatokat pedig egy algoritmus elemzi, amely kiértékeli a felhasználó jóllétét és stresszszintjét – segítve a felhasználókat abban, hogy figyelemmel kísérhessék fizikai és mentális egészségüket egyaránt. A gyártó első HUAWEI TruSense technológiával működő termékei várhatóan szeptemberben kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Huawei tizenegy éve lépett a viselhető eszközök piacára, és eddig több mint 150 millió eszközt szállított le, HUAWEI Egészség alkalmazása pedig több mint 520 millió felhasználót tudhat magáénak. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2024 első negyedévében a Huawei világszerte az első helyen állt a viselhető okoseszközök szállításában, és öt egymást követő éve a vezető viselhető okoseszköz márka a kínai piacon.

„A HUAWEI TruSense hatalmas áttörést jelent az egészség- és fitneszszenzor-technológia területén, amely biztosítja, hogy továbbra is a technológiai fejlesztések élvonalában maradjunk. Ez a digitális egészségügyi újítás még inkább segíti a felhasználókat abban, hogy egészségesebben éljenek”

– mondta Rico Zhang, a Huawei Fogyasztói Üzletágának viselhető okoseszközökért és egészségügyi termékekért felelős igazgatója a HUAWEI TruSense bemutatórendezvényén.

Az új digitális egészség- és fitneszrendszert öt kulcsfontosságú tulajdonság jellemzi: az átfogó jelleg, a gyorsaság, a rugalmasság, a nyitottság és a folyamatos fejlődés.

A Huawei jelentős összegeket fektetett optikai, elektromos és anyagtudományi kutatásokba, hogy a folyamatos egészségfigyelés hosszú távon is pontosabb legyen, és még gyorsabban működjön. A vállalat célja az volt, hogy megoldja azokat a kihívásokat, amelyeket a különböző bőrszínek, csuklóméretek és időjárási körülmények jelentenek a szenzorok számára. A Huawei újításainak köszönhetően az olyan alapvető mutatók viszonylagos pontossága, mint a pulzusszám, a vér-oxigéntelítettség (SpO2) és a vérnyomás jelentősen javult.

A HUAWEI TruSense több mint hatvan egészségügyi és fitneszmutatót mér, amelyek a test hat fő rendszerét figyelik. A szenzorok nyomon követik a pulzusszámot és az autonóm idegrendszer adatait. Az adatok végül egy algoritmushoz kerülnek, amely kiértékeli a felhasználó jóllétét és stresszszintjét, és segíthet abban, hogy a felhasználók mind a fizikai, mind a mentális egészségüket figyelemmel kísérjék.

A HUAWEI TruSense rendszer rugalmassága, nyitottsága és folyamatos fejlesztése lehetőséget ad arra, hogy a világ minden tájáról és a digitális egészségügyi ökoszisztéma különböző területeiről érkező partnerek részt vegyenek az egészségügyi és fitnesztechnológia jövőjének formálásában. Ezen a területen a Huawei több mint százötven partnerrel működött együtt olyan úttörő kutatásokban, amelyek a távoli egészségügyi ellátástól egészen a családi egészségügyi menedzsmentig terjednek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Fotókredit: Magyar Vöröskereszt

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez a mérlege a Magyar Vöröskereszt és a Yettel 3 évvel ezelőtt indított közös programjának, amely a szociálisan rászorulók digitális felzárkóztatásának támogatására indult.

Az elmúlt három évben mobiltelefonra, tabletre, laptopra, perifériás eszközökre és szoftverekre lehetett pályázni. Iskolakezdéskor ezek az eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a tanulási nehézséggel küzdő vagy súlyosan mozgáskorlátozott gyerekeknek és az őket nevelő családok számára, a legtöbb nyertesnek ugyanis korábban még soha nem volt hasonló eszköze.

Összesen 50 millió forint értékben, a koronavírus járvány miatt elmaradt rendezvények költségvetéséből indult 2021-ben a Digitális Felzárkóztatási Alap. A három éven átívelő programot a Yettel finanszírozta, a pályázható keret elosztását a Magyar Vöröskereszt szakemberei koordinálták. A hiánypótló pályázatra egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi, valamint gyermekjóléti intézmények (kórházak, idősotthonok, családok átmeneti otthona, valamint gyermekotthonok), illetve szociálisan rászoruló személyek (elsősorban tanulók, idősek, nagycsaládosok, gondozásra szorulók, egyszülős családok gyermekei, valamint a szociális- és gyermekvédelmi/jóléti ellátórendszer ügyfelei) jelentkezhettek. A beérkezett pályázatokat a Magyar Vöröskereszt tagjaiból szervezett független bíráló bizottság havonta bírálta el: a pályázati lehetőség számos esetben hatalmas segítséget jelentett, hogy a rászorulók be tudjanak kapcsolódni a digitális világba, legyen szó iskolai feladatokról, kapcsolattartásról, ügyintézésről vagy éppen álláskeresésről.

A cél a nehéz helyzetben élők digitális elszigeteltségének csökkentése

Az elmúlt három évben több mint hatszáz pályázat érkezett a Magyar Vöröskereszthez, közülük 255 kapott sikeres elbírálást. A legnépszerűbb a laptop volt, a legtöbben ezt igényeltek (148 darab), de sokan jutottak okostelefonhoz (50 darab) és tablethez (49 darab), továbbá nyomógombos készülékekhez és műszaki perifériákhoz, kiegészítőkhöz is. Az ország minden területéről érkeztek pályázatok: az első évben 14 vármegyéből, majd a kezdeményezés második és harmadik évében 18-18 vármegyéből is kerültek ki nyertesek. 2022-ben a legtöbben Somogy, Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyékből, 2023-ban Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékből, valamint Budapestről, 2024-ben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyékből.

„Az online kapcsolattartásra, tanulásra, információszerzésre vagy éppen munkavégzésre alkalmas digitális eszközök és szoftverek vásárlásával szervezetünk kiemelt célkitűzése, hogy támogassuk a társadalmilag sérülékeny csoportba tartozó személyeket, csökkentsük az esélyegyenlőtlenséget, az elmagányosodást. A legtöbb kedvezményezettnek korábban még soha nem volt ilyen eszköze, és a támogatást elnyert pályázók közül sokaknak közép- és hosszabb távon sem lett volna kilátása arra, hogy segítség nélkül hozzájussanak ezekhez”

– mondta Waller-Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője.

Iskolakezdés: kevesebb akadály, nagyobb motiváció

A humanitárius szervezet látókörében sok olyan család van, ahol tanulási nehézséggel küzdő gyereket vagy akár önellátásra képtelen, súlyosan mozgáskorlátozott gyereket nevelnek. Számukra különösen fontos az iskolai részvétel digitális eszközökkel való támogatása, hiszen számos esetben a családi költségvetés nem teszi lehetővé, hogy ilyen eszközöket vásároljanak.

A pályázat segítségével például tabletet kapott Ádám, aki tanulási nehézségei következtében csak nagyon nehezen tudja teljesíteni az iskolai feladatokat. A családja abban bízik, hogy az eszköz használatával könnyebben fogja venni az akadályokat, nagyobb lesz a kedve és motivációja. Egy speciális intézményben élő kisfiú, Dani nem tud kézzel írni és a beszéde is nehézkes; ő laptopot és speciális egeret kapott a tanuláshoz. Nagy segítséget jelent számára, hogy tanulmányait már akadályok nélkül tudja végezni, továbbá a kollégiumból való kapcsolattartás is könnyebbé vált a szüleivel.

Rita egészen kicsi lány volt, amikor családja a Magyar Vöröskereszt látókörébe került. Az édesanya nehéz körülmények között nevelte gyermekeit, és nem sikerült olyan megoldást találnia, amely segít kiemelkedni, átsegíteni őket a helyzetükön. A gyerekeknek az egyetlen mentsvár a tanulás. Rita jelenleg mentőtiszthallgató, és a tanulmányaihoz nélkülözhetetlen az a számítógép, amelyet a pályázat segítségével nyert el. Korábban használtan sem tudott hasonló eszközt vásárolni.

A szervezők célja szerint a Digitális Felzárkóztatási Alaphoz bármely cég vagy magánszemély csatlakozhatott támogatóként; utóbbiak összesen több mint 300 ezer forint hozzájárulással segítettek. A pályázatról további részletek az alábbi oldalon érhetők el: https://voroskereszt.hu/digitalis-felzarkoztatasi-alap/. A Yettel több mint tíz éve telekommunikációs és stratégiai partnerként segíti a Magyar Vöröskereszt munkáját. A humanitárius szervezet 2023 májusában az „Év Támogatója” díját adta át a mobilszolgáltatónak a rászorulókért végzett folyamatos segítő munkája elismeréseként.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss