Tippek

Egyenes úton haladunk a metaverzumok felé

metaverzumok

A koronavírus-járvány által felgyorsított digitális átállás gyors ütemben átalakítja az életünket.  A korábbinál is hangsúlyosabb szerep jut a mesterséges intelligencia által vezérelt megoldásoknak. Párhuzamos metaverzumok jönnek létre, amelyekben dolgozni és szórakozni egyaránt lehet és mindennaposnak számítanak a kiterjesztett- és virtuális valóság eszközök vagy a szem-és kézmozgásokkal irányítható megoldások – olvasható Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezető igazgatója elemzésében.

“Új korszakba lépünk. A mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztések gyakorlatilag az élet minden területére hatást gyakorolnak majd.  Az ezekért a fejlesztésekért versengő cégekkel ellentétben a felhasználók szempontjából ez a folyamat azonban éppen olyan észrevétlenül fog végbemenni, mint ahogy a mobilfizetés vagy az online kommunikációs eszközök az életünk részévé váltak”

– fogalmaz Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezető igazgatója.

Metaverzumok

Korszakhatárt jelöl a Facebook idén októberi névváltása. A közösségi oldal anyacégének új neve, a Meta arra utal: 2021-re eljutottunk egy olyan technikai fejlettségi szintre, mely lehetővé teszi a sokak által régóta várt metaverzumok kezdetét.

Ezek olyan rendszerek, amelyekre többek között virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR) eszközök segítségével bárhonnan csatlakozhatunk, az így létrejött térben pedig ügyeket intézhetünk, vagy szórakozhatunk is. Ilyen értelemben a metaverzum koncepció az internet kiterjesztésének tekinthető. Felmenőjéhez hasonlóan a metaverzum is elképesztő gazdasági potenciállal bír, melynek kiaknázásáért már most jelentős küzdelem zajlik. Úgy tűnik, hogy ebben jelenleg a Facebook-Meta bizonyul úttörőnek, de szorosan a sarkában ott van a Microsoft is. A felhasználói platform mellett mindkét cég célja az első üzleti metaverzum megteremtése, mellyel munkafolyamatokat gyorsíthatnak fel, vagy tehetnek teljesen automatikussá.

“2022-ben egészen biztosan megjelenik majd az első kezdetleges metaverzum, melyre évtizedek múlva úgy fogunk visszatekinteni, mint ahogy a PC-k szemszögéből ma a Commodore 64-re gondolunk. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy ezzel melyik cég áll elő először, és kié lesz majd a meghatározó platform”

– fogalmaz Borzák Péter.

Szemmel, kézzel, hanggal irányított virtuális valóságok

A metaverzumok megjelenése természetesen a használatukat segítő technikák és perifériák robbanásszerű fejlődését és elindítja majd. A virtuális és a kiterjesztett valóságra alapuló technológiák kezeléséhez már nem igazán alkalmasak a jelenleg használt grafikus felhasználói felületek (GUI). Helyüket mindinkább a természetes felhasználói felületek (NUI) veszik át. Ezek a megoldások a szem- és kézmozgások alapján, vagy hangvezérlés segítségével irányítják felhasználói környezetet. Az erre alapuló eszközöket (pl. VR szemüvegek, mozgásérzékelők) az elmúlt években egyelőre csak a szórakoztatóipar használta több-kevesebb sikerrel. Mivel rendkívül erős hardvert és internetkapcsolatot igényelnek, így általában az áruk is magas, ezért nem tudtak még széles körben elterjedni. Amint azonban kialakul az üzleti célú hasznosításuk, a vállalatok egymást túllicitálva igyekeznek majd felszerelni dolgozóikat. A nélkülözhetetlenné váló okoseszközök tömeggyártásában egyedül az elnyúló csiphiány okozhat elakadásokat.

Gyülekeznek a felhők 

A metaverzumok zökkenőmentes működéséhez a vezérlőeszközök mellett a digitális infrastruktúrának is párhuzamosan fejlődnie kell. A következő években az 5G és utódai térnyerésével egyre általánosabbá válik a szatelit alapú lefedettség.

Szinte mindenhol elérhető lesz majd az internetkapcsolat, mely lehetővé teszi, hogy otthonunkat, autónkat, vagy akár háztartási gépeinket is csatlakoztassuk a hálózathoz és távolról irányítsuk őket. A dolgok internetje (IoT – Internet of Things) keretében az erre alkalmas készülékek folyamatosan kommunikálnak a felhőalkalmazásokkal, melyek a kapott adatok alapján akár helyettünk is elvégzik az optimális beállításokat.

“Egyértelmű, hogy a felhő alapú alkalmazások váltak a meghatározóvá. A beérkező adatokat elemezve az algoritmusok folyamatosan képesek tanulni és fejleszteni a szolgáltatásokat. A már most is létező technológia amellett hogy életünket hivatott könnyebbé tenné, számos veszélyt is rejt magában. Az így generálódó rengeteg személyes információ biztonságos tárolása folyamatos kihívást jelent majd a szolgáltatóknak.

– véli az INSPYRE szakértője.

Tippek

Egy helyen az összes májusi adóhatáridő

adóbevallás

Számos kötelezettségük van a cégeknek május 31-ig

A magyarországi BDO adószakértői, Dr. Mucsi-Szabó Brigitta és Szollás Glória összegyűjtötték, milyen kötelezettségei vannak a hazai vállalkozásoknak május végéig. Nem túlzás, hogy adószempontból ez az egyik legintenzívebb hónap az évben.

Adjuk le a tavalyi beszámolót!

Azok a vállalkozások, amelyeknél az üzleti év megegyezik a naptári évvel, tehát január 1-től december 31-ig tart, a rákövetkező év május 31-éig kötelesek közzétenni a beszámolójukat. Ennek megfelelően a 2021-es beszámoló leadási határideje e hónap vége. Akik máshogy számolják az üzleti évet, azoknak is a zárást követő 5. hónap végéig kell ezt megtenniük. Ha valaki nem ad le beszámolót, a NAV először csak felszólítja a teljesítésre a következő 30 napban. Ha továbbra sem tesz elege ennek a kötelezettségnek, kap újabb 30 napos határidőt és mulasztási bírságot szab ki a hatóság. Ha továbbra sem kerül benyújtásra a beszámoló, az adószám törlésére kerül sor.

Iparűzési adó

Szintén 2022. május 31-e a határideje a helyi iparűzési adóbevallás benyújtásának is azon cégek esetében, akik nem választottak a naptáritól eltérő üzleti évet, hasonlóan a beszámoló beadásához. Fontos, hogy a bevallást már tavaly óta a NAV-hoz kell beadni a NAV ANYK nyomtatványkitöltő programját használva, de fizetni továbbra is a helyi önkormányzat számlájára kell.

Társasági adó

Az iparűzési adóbevalláshoz hasonlóan 2022. május 31. az éves társasági adóbevallás határideje is. Mivel negyedévente adóelőleget fizetnek a cégek, ilyenkor már csak a 2021. évre befizetett adóelőlegek és a teljes éves adófizetési kötelezettség különbözetét kell a vállalkozásoknak megfizetniük, ha az pozitív. Az érintett adózóknak bevallásukat a 2129 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz.

Kisvállalati adó

A 2021. évre vonatkozó záró kisvállalati adó bevallási határideje is 2022. május 31-e. Azon adózók esetében, akiknek év közben szűnik meg adóalanyisága, a megszűnés hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell az adóbevallást és az adófizetési kötelezettséget teljesíteni a ’KIVA nevű nyomtatványon.

Innovációs járulék

A számviteli törvény hatálya alá tartozó, belföldi székhelyű vállalkozások innovációs járulék megfizetésére kötelezettek. A kivételek körét a jogszabály részletesen taglalja; ilyen például az MNB, az MNV Zrt., a közhasznú nonprofit gazdasági társaságok, a felszámolás ill. kényszertörlés alatt állók stb. A járulék előlegének összegét negyedévente kell megfizetni társasági adóhoz hasonlóan. Az innovációs járulékbevallásra kötelezett társaságoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a bevallásukat, illetve ha az előző év előlegein felül további kötelezettségük van, azt is május 31-ig kell megfizetniük.

A két szakértő felhívta a figyelmet, hogy mindenki körültekintően nézze át a fennálló kötelezettségeit, ugyanis ha elmarad a kötelezettségek teljesítése a NAV mulasztási bírsággal sújthatja az adózókat, de már a késedelmes fizetés is időarányos késedelmi pótlék kiszabásával  járhat.

Tovább

Tippek

Bárki hozzáférhet: nyílt forráskódú lett a legendás filmkészítő

nyílt

Egy felhasználó megkérte a Microsoftot, hogy tegye már elérhetővé (nyílt forráskódúvá) egykori legendás filmkészítőjét. Redmondban meghallgatták a kérést.

1995-ben igazi szenzációnak számított a Microsoft 3D Movie Maker (3DMM) programja, amely lehetővé tette, hogy 3D-s objektumokat használva készítsenek filmeket. Mindez ugyanabban az évben volt, amikor – írja az ArsTechnica – az eredeti Toy Story bebizonyította, hogy teljes hosszúságú film készíthető 3D számítógépes animációval, így igazán nagy dolog volt, hogy olyan szoftvert lehetett telepíteni az otthoni számítógépre, amelyik ugyan durva, de kreatív 3D animációs filmeket tudott készíteni másodpercenként 6-8 képkocka sebességgel.

A Microsoft időről időre elérhetővé teszi régebbi programjai forráskódjait, és most a 3D Movie Maker került sorra. Mindezt Scott Hanselman, a Microsoft fejlesztői részlegének munkatársa jelentette be a Twitteren.

A kódot, mint kiderült, azért adták ki (a GitHubon), mert valaki kérte. Foone Turing még áprilisban kereste meg ez ügyben a Microsoftot, ugyanis kibővíteni és kiterjeszteni szerette volna a 3D Movie Maker forráskódját. Hanselman és a Microsoft nyílt forráskódú programok irodavezetője, Jeff Wilcox ezután a Microsoft jogi részlegével dolgozott a megvalósításon.

Bizonyára lesznek olyanok, akik örömmel veszik a hozzáférést, ugyanis a 3D Movie Makernek még mindig van egy kicsi, de aktív, lelkes felhasználói bázisa, amely még mindig ad ki, az ArsTechnica által csak „szürreálisnak” nevezett tartalmakat.

Azért érdemes lesz figyelembe venni a GitHub kapcsolódó figyelmeztetését is:

„Ez a projekt valószínűleg nem fog sikeresen felépülni modern hardver/szoftver alatt, de elkezdheti a fordítást, és megkaphatja a részlegesen befejezett binárisokat. Az ebben a tárban található forrásfájlok történelmi referenciaként szolgálnak, és statikusak lesznek, és ez a tár archiválva lesz. Nyugodtan bontsa ki ezt a repót (adattárat), és kísérletezzen.”

Forrás: HVG

Tovább

Tippek

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

Magyarországon a Yettel elsőként indít 5G technológián alapuló, lakossági ügyfeleknek szóló otthoni internetszolgáltatást, és ezzel tovább bővíti otthonokba szánt megoldásainak körét. A korlátlan adatforgalmat kínáló OtthonNet Pro-val vezeték nélküli, 5G-hálózaton akár a vezetékes hálózatoknál ismert sebesség is elérhető. Az OtthonNet Pro-t a bevezetési kampány keretében a Yettel most hűségvállalás mellett 6 hónapig 0 forintos havidíjért, kötöttségek nélkül teszi kipróbálhatóvá.

A Yettel tavaly ősszel lépett be az otthoni szolgáltatások területére a 4G-re épülő OtthonNet megoldással. Az 5G technológiát a hazai lakossági piacon eddig jellemzően a mobileszközökön elérhető sávszélesség bővítésére alkalmazták, az újszerű és egyben tömegek számára új ügyfélélményt nyújtó felhasználási módjai még nem terjedtek el. A Yettel az 5G-technológiára építve az OtthonNet Pro-val tovább bővíti lakossági ügyfeleknek szóló otthoni termékportfólióját.

A most bevezetett OtthonNet Pro ideális választás azoknak, akik több eszköz párhuzamos egyidejű használata mellett szeretnének otthonra is gyors internetet. A szolgáltatás korlátlan adatforgalom mellett az optikai vezetékes megoldásokra jellemző szintet képes nyújtani azzal, hogy meghatározott eszközzel és módon akár 1000 Mbit/s letöltési sebesség is elérhető vele[1].

Azzal, hogy Magyarországon elsőként teremtünk olyan, az 5G technológiára épülő üzleti modellt, amely lakossági ügyfeleknek biztosít helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférést, újabb fontos lépést tettünk azon a stratégiai úton, hogy az ügyfelek otthonában is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsunk. Hiszünk abban, hogy versenyképes alternatívát nyújtunk új szolgáltatásunkkal, és hogy az 5G alkalmas a hagyományos vezetékes technológiák helyettesítésére.”

– mondta el Peter Gazik, a Yettel Magyarország vezérigazgatója.

A Yettel országszerte elérhető otthoni internetszolgáltatásai közül az OtthonNet átlagos internetezési szokásokhoz ideális: korlátlan adatforgalom mellett akár 150 Mbit/s becsült maximális letöltési sebességet nyújt. Az OtthonNet és az OtthonNet Pro előfizetői cím alapján érhető el, az előfizető szerződésben rögzített irányítószám alatt vehető igénybe. Emellett pedig ott, ahol nem elérhető az OtthonNet Pro vagy OtthonNet szolgáltatás, a Yettel az OtthonNet Lite csomagot ajánlja, amely 500 GB nappali adatmennyiség mellett 500 GB éjszakai adatkeretet tartalmaz, szintén akár 150 Mbit/s becsült maximális letöltési sebességgel.

Egy promóció keretében most mindhárom szolgáltatás 12 havi hűség vállalása mellett 6 hónapig 0 forintos havidíjjal kipróbálható, kötöttségek nélkül.

További információ: www.yettel.hu/otthoni-internet

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss