Tippek

E-autó-kisokos: melyik töltő mit tud?

A Magyar Elektromobilitás Egyesület adatai alapján a magyar utakon már csaknem 80 000 zöld rendszámos autó közlekedik. Hazánkban is egyre nagyobb teret nyer tehát az elektromos autózás, mellyel kapcsolatban ugyanakkor még mindig gyakran felmerül a hatótávolság és a töltési lehetőségek kérdése.

A villanyautók egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol feltölthetők, ahol konnektort találunk, a helyzet azonban a napi gyakorlatban ennél jóval árnyaltabb, a töltő fajtájától függően ugyanis eltérők a töltési teljesítmények és idők. Az e-mobilitásban élen járó ALD | LeasePlan immár félmillió teljesen elektromos és plug-in hibrid gépjárművet számláló flottájának tapasztalatai alapján, a töltési lehetőségek áttekintésével ad most tanácsot az e-autó-tulajdonosoknak ahhoz, hogy hol érdemes „tankolniuk”.

Otthoni töltés

A legpraktikusabb töltési opció az otthoni töltés, hiszen amíg autónk a garázsban vagy a kocsibeállóban áll, egyúttal fel is tudjuk tölteni. Ezt legegyszerűbben az autóhoz járó, többnyire 10 A teljesítményű gyári töltővel tehetjük meg, amelynek az egyik végén egy Type2-es csatlakozó, a másikon pedig egy klasszikus, 230 V-os konnektorba való villásdugó van. Ezek a lassú töltők egy vagy három fázisról, fázisonként 10-16 amperrel (átlag 3 kW-os teljesítménnyel) töltik a jármű akkumulátorát, amely így lemerült állapotból 20-24 óra alatt éri el a teljes töltöttséget. Egyrészt éjszaka erre van idő, másrészt a legtöbb autós nem teljesen lemerült akkumulátorral ér haza, tehát a tényleges töltési folyamat ennél rendszerint gyorsabb. Ezt az úgynevezett vésztöltőt érdemes mindig magunknál tartani az autóban, hogy szükség esetén bárhol tudjuk tölteni az akkumulátort, ahol van konnektor.

Mielőtt ezt a töltési módot választjuk otthonunkban, egy villanyszerelővel érdemes megnézetni a konnektort, hogy hosszú távon is bírja-e a terhelést, illetve mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ha nem elég hosszú a kábel, a hagyományos hosszabbítót nem használhatjuk, az ugyanis tartós használat esetén akár ki is gyulladhat.

Az otthoni töltés biztonságosabb és időkímélőbb lehet, ha fali töltőt szereltetünk fel, amelynek a töltőkábele fixen felszerelt és bekötött is lehet, így csak a csatlakozót kell az autóba dugni. Ez a megoldás kétszer-háromszor gyorsabb töltést biztosít, mint konnektoron keresztül, és fázisszámtól függően akár 7,4-22 kW teljesítményre is képes, de fontos figyelni arra, hogy a gépjármű milyen felvételi képességgel rendelkezik. A wallbox kiválasztását megelőzően érdemes szakemberrel konzultálni az elektromos rendszer terhelhetőségéről, és szükség esetén bővíteni azt.

Töltés a munkahelyen

Egyre több cég telepít elektromos töltőállomásokat a villanyautót használó munkatársak vagy látogatóik számára, hogy ezzel is támogassa az elektromos flottára való átállást. Akárcsak otthon, a munkahelyen is hosszabb ideig parkolnak az autók a nap folyamán, melyeket jellemzően az otthonokban felszerelt fali töltőkhöz hasonló eszközzel és sebességgel lehet tölteni. A szervezet által biztosított lehetőségektől függően a töltés elindítható egyszerűen csatlakoztatással vagy RFID kártyával, esetleg egy okostelefonra telepített alkalmazás használatával. Előfordulhat, hogy a munkahelyeken nagyobb teljesítményű, egyenáramú (DC) töltőket is felszerelnek, melyek jellemzően akár 50-75 kW-os töltésre is képesek, ám ezek rendszerint az alapflotta-járműveket szolgálják ki.

Utcai gyorstöltők

A célállomástöltőknek is hívott berendezésekkel többnyire üzletek, bevásárlóközpontok, szállodák parkolóiban találkozunk. Ezek többsége 11 vagy 22 kW-os, váltóáramú (AC) töltőállomás, ahol általában nincs kábel, csak csatlakozóaljzat, ezért saját töltőkábel kell hozzá, amit a töltés megkezdésekor fontos reteszelni az autó oldalán. Amíg ugyanis a kábel az autóhoz van csatlakoztatva, addig a töltőből nem húzható ki, az autóról való lecsatlakozás után azonban szabadon eltávolítható.

Ezek a készülékek kapacitásban tulajdonképpen megegyeznek a fali töltők erőteljesebb változataival: fázisonként 10-16 A áram átvitelére képesek, és főként Type2-es csatlakozóval vannak ellátva. A gyorstöltőknél az akkumulátor feltöltésének sebessége elsősorban a jármű fedélzeti töltőjének teljesítményétől függ, hiába tud ugyanis a töltőoszlop három fázison áramot biztosítani, ha a jármű például csak egy fázison tudja azt felvenni. A töltésért a legtöbb helyen már fizetni kell, amelyet általában a szolgáltató applikációjával tudunk elindítani.

Villámtöltők

Az 50 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőket nevezzük villámtöltőknek, amelyek jellemzően egyenáramúak (DC). Feladatuk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt minél több áram felvételét tegyék lehetővé, ezzel segítve az úton lévők gyors továbbhaladását, ezért főként autópályákon, illetve benzinkutaknál találhatók. Fél óra alatt akár 80 százalékos töltöttséget érhetünk el használatukkal, ami azonban intenzíven igénybe veszi az akkumulátort, ezért csak ritkán érdemes élni vele. Az utolsó 15-20 százalék töltése az akkumulátor kímélése érdekében rendkívül lassú, ezért célszerű megfontolni, hogy mindenképpen szükség van-e teljes töltöttségre, figyelembe véve, hogy az akkumulátor minél hosszabb élettartama érdekében egyébként is javasolt a töltöttségi szintet 10 és 90 százalék között tartani. Lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátor esetében ugyanakkor megengedett és javasolt is a 100 százalékra történő töltés.

Ezek a töltők minden esetben tartalmazzák a töltőkábelt, és Európában többnyire két fajtájukkal találkozunk. A CHAdeMO rendszerűek javarészt a régebbi japán és dél-koreai autómodellekkel kompatibilisek, míg a CCS csatlakozót használja szinte az összes többi típus. A Tesla modellek töltéséhez léteznek külön 120-250kW teljesítményű Supercharger oszlopok. Magyarországon a villámtöltőkön a hatályos magyar szabályok szerint kötelező a CCS csatlakozó, de a töltők többsége CHAdeMO csatlakozóval is rendelkezik, a tripla szabványú berendezéseken pedig ezek mellett egy váltóáramú töltésre szolgáló Type2-es csatlakozó is található. A két egyenáramú csatlakozó egyszerre nem használható, de az AC csatlakozó és a DC csatlakozók egyike együttesen igénybe vehető.

A villámtöltőknél különösen fontos a töltési etikett betartása, miszerint csakis a töltés időtartamára vegyük igénybe az oszlopot, hiszen másnak is szüksége lehet rá, illetve ne hagyjuk hosszabb időre magára az autót, és semmiképp ne parkoljunk töltésre kijelölt helyen, ha nem használjuk a töltési szolgáltatást. Figyeljünk továbbá arra, hogy egyes DC töltők esetében percalapú díjazás van érvényben, amely a 100 százalékos töltöttség elérését követően sem áll le.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Így lehet felismerni és távolról elkerülni a hamis Binance Launchpool tokeneket

Egyre több felhasználó esik olyan csalók áldozatául a kriptotérben, akik hamis kriptovalutákat terjesztenek a decentralizált tőzsdéken, és ezeket úgy állítják be, mintha a Binance Launchpool ajánlatok részei lennének.

A csalók „pre-sales” hirdetési kampányban, ideiglenesen létrehozott Telegram csoportokban és weboldalokon népszerűsítik az ajánlataikat, amelyeknek semmi közük a hivatalos Binance Launchpoolhoz. Felhasználóként mindig résen kell lenni, és gyanúval kell kezelni az olyan ajánlatokat, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. A valódi nagybefektetők nem szokták ingyen megosztani a „titkos receptjüket”, mindig a felhasználó felelőssége utánajárni a Binance platformon kívül vásárolt pénzeszközök törvényességének. A kripto-tranzakciókat nem lehet visszavonni, ezért a Binance-t nem terheli felelősség az elveszett pénzeszközökért.

A folyamatosan bővülő kriptotérben az elővigyázatosság és a kellő tájékozottság az egyik legjobb védekezés a csalásokkal szemben. A Binance az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy egyre több csaló házal hamis kriptovalutákkal a decentralizált tőzsdéken (DEX). Ezeket a hamis tokeneket úgy reklámozzák a felhasználóknak, mintha a Binance Launchpool program részei volnának.

A csalók ideiglenes Telegram csoportokat és weboldalakat hoztak létre, amelyeken ezeket a tokeneket „pre-sales” keretében népszerűsítik. A gyakorlatuk azonban eltér attól, amit a hivatalos Binance Launchpool követ. Ezek a csalók legtöbbször azzal szedik rá az embereket, hogy mesés hasznot kínálnak, aminek nagyon nehéz ellenállni.

A Binance ezekkel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy azok a befektetési lehetőségek, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, általában tényleg valótlanok. Azok az emberek, akik okos befektetési politikával tettek szert jelentős vagyonra, általában nem osztják meg ingyen a „titkos receptjüket” másokkal.

Mi valójában a Binance Launchpool?

A Binance Launchpool egy olyan program, amely új, törvényes érméket tesz a nagy nyilvánosság számára elérhetővé. A felhasználók stakelhetik a BNB-jüket vagy a stabilcoinjukat azért, hogy ezeken a tokeneken keresztül – amelyek a Binance tőzsdéjén minden más kereskedelmi platformot és DEX-et megelőzően jelennek meg – haszonra tegyenek szert. A felhasználók a Binance Launchpool programjaiban csak a Binance applikációján vagy a honlapján keresztül bejelentkezve vehetnek részt. Az a program, amely a Binance Launchpool részeként hirdeti magát, ám a platformon kívül áll, minden bizonnyal hamis.

A Binance arra bíztatja a felhasználókat, hogy regisztrálják magukat a Binance hivatalos közösségi média csatornáin, például a Binance Twitter fiókjában, hogy mindig képben legyenek az aktuális Launchpool programokról, illetve keressék fel rendszeresen a Binance weboldalán a hivatalos bejelentések (official announcement) című aloldalt.

A Binance Web3 tárca

A Binance Web3 Wallet egy önkezelő (más néven nem-ügyféloldali) tárca. Ez azt jelenti, hogy miközben a tárca kiváló eszköz a kriptobefektetések kezelésére, a felhasználó felelősége a Binance platformján megvásárolni tervezett érmék hitelességének ellenőrzése. Mindig érdemes felkeresni a Binance ügyfélszolgálatát, ha valami nem érthető, és mindig fontos időt szánni a tájékozódásra. A Binance-t nem terheli felelősség olyan esetekben, amikor a pénzeszközök azért tűnnek el, mert a felhasználó hamis tokent vásárolt, vagy a pénzügyi kár a tárca használata közben érte. A kripto-tranzakciók a blokkláncon visszafordíthatatlanok, vagyis az ellopott pénzek visszaszerzésére az esetek túlnyomó többségében nincs mód.

A Binance védőintézkedései

A Binance kiemelt fontosságú ügyként kezeli a felhasználók védelmét és az edukációjukat. A kriptotőzsde a védőintézkedések részeként bizonyos eljárásokat vezetett be azzal a céllal, hogy a felhasználóit megóvja a megtévesztő és hamis Binance Launchpool ajánlatoktól.

Felugró figyelmeztetések

Előfordulhat, hogy a Binance biztonsági riasztásokat küld ki egy új Binance Launchpool token bevezetése előtt, amelyben a felhasználókat a csalások lehetőségére figyelmezteti. Ezek a felugró üzenetek egy linket is tartalmaznak, amely a Binance hivatalos bejelentéseire mutat, ahol további részletek olvashatók a közeljövőben esedékes bevezetésekről. Az ilyen típusú felugró üzenetek akkor tűnnek el, amikor ténylegesen megkezdődik a kereskedés az adott érmével.

Integrált riasztó rendszer

A Binance szorosan együttműködik a tárcaszolgáltatásokért felelős partnereivel és más decentralizált tőzsdékkel, hogy velük együtt, egy, a Binance platformján kívül is működőképes, proaktív riasztó rendszert hozzon létre. A rendszert a HashDit, a Binance kiberbiztonsági partnere fejlesztette ki, és figyelmezteti a felhasználókat a gyanús blokklánc címekre és tokenekre. A PancakeSwap használatakor a felhasználó megadja a szerződéses címét és az ahhoz tartozó nevet, a swap oldal pedig lehetővé teszi annak a tokennek a kiválasztását, amelyet a felhasználó swappelni kíván.

A Pressing Import arra az oldalra navigálja a felhasználót, ahol megismerheti a HashDit segítségével megkötött szerződések kockázati szintjét. Amennyiben valaki a szerződés megkötése mellett dönt, a kockázati szintek fölé tartva az egérmutatót, annak okairól is tájékozódhat. Bizonyos esetekben, ezt kiegészítő információk is elérhetők a RedAlarm-on.

Jobb a biztonság

A kriptotárcák használata közben mindig fokozott elővigyázatosságra van szükség. A kriptovalutákat egyre többen használják, ezzel együtt pedig a befektetési lehetőségek is jelentősen kibővültek. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan utánajárni az ilyen „lehetőségeknek”: az odafigyelést a legkisebb részletekre, a források felkutatását, a befektető hitelességének, működési gyakorlatának ellenőrzését, mindig nagyon komolyan kell venni.

A token szerződési címe egy adott token egyedi azonosítója a blokkláncon. Olyan ez, mintha a tokennek „állandó lakcíme” lenne a blokkláncon. Minden egyes tokennek saját, egyedi szerződési címe, és ahhoz tartó blokklánc hálózata van. Ezekkel az adatokkal lehet igazolni egy-egy token hitelességét, még a vásárlás előtt.

Azoknak, akik nem tudják, hogyan lehet ellenőrizni egy token címét, vagy hogy ez mit fejez ki, a Binance azt javasolja, hogy mindenképpen olvassanak utána ezeknek a témáknak és tájékozódjanak, még mielőtt a Binance-en kívüli érme megvásárlása mellett döntenének. Az ismeretszerzésre szánt rövid idő is elég lehet ahhoz, hogy a felhasználó elkerülhessen egy nagyobb veszteséget. Ha valaki bizonytalan a döntésében, forduljon bátran a Binance ügyfélszolgálatához, ahol segíteni fognak a helyzet tisztázásában.

Minden fontos befektetés a tájékozódással kezdődik – erre figyelmezteti a Binance a felhasználóit.

További olvasmányok a témában angol nyelven:


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Hogyan csökkenthetők az IT-költségek az outsourcing segítségével?

rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszerek karbantartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez, azonban az IT-üzemeltetés sok esetben rendkívül költséges. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni az outsourcing segítségével.

Rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszer üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldása anyagilag megterhelő. Az ilyen esetek elkerüléséhez javasolt a havi díjas rendszergazdai szolgáltatás igénybevétele. Ez a lehetőség stresszmentes munkanapokat biztosít a megbízók számára, hiszen nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy komolyabb probléma felmerülése hirtelen nagy költségekkel járjon.

Az üzleti sikerek eléréséhez fontos, hogy a munkamenetet különböző IT-problémák ne akadályozzák. A rendszergazdai szolgáltatás többnyire magában foglalja a hálózatkezelést, a biztonsági auditokat, a vírusvédelmet, a szerverkarbantartást, a felhőszolgáltatást, valamint az adatmentést és a visszaállítást. Költséghatékony megoldást nyújt ez a lehetőség, ugyanis nem kell fenntartani belső IT-csapatot. Probléma esetén a segítségnyújtás gyorsan érkezik.

Felhőszolgáltatás

A felhőszolgáltatásnak jó néhány előnye van. Bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető a tárhely, csupán internetkapcsolatra van ehhez szükség. Lehetővé teszi az egyidejű munkavégzést több felhasználó között, és tökéletes felületet biztosít a közös munkára. Ez megkönnyíti a távoli munkát az alkalmazottak számára. Továbbá lehetőség nyílik nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására, feldolgozására és elemzésére, amelynek köszönhetően egyszerűen lehet adaton alapuló üzleti döntéseket meghozni.

A felhőbe mentés költséghatékony megoldást nyújt a hálózat üzemeltetésére. Nincs szükség drága hardverek, szoftverek és szerverek megvásárlására és karbantartására. Spórolni lehet az eszközbeszerzésen, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos humánerőforrás alkalmazásán is. A felhő alapú tárhelyek támogatják az erőforrások rugalmas használatát, amelynek köszönhetően optimalizálni lehet a költségeket. Kizárólag a valóban használt erőforrásokért kell fizetni.

Modern hardveres és szoftveres háttér

Fontos hangsúlyozni, hogy nem érdemes spórolni az informatikai eszközökön. Lépést kell tartani az egyre gyorsabb technikai fejlődéssel, és folyamatosan biztosítani kell a vállalat számára a modern szoftveres és hardveres hátteret. Ez azért fontos, mert az elavult eszközök gátolják a munkát és veszélyt jelenthetnek az adatbiztonság szempontjából. Utóbbinak is fontos szerepe van, hiszen a kiberbűnözők körében egyre gyakrabban fordul elő a bizalmas információkkal és a személyes adatokkal való visszaélés.

Amennyiben nem korszerű a cég informatikai rendszere, könnyen sebezhetővé válik, és a probléma jelentős anyagi veszteséget okozhat. Ezt a szolgáltató választásakor is figyelembe kell venni, hiszen elengedhetetlen, hogy megbízható legyen, és a legmodernebb eszközökkel dolgozzon ha a vállalati hálózat kezeléséről van szó.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk – tippek ahhoz, hogy óvjuk adatainkat

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk.

Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

Használjunk összetett jelszavakat, valamint biometrikus azonosítást – Kényelmes lehet ugyan mindenhol egy jól megszokott jelszót alkalmazni, azonban ezzel komoly támadási felületet hagyhatunk: elvégre elég egy kódot megfejteni, és mások beléphetnek bárhova. Célszerű ezért mindenhova más és más jelszavakat alkalmazni, és ne feledkezzünk meg a biometrikus azonosítási lehetőségekről sem: ujjlenyomatunkat vagy arcunkat sokkal nehezebb imitálni, mint egy betű- és/vagy számsort.

Tartsuk naprakészen szoftvereinket – Az alkalmazások és az operációs rendszerek mind folyamatosan frissülnek. Ennek egyrészt a funkcionalitásra van hatása – tehát modernebbek, jobbak lesznek –, másrészt azonban a biztonsági hézagokat is „betömik” ilyenkor a fejlesztők. A HONOR MagicOS operációs rendszerénél is folyamatosan dolgoznak azért, hogy a legjobb minőségű védelmet nyújtsa. Ehhez azonban el kell fogadnunk a frissítéseket, és telepítenünk kell azokat.

Ügyeljünk arra, hol és hogyan fizetünk – Okostelefonon keresztül, online fizetni kifejezetten kényelmes és egyszerű. Ilyenkor azonban megadjuk személyes adatainkat, esetleges jelszavainkat, amikkel akár vissza is élhetnek. Fontos, hogy megbízható oldalakon vásároljunk, de a biztonság kedvéért készíthetünk ideiglenes, virtuális bankkártyákat is, amikre csak szükség esetén töltünk fel pénzt. Sőt, célszerű lehet kijelentkezni azokról a honlapokról, ahol fizettünk, hogy még véletlenül se élhessenek vissza személyes adatainkkal.

Feleslegesen ne legyünk csatlakoztatva – A folyamatos Wi-Fi-elérés, az 5G nyújtotta mobiladatok, valamint a Bluetooth-kapcsolatok adta lehetőségek kényelmessé teszik hétköznapjainkat, de potenciálisan kiskapukat biztosíthatnak a támadóknak. A nyilvános Wi-Fi-hálózatok például hírhedten ideálisak az illetéktelen behatolásokra, és hasonló a helyzet a Bluetooth esetében is. Ha nem használunk egy-egy csatlakozást, kapcsolatot, akkor kapcsoljuk ki – és ügyeljünk arra, hogy észben tartsuk ennek ellenőrzését is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss