Egészség

Már iPhone-ra is letölthető az uniós védettségi igazolvány

védettségi
Kép: Leet.hu

Magyarország július elsejével bevezette az uniós védettségi igazolást, ami kétnyelvű (magyar és angol) és applikációként, illetve nyomtatható formában is elérhető.

Amikor az erről szóló tájékoztató megjelent a kormányzati tájékoztató portálon, az okostelefonos verziók még nem voltak élesítve az Apple és a Google alkalmazásboltjaiban.

A Play Áruházba a múlt héten, az App Store-ba pedig ma érkezett meg a használható verzió. A magyar védettségi app frissült be az uniós igazolvánnyá, így nem kell újra letölteni, ha megvolt a régi változat, csak frissíteni kell rajta egyet.

Innen töltheti le az app EU kompatibilis változatait:

A védettségi igazolásokról bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Forrás: 24.hu

Egészség

Moderna vakcinával is olthatók a tinik Magyarországon

moderna

Az EMA a múlt héten hagyta jóvá a koronavírus elleni oltóanyag felhasználását a korosztálynak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntését követően Magyarországon is lehetővé vált Moderna vakcinával a 12 éven felüli korosztály oltása – írta a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer mellett már ezzel a vakcinával is lehet oltani a gyerekeket.

Mint megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját.

Az EMA közleménye szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a koronavírus elleni vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyermekeknél, mint a 18 évesnél idősebb serdülőknél, valamint a felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb személy esetében biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

A magyar kormány tájékoztatása szerint a gyermekeket továbbra is a vakcinainfo honlapon lehet regisztrálni oltásra, és az érvényes regisztrációval rendelkező kiskorúak számára is automatikusan lehet időpontot foglalni az EESZT honlapon.

Aki nem tud időpontot foglalni, az a háziorvosától is kérheti a gyermek oltását.

Mostanáig a 12-15 éves korosztályban 63 ezren regisztráltak oltásra és 76%-uk már megkapta a védőoltást, a 16-17 éves korosztályban több mint 100 ezren regisztráltak és 90% -uk már élt az oltás lehetőségével, a 18-19 évesek közük 112 ezren regisztráltak és 94%-uk már meg is kapta az oltást.

Péntek óta a harmadik oltásra is kérhetnek időpontot azok, akiknek már négy hónap eltelt a második dózis beadása után.

Forrás: HVG

Tovább

Egészség

Több, mint 10szer jobban véd a harmadik Pfizer oltás

pfizer

A Pfizer szerint aki a koronavírus elleni védőoltásként a cég oltóanyagát kapta meg, annak érdemes lehet a harmadik dózishoz is ezt választania.

Az elmúlt időszakban egyre többször lehetett arról hallani, hogy a koronavírus delta variánsa miatt szükség lehet majd egy harmadik védőoltásra is. Orbán Viktor miniszterelnök egy másfél hete adott rádióinterjújában azt közölte: lehetővé teszik a harmadik vakcinát, majd az is kiderült, hogy melyik oltás után melyiket lehet beadni.

Az előírás szerint a Pfizer oltóanyaga Sinopharm, Janssen és AstraZeneca vakcinákkal kombinálható. (Müller egyébként arról beszélt, hogy a harmadik oltást a páciensek kérhetik, de az oltóorvos dönti el, hogy mit ad be.) A Pfizer ugyanakkor a negyedéves pénzügyi jelentésben közölt friss kutatási eredmény alapján azt javasolja, az erős immunvédelem érdekében a harmadik védőoltás is a cég által gyártott mRNS-vakcina legyen.

CNN beszámolója szerint a közzétett adatok azt sugallják, a 18–55 év közötti korosztály szervezetében a delta variánst célzó antitestek száma megötszöröződött a harmadik adag Pfizer után (miután az első kettő is az volt), a 65 és 85 év közötti korosztálynál pedig 11-szer jobban véd a harmadik dózis.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Pfizer nagyon kicsi, mindössze 23 fős csoporton végezte el a kutatást, az adatokat pedig egyelőre nem publikálták a tudományos lapok. Mikael Dolsten, a cég kutatásért felelős vezetője ugyanakkor biztatónak nevezte a mostani eredményeket.

Egy korábbi kutatásból az már kiderült, hogy az AstraZeneca oltóanyagára mindenképpen érdemes Pfizert adni harmadik dózisként, így ugyanis erősebb védelem érhető el.

A Pfizer által közölt adatokból az is kiolvasható, hogy a harmadik Pfizer-oltás a vuhani és a dél-afrikai vírussal szembeni antitestek számát is jelentősen megnöveli.

A fenti kutatás mellett egy másik kutatási eredményt is közölt a Pfizer–BioNTech, ami a cég által előállított védőoltás hatékonyságára vonatkozik. Ezek szerint a szérum legalább hat hónapnyi védettséget biztosít, igaz, a hatodik hónapra ez más gyengülni kezd. A védőoltás általános hatékonysága 91 százalékos, míg a súlyos Covid-tünetek ellen 97 százalékos.

A második dózis beadása utáni egy hét, két hónap időintervallumban az általános hatékonyság 96 százalékra emelkedett, majd négy–hat hónappal később 83,7 százalékra csökkent.

Forrás: HVG

Tovább

Egészség

Ezekből a vakcinákból lehet majd harmadik oltást kapni

harmadik oltást

Akit Sinopharmmal oltottak, az négyfelé oltóanyag közül kaphat egyet harmadszorra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden jelentette be, hogy engedélyezik a harmadik oltást, de az nem derült ki részletesen, ki milyen vakcinát kaphat. Az RTL Híradó megszerezte Müller szóló háziorvosoknak és kórházaknak írt levelét, ebben külön táblázat tartalmazza, hogy mely vakcina, melyik oltóanyaggal kombinálható.

Eszerint:

  • Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
  • Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
  • AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm;
  • Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm.

Müller ma elmondta, a harmadik oltást a páciensek kérhetik, de az oltóorvos dönti el, hogy mit ad be. Feltétel, hogy a második oltástól számítva legalább 4-6 hónap elteljen. A hét második felétől lehet regisztrálni a harmadik oltásra, amelyek beadása vasárnap kezdődik.

Az országos tisztifőorvos közölte azt is, hogy a harmadik dózis felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Az országos tisztifőorvos szerint, bár a fertőzésszámok alacsonyak, mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Müller Cecília biztos benne, hogy ez a variáns veszi át a “vezető szerepet” és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss