Egészség

Emberbe ültettek egy genetikailag módosított disznó szívét

genetikailag

A nyolcórás műtétet egy életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfin hajtották végre.

Úttörő műtétről számolt be a New York Times: a lap azt írja, először sikerült genetikailag módosított disznószívet átültetni egy emberbe. A különleges, nagyjából nyolcórás műtétet egy 57 éves, szívbeteg férfin hajtották végre Baltimore-ban múlt hét pénteken.

A Marylandi Egyetem kórházából azt közölték hétfőn, hogy a férfival egyelőre „minden rendben” van. A szívátültetés vezetője a lapnak azt mondta, a férfi új szívének van pulzusa, van nyomása, „ez a szíve”.

A tudomány régóta dolgozik azon, hogy olyan disznószerveket tudjanak módosításokkal létrehozni, amit nem vet ki magából az ember szervezete, azonban a jelenlegi információk szerint ez az első sikeres próbálkozás.

Forrás: HVG

Egészség

A Curve új kártyája a gyengénlátókat segíti

curve

Az amerikai Curve fintech marketing tevékenységének egy részét az teszi ki, hogy évente újrarajzolják a kártyáikat. Ami érthető is egy olyan cégnél, aminek egy kártya a fő terméke.

Az idei dizájn, amit január közepén mutattak be egy fekete-vörös téglalapokból álló kompozíció. A váltás alkalmából kiadott sajtóközlemény szerint a kubizmus nevű művészeti mozgalom ihlette, amely “egy tárgy különböző perspektíváit egyesíti egy képbe.” A szimbólumot pedig azzal magyarázza a cég, hogy a Curve is egységesíti az egyén széttagozódó pénzügyi életét. A fintech appjában be lehet regisztrálni több, különböző kibocsátótól származó kártyákat, majd fizetésenként beállítani, hogy a Curve kártya épp melyiknek “álcázza” magát.

Az állítással annyi baj van csupán, hogy a kubisták alakábrázolásából viszonylag kevés van meg a kártya dizájnjába. Ha a művészettörténet felől közelítjük a Curve kártyáját, akkor sokkal jobban hasonlít Piet Mondrian egyes festményeire, amelyeket a kubizmus által ihletődött, de már inkább absztrakt De Stijl mozgalomhoz lehet kötni. Ennyi baj legyen.

A kártyán megfigyelhető egy remek ötlet is. A letisztult külső miatt viszonylag kevés tapintható részletet tartalmaz a Curve kártya. Emiatt a vakoknak és gyengénlátóknak nehezebb lenne használniuk, így a chippel ellentétes oldalon egy kis mélyedés található a bankkártya oldalában, ami egyértelműen azonosítja, hogy melyik a kártya vége. Ez egy olyan megoldás, amiről reméljük, hogy elterjed.

Forrás: Fintechradar

Tovább

Egészség

Nem kegyelmez a Citibank az otlatlanokkal szemben

citibank

Január 31-ével elbúcsúzik oltatlan kollégáitól az bankcsoport. Akik 14-éig nem adattak be maguknak egy oltást sem azok a hónap hátralevő részét fizetés nélküli szabadságon töltik – írja a Reuters.

A hónap végi kirúgás terhe alól csak azok menekülhetnek, akik orvosi igazolást hoznak arról, hogy nem lehet őket beoltani. Ilyen irat kiállítására szolgáló ok lehet a közelmúltban elkapott fertőzés vagy a védőoltásra adott allergiás reakció.

A Citigroup saját statisztikája szerint a munkavállalók 90 százaléka be van oltva és egyelőre emelkedik még a cégnél az oltottak száma. A mostani határidő nem mindenkit érint egyaránt. A bankfiókokban dolgozóknak máskorra kell bemutatniuk az oltási igazolásukat a Reuters által megszerzett belső hírlevél szerint.

A Citibank az első olyan bank, ami oltatlanság miatt kirúg embereket. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase mind döntöttek már úgy, hogy az oltatlan munkavállalóikat hazaküldik az irodából, munkaszerződést azonban még nem bontott fel egyik nagy bank sem.

Forrás: Fintechradar

Tovább

Egészség

Életet mentett a defibrillátoros drón

drón

Svédországban történt az eset, és egy 71 éves köszönheti a rotoros mentőnek az életét.

Megtörtént az első sikeres drónos életmentés. Egy svédországi férfi köszönheti az életét egy drónnak, legalábbis részben. Az eset még decemberben történt. A 71 éves férfi hólapátolás közben kapott szívrohamot. Orvos volt a közelben (igaz, véletlenül), de újraélesztéshez szükséges defibrillátor nem. Utóbbit egy drónnal juttatták kritikus időn belül a helyszínre, ahol a orvos a mentők kiérkezése előtt meg tudta kezdeni az újraélesztést.

Az eset, melyről az autonóm drónokra épülő egészségügyi szolgáltatások kiépítéséhez integrációs és szoftverfejlesztési hátteret biztosító Everdrone nevű cég számolt be, egy viszonylag sűrűn lakott környéken, Göteborgtól 75 km-re északra, Trollhättan városában történt.

Ha valakinek súlyos szívrohama van, tíz percen belül segítséget kell kapnia, hogy esélye legyen a túlélésre. Ehhez a gyors segítségnyújtáshoz építi az Everdrone az EMADE (Emergency Medical Aerial Delivery) szolgáltatását, amelyet a cég is üzemeltet a segélyhívó hálózattal együttműködve. A segélyhívó központok diszpécserei a riasztás után szükség esetén azonnal drónt tudnak indítani a beteghez az életmentő készülékkel, amellyel így jó esetben már a mentő érkezése előtt meg lehet kezdeni az életmentést. A trollhättani beteghez három perc alatt szállította a helyszínre a drón a defibrillátort, amellyel egy járókelő, aki történetesen épp egy munkahelyére tartó orvos volt, újraélesztette a férfit.

Az EMADE által használt drónt az Everdrone a Karolinska Intézettel, a helsingborgi központú SOS Alarm életmentő szervezettel és Västra Götaland megyével közösen fejlesztették ki. Mint a korábbi kísérleti fázisról készült tanulmány írja, a kísérletekhez három defibrillátorral felszerelt drónt helyeztek üzembe, mellyel 125 km2-es területen 80 ezer lakost tudtak lefedni. A drónokat a sürgősségi orvosi szolgálatokkal integrálták.

Gyors és kellően pontos

A kísérletek során 14 esetben kaptak riasztást a drónok, 12 alkalommal fel is szálltak, hogy átlag 3,1 km-es utat megtéve a riasztás helyszínétől 9 m távolságon belül tegyék le az életmentő készüléket. A drónok 11 riasztásnál jutottak célba. Hét esetben ráadásul a drón a mentőautó előtt érkezett. A drónokkal végzett egyéb tesztrepülések 90 százalékban voltak sikeresek.

Az Everdrone közleménye szerint Európában évente körülbelül 275 ezer, az USA-ban pedig 350 ezer embert érint a hirtelen szívmegállás. Ezek 70 százaléka olyan magánlakásban történik, ahol nincs a közelben defibrillátor. Mivel a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken, jelenleg a szívmegállást mindössze minden tizedik beteg éli túl.

A cég azt tervezi, hogy a jelenleg Svédország mintegy 200 ezer lakosát lefedő szolgáltatását már az idén bevezeti további európai országokban is. Habár az EMADE rendszerhez kötődik az első sikeres drónos életmentés, nem az Everdone az első cég, amely ezzel próbálkozik. A Bitport is foglalkozott a Flirtey nevű amerikai startuppal, amely speciális drónokkal szeretné 10 percre csökkenteni az ún. utolsó kilométeres kiszállítás (az utolsó elosztó pont és a megrendelő közötti útvonal) időtartamát. A stratup azonban nem csak az e-kereskedelemben lát fantáziát, hanem együttműködik egy sürgősségi orvosi ellátást biztosító regionális egészségügyi szolgálattal is defibrillátorok helyszínre szállításában.

Forrás: Bitport

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss