Egyéb kategória

10 éve hunyt el Steve Jobs

jobs

Munkatársai szerint Jobsot valóságos erőtér vette körül, az elképzeléseibe vetett hitét senki és semmi nem tudta megingatni. Ennek is köszönhető, hogy a garázscégből lett vállalat, az Apple pár év alatt milliárdos bevételeket hozott.

Tíz éve, 2011. október 5-én halt meg Steve Jobs, az Apple cég alapítója és elnöke, a technológiai iparág egyik legnagyobb alakja.

Steven Paul Jobs 1955. február 24-én született San Franciscóban. Svájci német anyja és szíriai apja végzős egyetemisták voltak, így örökbe adták gyermeküket, Jobs csak felnőttként ismerte meg vér szerinti szüleit. A fiút Paul és Clara Jobs nevelte fel Mountain View városában, amely éppen akkor vált Szilícium-völgyként ismertté, mert számtalan félvezetőgyártó és informatikai vállalat vetette meg itt a lábát. Az iskola untatta, a tekintélyt nem tisztelte, de a vizsgákon kiválóan teljesített. Hétvégénként apjával – a környéken élő mérnökökhöz hasonlóan – ő is lelkesen dolgozott kütyükön a garázsban. 13 éves korában találkozott élete egyik legfontosabb szereplőjével, a 18 éves, hozzá hasonlóan elektronikai zseni Stephen „Woz” Wozniakkal, akivel később az Apple céget alapította.

A középiskola után a Reed College hallgatója lett, de mindössze egy fél évig, mert jobban érdekelte a keleti filozófia, a gyümölcsdiéta és az LSD. Néhány hónapra egy oregoni hippikommunába költözött, ahol leginkább almatermesztéssel foglalkozott, Kaliforniába visszatérve a videojáték-gyártó Atari alkalmazta. Fizetéséből „megvilágosodást keresve” Indiába utazott, de kissé kiábrándultan tért vissza.

Jobs felvette a kapcsolatot Wozniakkal, aki éppen saját számítógépet tervezett, és azt javasolta, kezdjenek közös vállalkozásba. Az Apple céget 1976. április 1-jén jegyezték be a Jobs család cupertinói házának garázsába, a cég impozáns központja ma is e városban van. Az általuk összeszerelt Apple I számítógépeket 666,66 dollárért kínálták, ezekért ma már csillagászati árat fizetnek. Wozniak hamarosan új, a fogyasztói piacot megcélzó, színes kijelzős, formatervezett gépen kezdett dolgzoni. Jobsnak a projekthez sikerült az Inteltől 32 évesen milliomosként visszavonult Mike Markkulától 250 ezer dollár tőkét szereznie, így 1977 áprilisában bemutathatták az Apple II-t. Az első üzletileg is sikeres számítógépet 1993-ig gyártották, segítségével nemzedékek ismerkedtek meg a számítástechnika alapjaival.

Jobs 1980. december 12-én a tőzsdére vitte az Apple-t, a lépés után személyes vagyona 200 millió dollár fölé emelkedett. A vállalat elnökének 1983-ban a Pepsi-Cola vezetőjét, John Sculley-t csábították át, akit a legenda szerint Jobs azzal a kérdéssel győzött meg: „Életed egész hátralévő részében cukros vizet akarsz árulni?”. A cég bevételei a következő évtizedben 800 millió dollárról nyolcmilliárdra nőttek. Ebben oroszlánrésze volt az 1984-ben piacra dobott Macintoshnak, amely a bemutatón saját hangján üdvözölte az izgatott közönséget, a rendezvényt azóta is az „eseménymarketing” archetípusaként emlegetik. A Macintosh volt az első otthoni felhasználásra szánt számítógép, amelynek grafikus felhasználói felülete volt, egérrel lehetett irányítani és előre telepítették a szövegszerkesztő és a rajzolóprogramot.

A vizionárius Jobs és a praktikus üzletember Sculley konfliktusa 1985-re teljesen elmérgesedett, és Jobs az általa alapított cég elhagyására kényszerült. 1986-ban többségi részesedést szerzett a számítógépes grafikával foglalkozó Pixarban, amelyet jelentős animációs stúdióvá fejlesztett. A Pixar készítette 1995-ben az első teljes egészében számítógépes animációval készült filmet, a Toy Storyt, az abban az évben tartott részvénykibocsátás után Jobs milliárdosnak mondhatta magát. NeXT Computer néven alapított cégének drága munkaállomásai nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de mégis ez vezette vissza az Apple-hoz.

A távozása után egyre komolyabb nehézségekkel küszködő Apple a Microsoft Windows 95 megjelenése után új operációs rendszer után nézett és a NeXT szoftvere mellett döntött. A céget 400 millió dollárért vásárolták meg, és Jobs 1997-ben visszavette a vezetést. Szívós munkával építette újjá a céget, amely sorra állt elő a szakértők által fantazmagóriának tartott, de átütő sikert arató és később már mindenki által utánzott termékekkel. Jobsot munkatársai szerint valóságos erőtér vette körül, ösztönös elképzeléseibe vetett hitét nem lehetett megingatni.

A zenelejátszó iPod 2001-ben debütált, együtt az Apple internetes zeneáruházával, 2006-ban dobták piacra az asztali számítógép tudásával rendelkező, hordozható MacBookot. A következő évben debütált az első és máig legnépszerűbb, a telekommunikációs piacot átrendező okostelefon, az iPhone. A készülék zenelejátszásra és az internet böngészésére is alkalmas volt, s a fejlesztők programokat írhattak rá – ma is az iPhone hozza a nevét időközben Apple Inc-re változtató cég bevételeinek nagy részét. „Nagy testvére”, az iPad tablet 2010-ben jelent meg. Az Apple rendszere zárt, termékei a hardver és a szoftver tökéletes kombinációját nyújtják, minőségük mellett iskolateremtő formatervezésükről is ismertek. A guruként emlegetett, fekete garbós Jobs minden évben maga ismertette az újdonságokat, a végére hagyva a legnagyobb durranást, a legendás „csak még egy dolog” szavakkal.

Forrás: HVG

Egyéb kategória

Pár héten belül jöhet a Xiaomi 12

xiaomi 12

A jelenlegi várakozások szerint december közepén debütál a Xiaomi 12, de Európába csak később érkezik.

Kínából származó jelentések szerint a Xiaomi eldöntötte, hogy mikor mutatja be a Xiaomi 12 szériát, amely a Xiaomi 12 mellett a 12x, a 12 Ultra és a 12 Ultra Enhanced modelleket hozhatja magával. Utóbbi kettő állítólag csak 2022-ben jelenne meg, és kizárólag Kínában. A 12 és a 12X modellek Európába pedig szintén később, csak jövőre érkeznének meg.

A Xiaomi 12 kínai bemutatója mindenesetre december 16-án lesz a jól értesült források szerint. Négy órás rendezvényről beszélnek, vagyis egynél biztosan több újdonságot mutat majd a gyártó.

Amennyiben hitelesek az információk, akkor elég valószínű, hogy a Xiaomi maga kezdi el közzétenni a hónap végén vagy december elején a kedvcsinálókat a Xiaomi 12-ről.

Forrás: ORIGO

Tovább

Egyéb kategória

A Facebook- és az Instagram-üzeneteket 2023-tól titkosíthatják

facebook
Kép: Euronews

Korábban 2022-tól ígérte a Meta, hogy csak az üzenetet küldő és fogadó látja majd azok tartalmát, ez azonban meggátolja, hogy felderítsék a kiskorúakat szexuálisan zaklatók kilétét.

A Facebook és az Instagram tulajdonosa, a Meta későbbre, 2023-ra halasztja, hogy titkosítva lehessen üzeneteket küldeni Facebookon és Instagramon – írta meg a Guardian.

A halasztásra azért kerül sor, mert számos, a gyermekek biztonságával foglalkozó szervezet adott hangot annak, hogy a titkosított üzenetek megnehezítik azt, hogy beazonosítsák az internetes zaklatókat. A gyermekvédők szerint a titkosított üzenetküldés a gyermekek szexuális zaklatásának „frontvonala”, ugyanis azzal, hogy csak a küldő és a fogadó láthatja az üzeneteket, megnehezítik azt, hogy a hatóságok felderítsék a zaklatók kilétét és hogy bármilyen hatósági eljárás indulhasson ellenük.

A Meta a titkosított üzenetküldést már használja a WhatsApp alkalmazásnál, ezt terjesztették volna ki még 2022 során a Facebook-ra és az Instagram-ra is. Ezt halasztják most későbbre.

A Meta alkalmazásait 2,8 milliárd ember használja és csak 2020-ban egy amerikai, eltűnt és kizsákmányolt gyermekekkel foglalkozó szervezetnek több, mint 21 millió kiskorúak szexuális zaklatásával kapcsolatos, észlelt esetet jelentettek.

Forrás: HVG

Tovább

Egyéb kategória

A Facebook újfajta hírfolyamot szeretne létrehozni

facebook

A Facebook anyacég Meta megosztotta, hogy már kísérletezik a hírfolyam újabb módosításával.

A cég blogposztja szerint pár felhasználóval már tesztelik, mennyivel lenne jobb a közösségi oldal hírfolyama, ha a netezők több beállítást kapnának az őket érdeklő források előtérbe helyezéséhez.

Konkrétumokat egyelőre nem igazán említett a Facebook csapata, annyit tudni, hogy mindenki jobban megválogathatná, hogy bizonyos ismerősöktől, családtagoktól, csoportoktól, vagy oldalaktól szeretne több dolgot látni. Egyelőre még csak szűk kör próbálgathatja az újfajta megjelenítést, nem tudni, hogy szélesebb körben mikor vezetik be.

Korábban már többször finomították a hírfolyam válogató algoritmusát: 2015-ben a barátok és ismerősök kerültek előtérbe, 2020-ban pedig a megbízható hírforrások. Az újabb körben pedig úgy tűnik, a felhasználók maguk kapnak nagyobb szabadságot ilyen téren.

Forrás: 24.hu

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss