Gazdaság

A női munkavállalói jóllétet támogatja a Publicis Groupe Hungary új DEI-programja

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül  bevezetett program szerves részét képezi a cég idei DEI-, wellbeing- és nyílt vállalati kommunikációs stratégiájának, és célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás, akik a fájdalmas menstruáció vagy a menopauza kihívásaival küzdenek.

A cég munkahelyi és társadalmi szemléletformálásában olyan szervezetek nyújtanak szakmai támogatást, mint a Nyitottak Vagyunk, az Endometriózis Magyarország, a Menopauza-barát Munkahely és a CMF Medical.

Tovább folytatja és szélesíti DEI programját Magyarország legnagyobb kreatív-, média-, produkciós és digitális ügynöksége. A Publicis Groupe Hungary a nyílt és befogadó céges kultúra további erősítése és az egyéni munkavállalói igények támogatása jegyében mutatta be múlt héten a női munkavállalókat érintő támogató programját. A kezdeményezés új mércét állít fel a befogadás és a nők jólléte terén, hiszen a program kifejezetten a fájdalmas menstruációval vagy a menopauzával kapcsolatos kihívásokkal szembesülő női munkavállalókat támogatja. Bár minden női kollégát más mértékben érint a kérdés, az érintett időszakokban például az otthoni vagy irodai munkavégzéshez szükséges finomhangolások hatalmas segítséget tudnak nyújtani a tünetek enyhítésére, emellett erősíti azt a befogadó és megbélyegzéstől mentes vállalati kultúrát, ahol a nők értékelve és támogatva érzik magukat menstruációs ciklusuk során.

„A Publicis Groupe Hungary-nél elkötelezetten hiszünk abban, hogy a különbözőségeink értéket képviselnek. Egy befogadó munkahelyi környezet megteremtéséhez figyelembe kell vennünk munkavállalóink különböző egyedi igényeit is. A nők a menstruációs ciklusuk vagy a menopauza idején számos érzelmi és fizikai kihívással szembesülhetnek. Szeretnénk ezen időszakokban olyan szupportív környezetet és kézzelfogható segítséget nyújtani, amivel nem csak a női kollégáinkat támogatjuk, hanem elősegítjük a nyílt kommunikációt és egy ítélkezés- és stigmáktól mentes munkahelyi környezetet.”

– mondta Komáromi Zsófia, a Publicis Groupe Hungary Chief Talent Officer-e.

Bár minden női munkatársat érint a menstruációs ciklusuk vagy a menopauza, mégis tabunak számít ez a kérdés a munkahelyen (is). Ezért is fontosak azok a szervezetek, akik a nyitott párbeszédet és az edukációt erősítik ebben a témában. A programot szakmailag olyan szervezetek támogatják, mint a Nyitottak Vagyunk, az Endometriózis Magyarország, az Iványi Orsolya, menopauza edukációs aktivista, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja által vezetett Menopauza-barát Munkahely és a CMF Medical, az igénybe vehető támogatások között megtalálható:

  • Flexibilis munkaidő keretein belül további rugalmasság (pl. home office napok növelése)
  • Kedvezményes orvosi konzultáció és vizsgálat CMF Medical-ban
  • Menopauza tanácsadás és konzultáció
  • Coaching és pszichológiai támogatás
  • Elérhető női higiéniai termékek

“A statisztikák alapján az endometriózis minden tizedik termékeny korú nőt érinti, ez világszerte 198 millió, Magyarországon több mint 200 ezer főt jelent, ráadásul ez a női eredetű meddőség vezető oka is. Az EndoCost tanulmány szerint a munkakieséből származó és az egészségügyi költségek összesen több mint 635 milliárd forintra tehetők évente. Mi 2010 óta foglalkozunk az endometriózis edukációjával, küldetésünk, hogy minden nőnek joga van a fájdalommentes, teljes élethez. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy felhívjuk a figyelmet a fájdalmas menstruáció okaira, tüneteire és veszélyeire és a kezelési lehetőségekre.”

– mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke és a World Endometriosis Society vezetőségi tagja, World Liaison Leader.

“Egy ilyen együttműködés fontos lehetőség arra az edukációra, hogy a fájdalmas menstruációt sosem szabad normálisnak tekinteni, és ilyen esetben minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni. Rendelőnkben különös odafigyeléssel vizsgáljuk a fájdalmas menstruáció okait, ráadásul Magyarországon és Budapesten egyedülálló színvonalon érhető el nálunk az ambuláns méhtükrözés, amivel számos nőgyógyászti betegség idejében történő diagnosztizálásában és terápiás kezelésében segíthetünk.”

– mondta dr. Penyige Áron, a CMF Medical szülész-nőgyógyásza.

A szakmai partnerekkel megvalósuló program célja az érintett női munkavállalók támogatása és az általános belső edukáció mellett, hogy pozitív változásokat indítson el nem csak a vállalaton belül, hanem iparági és társadalmi szinten is, új mércét felállítva ezáltal a befogadás és a női jóllét kapcsán. Az ehhez hasonló program nem egyedi a Publicis Groupe Hungary-nél, tavaly indult a Working With Cancer programjuk, aminek keretében a cég minimum 1 évig garantálja a rákkal, vagy egyéb tartós krónikus betegséggel diagnosztizált munkavállalóinak állását és anyagi biztonságát.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Gazdaság

Egy kompakt UPS a legváratlanabb helyzetekben is segít

ups

Legyen szó néhány perces vagy akár egy hosszabb áramkimaradásról, a hálózati fennakadások számos bosszúságot okozhatnak a home office-ban történő munkavégzés vagy éppen okoseszközeink védelme esetén.

Az Eaton legkisebb szünetmentes tápegysége a legkevésbé kívánt pillanatok esetén nyújt hatékony segítséget, a kompakt és csendes készülék ugyanis láthatatlan angyalként biztosít akár több órán keresztül megfelelő energiát a zavartalan tevékenységekhez.

Egy modern otthonban számos olyan eszköz található, amely a világhálóhoz kapcsolódva segít a home office munkavégzésben, szórakozásban vagy éppen vagyontárgyaink védelmében. A hálózati routerek és az IP-kamerák mellett ilyenek például az okosotthon-vezérlők, különböző virtuális asszisztensek vagy akár a felhőbe is mentő játékkonzolok. Ezek az eszközök az áramellátásban bekövetkező fennakadások esetén azonnal lekapcsolódnak az internetes hálózatról. Így többek között a pillanatnyilag végzett munka vagy játszott játék adatai egy szempillantás alatt megsemmisülhetnek, nem beszélve az inaktívvá váló biztonsági kamerákról.

Nem a méret a lényeg

Ezekre a problémákra nyújt megfelelő segítséget az Eaton új, szinte tenyérnyi szünetmentes tápegysége, a 3S Mini, amely apró mérete ellenére akár több órán keresztül is képes a folyamatos kapcsolat biztosítására. A megfizethető árú, kompakt készülék ideális megoldást jelent az otthoni vagy kis irodai környezetben használt, egyenáramú eszközökhöz. A négy választható kimeneti feszültsége (9 V, 12 V, 15 V és 19 V) és a különböző méretű csatlakozó-adapterei révén az eszközök széles skálájához illeszkedik. A karcsú, csúcstechnológiájú kialakításnak köszönhetően bármilyen belső térbe kiválóan illeszkedik, kevés helyet foglal, működése csendes és extra vezetékeket sem igényel a telepítéshez.

A 3S Mini üzembe helyezése ráadásul szakembert sem igényel, hiszen olyan egyszerű az adott eszközhöz csatlakoztatni, mintha csak annak tápegységét cserélnénk le. Alapbeállításként 12 V feszültséget használ, amely a legtöbb lakossági készülékhez illeszkedik, de ez megváltoztatható, ha más kimeneti feszültségre van szükségünk. A kiválasztott módot az oldalán található négy állapotjelző LED fénye mutatja.

Áramszünet esetén a 36 W teljesítményű 3S Mini egy szempillantás alatt működésbe lép, hogy zavartalanul biztosítsa az eszközök kapcsolatát. Egy IP-kamerát akár öt órán keresztül, egy set-top boxot akár négy órán keresztül, egy alap internet modemet pedig 80 percig tart működésben. Az UPS hidegindítás-funkciója azt is lehetővé teszi, hogy a két cellás, 2200 mAh kapacitású akkumulátor akár hordozható áramforrásként is működjön. Ebben az üzemmódan a 3S Mini állapotjelző LED-jei energiaszint-jelzőként mutatják meg, hogy mennyi a rendelkezésre álló maradék energia.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Hogy is állunk a törékenységgel? Ma már az üveg a legextrémebb helyzetekben is megállja a helyét

rákosy glass üvegzajvédő

Négy és fél ezer éve ismeri az emberiség. A régmúlt korokban az üveg státuszszimbólum volt, csak a fáraók, uralkodók, egyházi elöljárók juthattak hozzá. Ma már meg sem tudnánk lenni üveg nélkül. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy az üveg újabb és újabb arcát ismerjük meg. A legújabb technológiai innovációk megmutatták, hogy az üveg nem feltétlenül törékeny, kedvünk szerint lehet hajlítani, akár még vissza is pattan. „Számomra az üveg az ötödik elem”, vallja Rákosy Eszter, a Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője.

Az utóbbi évtizedekben látványos technológiai fejlődés játszódott le az üvegiparban, az üveg mint anyag teljesen újjászületett. Az üveggel szembeni hagyományos fenntartások (törékeny, veszélyes) már nem érvényesek az edzett üveg esetében. A gombamód elszaporodott innovációk forradalmasították azt, ahogyan ezt a sokoldalú anyagot érzékeljük és használjuk. Az üveg a szerény kezdetektől, amikor alapvetően tárolóedények, ékszerek alapanyagaként használták, eljutott a jelenlegi  kiemelt státuszáig, és mint a legmodernebb építészet, elektronika és fenntartható innovációk alapvető alkotóeleme, valóban reneszánszát éli.

De hogyan is jutottunk el idáig?

Száz évvel ezelőtt még az üveghez elsősorban ablakokat, palackokat és egyszerű háztartási tárgyakat társítottak. A gyártási technikák fejlődése, például az úsztatott üvegtechnológia azonban lehetővé tette a nagyobb, vékonyabb és egyenletesebb üvegtáblák gyártását. Ez elősegítette az üveg széleskörű használatát az építészetben, ahol az egyre nagyobb méretű ablakokkal és üveghomlokzatokkal vizuálisan lenyűgöző szerkezeteket hoznak létre.

Az edzett és előfeszített üvegek kifejlesztése növelte az üveg biztonságát és tartósságát, így alkalmassá vált olyan alkalmazásokhoz, ahol a robusztusság a legfontosabb, mint például az autóipari szélvédők és a felhőkarcolók külső burkolatai. A hőkezelés hatására olyan fizikai változások jönnek létre az üvegben, melyek javítják az üveg hajlító-, és törőszilárdsági jellemzőit, valamint a külső hőmérséklettel szembeni ellenálló képességét.

Emellett a bevonatok és laminátumok terén elért innovációk tovább bővítették az üveg funkcionalitását, olyan tulajdonságokat kínálva, mint az UV-védelem, a hőszigetelés és a hangszigetelés, így növelve az üveg vonzerejét a különböző iparágakban. A Rákosy Glass által kifejlesztett, többszörösen díjazott HELIO Heating fűtő üveg a fűtőbevonatának köszönhetően elektromos áram hatására hőt termel, elsődleges, illetve kiegészítő, komfortérzetet javító fűtési megoldásként, valamint páramentesítésre és hóleolvasztásra is alkalmazható.

A HELIO Heating fűtő üveget sík és hajlított változatban is gyártjuk, illetve különböző fűtőüveg-bútorok és design fűtőüvegek is készíthetők belőle. A legmagasabb felhasználói élmény érdekében fűtő üvegeinkhez kifejlesztettük egyedi okos vezérlőrendszerünket, melynek segítségével egyszerűen, az energia-, és költséghatékonyságot szem előtt tartva oldható meg az épületek fűtése”, avatott be Rákosy Eszter.

rákosy eszter

Sohasem bomlik le

Az üveg azért érdekes anyag, mert sosem bomlik le. Az újrahasznosítási technológiák egyre kifinomultabbá válnak, lehetővé téve az üveganyagok újrafelhasználását új termelési ciklusokban. Ez nemcsak az üveggyártás környezeti hatását csökkenti, hanem az erőforrásokat és az energiát is kíméli. Emellett az energiahatékony üvegtermékek, például az alacsony emissziós képességű bevonatok és a dupla, tripla üvegezésű ablakok kifejlesztése hozzájárul az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez, ezáltal mérsékelve a fűtéssel és hűtéssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást.

Aki ma ingatlant szeretne venni, az egyik legfontosabb szempontként veszi figyelembe az energiahatékonyságot. Minél többféle fronton rendelkezik az épület az energiahatékonyságot elősegítő alkotóelemekkel, az ingatlan annál értékesebbé válik. De azt is megfigyelhetjük, hogy egyre többek számára lényeges a környezetvédelem is, mind többen törekednek arra, hogy mindennapjaikban lehetőségeikhez mérten minél inkább járuljanak hozzá. Az energiahatékony építési megoldások, mint a fűtő üveg, csökkenthetik az épületek káros környezeti hatásait, mivel kevesebb energiafelhasználást igényelnek”, emeli ki Rákosy Eszter.

Körülvesz minket

Az üveg mint választott anyag újbóli térhódítása a különböző iparágakban tükröződik a művészeti és esztétikai törekvések növekvő népszerűségében is. A kortárs művészek és tervezők feszegetik az üvegművesség határait, kísérleteznek a formákkal, textúrákkal és színekkel, hogy lenyűgöző szobrokat, installációkat és dekoratív darabokat hozzanak létre. A lakberendezés sem panaszkodhat, a járható üveg, az üveglépcső vagy az üvegfalak ma már a családi házakban is egyre népszerűbb megoldásnak számítanak.

Az üveg, ahelyett hogy bezárná a világunkat, szélesre tárja a képzelőerőnk kapuit kreativitásunk és teremtésünk előtt”,

– mondja Rákosy Eszter, aki büszke arra, hogy a Rákosy Glass folyamatosan hozzá tud járulni a vizuális környezetünk minőségének növeléséhez.

Összefoglalva, az üvegipar technológiai fejlődése az elmúlt évtizedekben látványos volt, és ezt az ősi anyagot a modern innováció élvonalába emelte. Az építészeti csodáktól az okostelefonokig, a fenntarthatósági kezdeményezésektől a művészi kifejezésmódig az üveg teljesen újjászületett, és újra megerősítette státuszát, mint a végtelen lehetőségek anyagát. Ahogy továbbra is feszegetjük az üveggel elérhető határokat, a jövő még több úttörő felfedezést és alkalmazást ígér.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

A IT munkaerőpiacon már nem a mennyiség, hanem a minőség számít

IT

Változatlanul a legkeresettebbek közé tartoznak az informatikai szakemberek a munkaerőpiacon, friss diplomásként ma is az átlagnál rövidebb idő alatt, másfél hónapon belül találnak munkát.

Bár a 2012-től 2022-ig tartó fellendülés után az IT szektorban is volt a tavalyi évben némi visszaesés, de 2024-re a csökkenő tendencia megáll és további robbanásszerű fejlődés várható a digitalizáció területén. A visszaesés inkább egy átrendeződés, mert egyfelől a szűk területre tudást adó „gyorstalpaló” képzéseken végzettek iránti kereslet csökken, hiszen az egyszerű, rutinszerű feladatokat már átveszi a mesterséges intelligencia. Másfelől még inkább nő az igény azon informatikusokra, akik átfogó, alapokat, összefüggéseket, különféle rendszereket is elsajátító ismeretekre tettek szert, akik látják és értik a problémákat, a folyamatokat, megtalálják az optimális megoldásokat. Az új vállalati trendek szerint az IT területen csak a megalapozott széleskörű tudás és a friss szakmai ismeretek garantálják a sikeres karriert és a magas fizetést. Ezt a fajta tudásátadást továbbra is csak iskolarendszerű képzés során lehet megvalósítani, így az egyetemeknek ezekhez a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva kell oktatnia.

Tavaly év elején még arról beszéltünk, hogy 15.000 IT szakember azonnal beléphetne a magyar munkaerőpiacra, de a helyzet röpke egy év alatt alapvetően megváltozott. 2023-ban az USA-ban több elbocsátási hullám történt az informatika területén, és ezek a folyamatok begyűrűztek Nyugat-Európába és Magyarországra is, csökkent a nyitott IT-pozíciók száma és a cégek inkább projektmegbízásokkal pótolták a hiányzó munkaerőt.

A munkavállalók is óvatosabbak, megfontoltabbak lettek a munkahelyváltásokkal. Az átalakulás azonban egyben strukturális is, egy minőségi csere figyelhető meg a mennyiségi változások mögött. A széleskörű tudással, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező IT szakemberek iránti kereslet változatlanul magas. Azonban a jó fizetés és biztos megélhetés reményében az elmúlt években a gyorsan átképzett, csak egy szűk informatikai területhez és ahhoz sem nagyobb mélységekben értő informatikusokat valóban erőteljesen érintették az elbocsátások, ezért mostanra több, informatikus képzést ajánló ún. bootcamp bezárt.

A közelmúlt gazdasági kihívásai az informatika területén is éreztették a negatív hatásukat, mindezt felerősítették a ChatGPT és hasonló alkalmazások berobbanása, hiszen a mesterséges intelligencia már kitűnően megoldja akár az egyszerűbb programozást is. Másfelől azonban az MI elterjedésével tágulnak a lehetőségek az egyetemi képzést elvégző szakemberek iránt, mivel növekszik az igény a változásokra szakmailag felkészülten reagáló, átfogóbb, komplexebb tudással bíró, diplomás informatikusokra.”

mondta el Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Oktatási és Tudatosítási Munkacsoportjának vezetője.

Az IT területen továbbra is a munkavállalók diktálják a munkaerőpiaci feltételeket, ezáltal a munkabéreik jelentősen meghaladják a piaci átlagot, sőt a más műszaki területen elérhető kereseteket is. A junior programozók bruttó 600-950 ezer forintos fizetésről indulnak. Milliós bér fölé a 3-5 év gyakorlattal rendelkezők lépnek, a senior software architect, vagy IT-tervező átlagosan bruttó 1,3 millió forintot kereshet havonta. Egy IT-menedzser havi 1 millió forintot, míg egy csapatvezető jellemzően már 1,6-2,5 millió forintos havi fizetést vihet haza, a biztonsági mérnökök és a kiberbiztonsági tanácsadók pedig akár 2,5 millió forintot is.

„Az új trendeket ismerő, gyakorlati tudással rendelkező munkavállalók mai is válogathatnak az állások között. A felfokozott kereslet okán, a nyelvi modelleket tudatosan, készségszinten használó promt mérnökök, a tesztelők, a kiberbiztonsággal foglakozók szinte maguk diktálják a bérüket.”

hívta fel a figyelmet a Mesterséges Intelligencia Koalíció Oktatási és Tudatosítási Munkacsoportjának vezetője.

Az IT világban való érvényesüléshez más hivatásoknál erőteljesebb nyitottság és folyamatos megújulás szükséges a talpon maradáshoz. A kitűnő diploma, az ígéretes karrierlehetőség pár év alatt utcára kerülést eredményezhet az új technológiák, programok ismerete és készségszintű használata nélkül.  Az EU ezért támogatja az egész életen át tartó tanulást, hogy mindenki rendelkezzen azokkal az ismeretekkel, készségekkel és kompetenciákkal, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy boldoguljon a társadalomban, a munkaerőpiacon és a magánéletben. (6) Mindezek elsajátíthatók rugalmas, célzott, a meglévő alaptudásra ráépítő rövid távú képzések keretében, ahol mikrotanúsítvány igazolja az elsajátított tanulási eredményeket.

Hazánkban különböző fókuszokkal számos egyetem biztosít széleskörű informatikai képzést, így szabadon lehet választani, ki, milyen területen és milyen mélységben szeretne tudást szerezni, hiszen IT ismeretre mindenhol szükség van a pénzügyi területtől kezdve a kreatív iparágakig.  Az informatikán belüli érdeklődési terület és az egyetem kiválasztása mellett figyelmet érdemel a gyakorlatközeliség és a nappali vagy távoktatási munkarend, a tudásanyag digitális elérhetősége. Ahogy az IT szektorban egyre népszerűbb a hibrid vagy akár remote (teljes egészében távmunka) munkavégzés, az oktatásban is egyre keresettebb a nagyfokú rugalmasságot biztosító online képzés.

„Intézményünk digitális oktatási módszertanával minden hallgatónk mind térben mind időben rugalmasan tanulhat, akár alapszakot, akár mesterszakot, akár mikrotanúsítványt nyújtó képzést végez. Ez utóbbiak olyan rövid képzések, ahol a résztvevők célirányosan azokat az ismereteket, készségeket és kompetenciákat fejlesztik, amelyekre a sikeres karrierhez szükséges személyes és szakmai fejlődésükhöz, megújulásukhoz még szükségük van.”

tette hozzá a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

A gazdasági, munkaerőpiaci folyamatokat különböző szemszögből vizsgáló IT, gazdasági és HR szakemberek az elmúlt időszak változásait értékelve egyetértenek abban, hogy az IT szektorban változatlanul hatalmas, ma még kiaknázatlan fejlődési, érvényesülési és karrier lehetőségek vannak.  Előrejelzések szerint a technológiai kiadások 2015 és 2030 között várhatóan 50%-kal nőnek, és ez akár 50 millió munkahelyet is teremthet világszerte…


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss