Ipar

Hatékonyabb termelés és környezettudatosság: a digitális ikrek ezt is lehetővé teszi

digitális ikrek

A nagyobb szektorokban a szervezetek több, mint fele már alkalmazza a fizikai világ szimulálására alkalmas ’digital twin’ technológiát, amelynek köszönhetően nemcsak a teljesítmény javítható, de a fenntarthatósági törekvések is gördülékenyebben valósíthatóak meg.

Szinte nincs olyan szektor, amely ne kezdte volna meg a digitális ikrek vagyis a fizikai eszközök, folyamatok vagy rendszerek digitális másainak előállítását, azok mindennapi munkába való beemelését – emeli ki a Capgemini KutatóintézetDigital Twins: Adding Intelligence to the Real Worldcímű kutatása. A riport szerint ez a szám csak növekedni fog az elkövetkezendő öt évben: a megkérdezett vállalatvezetők válaszai alapján 36%-os növekedés várható a digitális ikrek alkalmazását tekintve.

Mi a digitális iker?

A digitális iker egy fizikai rendszer virtuális mása, amely képes modellezni, szimulálni, figyelni, elemezni és folyamatosan optimalizálni a fizikai világot. Ezáltal áthidalja a „fizikai-digitális” szakadékot miközben szinergiákat hoz létre, választ adva olyan kérdésekre is, hogy „mi a legjobb?”, „mi lenne, ha…?” és „mi lesz ezután?”.  Képes javaslatot tenni a javításra, de segítségével az is megjósolható, hogy az egyes megoldások hogyan teljesítenek különböző forgatókönyvek esetén.

A digitális iker többféle célt is szolgálhat: segítheti a szervezeteket fenntarthatósági céljaik elérésében, míg a tervezési szakaszban előremozdíthatja a tervezési erőfeszítéseket és az új funkciók tesztelését, ezzel növelve a gyártási folyamatok hatékonyságát. Mindezek mellett a digitális ikrek új üzleti vagy működési modellek piacra vezetésében is hatékony mankót nyújtanak.

Sokoldalú felhasználhatóságnak köszönhetően a vállalatok egyre többet fektetnek a digitális ikermegoldásokba. Minden nagyobb iparágban – beleértve többek között az autóipart, repülőgépipart, egészségtudományt, valamint az energia- és közszolgáltatási szektort is – növekszik a kereslet a digitális iker technológiákra azon szervezetek körében, amelyek haladni kívánnak a digitális transzformáció útján. A megkérdezett szervezetek arról számoltak be, hogy a digitális ikrekbe való befektetéseiket főleg a költségmegtakarítási előnyök (79%) és a technológiai fejlődés (77%) motiválják.

Digitális ikrek a gyakorlatban

Az autóipar, a repüléstechnika, a fogyasztási termékek, az energia-, de már a gyógyászati szektor egyes képviselői is digitális ikreket alkalmaznak annak érdekében, hogy működésük hatékonyabb legyen. A Rolls-Royce digitális iker-kompatibilis platformjának köszönhetően egyes repülőgép-hajtóműveknél akár 50%-kal is sikerült javítani a karbantartások közötti időt, de ennek a platformnak köszönhető az is, hogy nagymértékben javítani tudták a motorok hatékonyságát. A Renault az autóbaleset-biztonsági teszt területén lépett nagyot előre a digitális ikernek köszönhetően. A korábbi „falba ütköztetés” helyett ma már az autó digitális ikertestvérével dolgoznak, amely a „felhőben” szimulálja az ütközést, frissítve, majd módosítva a szükséges paramétereket.

A digitális ikreket az orvosi eszközök gyártásában, valamint a gyógyszerfejlesztésben is alkalmazzák. Gerd Hoefner, a Siemens Healthineers vezető alelnöke megjegyzi

„A [digitális ikrek] nemcsak diagnózisra, hanem a kezelések biztonságosságának tesztelésére is használhatók. Például felmérhetjük bizonyos szívgyógyszerek hatékonyságát egy digitális ikerszíven. A digitális ikrek arra is használhatók, hogy digitálisan szimulálják a szívkatéteres beavatkozásokat és a szívműtéteket, ezzel megállapítva, hogy van-e reális esély a sikerre.”

Digitális iker a fenntarthatóságért

A digitális iker rugalmas módot biztosít a kockázatok mérséklésére, valamint az erőforrások felhasználásának optimalizálására. Éppen ezért a szervezetek 57%-a szerint a digitális iker technológia kulcsfontosságú a fenntarthatósági erőfeszítések hatékonyabbá tétele szempontjából is.

A megkérdezett szervezetek 34%-a számolt be arról, hogy már nagyobb léptékben vezetett be digitális ikreket az energiafogyasztásának-kibocsátásainak megértése, valamint annak előrejelzése érdekében. Ezt a felhasználási formát a fogyasztási termékek szektora és az energia-, valamint közszolgáltatási szektor hajtja előre, amelyekben a megkérdezettek 52, illetve 50%-a használ virtuális replikákat a működési fenntarthatóság javítása érdekében. Azok a szervezetek, amelyek már megkezdték a digitális iker technológiák bevezetését, átlagosan 16%-os javulást értek el a fenntarthatósági mutatóikban.

A fizikai és digitális közötti szakadék áthidalásával a digitális ikrek segítenek a szervezeteknek megnyitni az utat új értékek felé, szinergiát teremteni az adatok, technológiák és üzleti folyamatok között. Ez az „intelligens ipar” szellemében történő átalakulás központi magját képezi. A digitális ikrek egyedi lehetőséget biztosítanak az intelligens működés felé haladó szervezetek számára a folyamat felgyorsítására, mindeközben lehetővé téve a nyereségesség növelését és a fenntartható jövő megteremtését is”

emelte ki Roshan Gya, a Capgemini intelligens ipar részlegének globális vezetője.

A teljes kutatás megtekintéséhez kattintson ide!

Ipar

A Kyndryl bevezette az alkalmazás- és iparágfüggetlen üzleti digitalizációs platformot, a Kyndryl Bridge-t

kyndryl bridge

A platform biztosítja már meglévő eszközök és meglévő alkalmazások összehangolását, növeli azok hatékonyságát és rendelkezésre állását a digitális átállás érdekében.

A Kyndryl új digitális integrációs platformja, a Kyndry Bridge valós időben kezeli a teljes IT alkalmazás infrastruktúrát és mesterséges intelligenciával ellátott, átfogó, testre szabható kontrollt biztosít a küldetéskritikus műveletek felett.

A Kyndryl Bridge növeli az üzleti szolgáltatások rendelkezésre állását és biztonságát. Csökkenti az üzembehelyezésekhez, hibaelhárításokhoz szükséges időt. A megoldás képes átlagosan havi 74 százalékkal csökkenteni a vállalati szerverekkel kapcsolatos incidensek számát. A Kyndryl Bridge mérsékli az IT működtetésének költségeit. Támogatja az átláthatóságot, és segít a vállalatokat, hogy a szabályozók által előírt különböző követelményeknek, illetve adatszolgáltatási kötelezettségeknek is megfeleljenek.

A Kyndryl Bridge a Kyndryl különböző iparágokban és régiókban szerzett tapasztalatai alapján kialakított sztenderd eljárásrendeket tartalmaz, mérhető és nyomon követhető folyamatokkal, továbbá széles körűen konfigurálható, hogy minél inkább megfeleljen egy adott vállalkozás körülményeinek.

A globális gazdaságban jelenleg prioritás a digitalizáció, továbbá az AI-alapú analitika bevetése az üzleti célok elérése érdekében. Ugyanakkor az üzleti és technológiai komplexitás valamint a hiány az IT szakértőkből sok cégnél lassítja az előrehaladást. A Kyndryl Bridge platformalapú megoldással azonban jelentősen felgyorsítható a vállalatok digitális átalakulása. Ebben a folyamatban a komplexitás kezelése az egyik olyan tényező, amire a digitálisan átalakuló cégének jelenleg a legnagyobb szükségük van. A Kyndryl Bridge azzal segít a komplexitás menedzselésében, hogy integrálja és összekapcsolja az összetett irányítási és folyamateszközöket.

Összefoglalva, a Kyndryl Bridge olyan megoldás, amellyel jobban működtethető a kritikus IT infrastruktúra és segítségével gyorsabban lehet haladni a digitális átalakulás útján.

Tovább

Ipar

Hazai műanyagipari újdonság: vertikális fröccsöntőgép

vertikális fröccsöntőgép Thege Plastic

Egyedülálló vertikális fröccsöntőgép-rendszer kezdte meg működését hazánkban.

Több mint negyven éves tapasztalatuk van a műanyagiparban és az ipari gépek területén. Ennyi ideje foglalkoznak présgépekkel, értékesítenek és szervizelnek műanyag fröccsöntő gépeket, illetve azok perifériális berendezéseit. Többnyire horizontális gépekkel foglalkoznak, azonban a közelmúltban behoztak a magyar piacra egy vertikális berendezést, amelyről Konkoly-Thege Máté, a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy azoknak lehet jó választás, akik eddig nem tudták, hogy lehet gyorsabban és költséghatékonyabban is gyártani. Az egyedülálló rendszer a Trimetrik Kft. székesfehérvári gyárában kezdte meg működését a közelmúltban.

A TAYU Machinery Co., Ltd. az egyik legprofesszionálisabb fröccsöntő gépgyártó a Távol-Keleten. Hogy került látóterükbe a kínai márka?

A 2008-as válság előtt ment csődbe a Battenfeld, amelynek berendezései üzletünk alapját jelentették, az új tulajdonos pedig sorra mondta fel a közép-kelet-európai régió országaival a szerződéseiket, így velünk is. Egyrészt ekkor kerültünk át a német Ferromatik Milacron-hoz, másrészt ekkor léptünk be a kínai gépgyártók piacára is. Hamar érzékeltük a megrendelőink igényét, amely szerint a válságban olcsó, de akár még a használt gépekre is fokozódik az igény, a kínaiak pedig ezeknek megfelelő, kedvező árakon kínálták az új megoldásaikat. Miután beszálltam a cégvezetésbe, az egyik első feladatom a kínai kapcsolatok kialakítása volt, aminek köszönhetően partnerségre léptünk a ChenHsong vállalattal, amelyet már több mint tíz éve képviselünk, és amely évi 15 000 darab eladott fröccsöntő géppel a világ egyik legnagyobb gyártójának számít.

A TAYU Machinery vállalattal évekkel ezelőtt már dolgoztunk együtt, azonban a közelmúltban egy olyan európai színvonalat értek el mind a vezérlés, mind a gépek mechanikáját illetően, amelyek már felveszik a versenyt a drágább európai és japán gépekkel.

Milyen berendezések találhatóak meg a márka portfóliójában?

A TAYU a közép- és felsőkategóriás gépek piacára fókuszál, azzal a céllal, hogy az európai és japán gépgyártók versenyképes alternatíváját biztosítsák. A cég nagy precizitású műanyag fröccsöntő berendezések kutatására, fejlesztésére és gyártására specializálódott. A portfóliójukban megtalálhatóak függőleges, gumi, bakelit és BMC fröccsöntő gépek egyaránt, de egészen speciális felhasználású, például golflabda-gyártó gépeket is gyártanak.

Két fő gyártóbázissal rendelkeznek Zhejiang Hangzhouban és Guangdong Dongguanban, de több mint húsz irodát működtetnek Kínában, valamint megjelentek például Németországban, Japánban, Indiában, Indonéziában, Iránban, Malajziában, Vietnámban és Brazíliában is.

Olyan nemzetközi márkák választották a megoldásaikat, mint a Siemens, a Panasonic, a Toshiba, a Nishikawa, az AAC, a FAW Group, az ABB vagy a China Midea Group. 

Mit gondol, mitől lehet érdekes a magyar vállalkozásoknak egy vertikális berendezés?

Magyarországon többnyire horizontális gépekről beszélünk, ugyanis a piac nagy részét ezek a berendezések teszik ki. A vertikális gépek piaca kisebb, de ettől még létező, speciálisabb felhasználásra készülnek, amikor például féminzerteket vagy kábelvégekre szükséges fröccsönteni, tehát több komponenses gyártások esetében. Tipikusan ilyenek az elektromos alkatrészek, a háztartási elektronika, az autóipar vagy az egészségügy területei, de eladtunk már ilyen gépet a csomagolóiparban tevékenykedő cég számára is.

Általában félautomata gyártásban használják, tehát az egyik oldalon bemegy, a másik oldalon kipotyog a termék vagy akár egy robotkar emeli ki, de mindehhez szükséges emberi erőforrás is, egy operátor, aki segíti, egyben koordinálja a gyártást. A berendezés tökéletesen alkalmas multikomponenses fröccsöntésre, több állomás kialakítására is.

Legutolsó vásárlónk a Králik testvérek neve fémjelezte, székesfehérvári Trimetrik Kft. volt, akik a magyar műanyag fröccsöntés egyik meghatározó szereplői. A vállalatot 1999-ben alapították, műanyag fröccsöntött termékek gyártásával 2001 óta foglalkoznak. Mindig is a legkorszerűbb technológiai színvonalat képviselték, az Arbourg, az Engel, a KraussMaffei és a Fanuc márkájú fröccsöntő gépekkel dolgoztak, de nem volt tapasztalatuk távol-keleti berendezésekkel. Fontos megjegyeznem, hogy a műanyag fröccsöntött termékek gyártása mellett felépítették saját szerszámüzemüket, amelyben magas színvonalú technológiával tervezik és gyártják a szerszámokat.

Ők is régi partnereink, korábban perifériákat vásároltak a Thege-Plastic Kft.-től. Miután megkerestek minket, elmondták, hogy vertikális gépben gondolkodnak, és csupa európai márka volt versenyben, illetve egy japán, viszont mindegyik megoldást drágának találták. Fontos volt számukra a szállítási határidő is, amely az európai márkáknál majdnem a duplája volt a kínaiak megoldásához képest, de természetesen a TAYU kedvező árai is mellettük szóltak, amelyek ugyancsak az európai megoldásokkal összehasonlítva 40-50%-os megtakarítást jelentettek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a márka fröccsöntő gépei szervo-hidraolikus rendszerrel rendelkeznek, aminek köszönhetően alacsony karbantartási igényűek, energiatakarékosak és rendkívül precízek, tehát a kor követelményeinek maximálisan megfelelnek, nem marad sok kérdés.

Nagyon fontosnak tartom, hogy naprakész tudással és tapasztalattal rendelkezzünk, és ezeket átadjuk a partnereinknek, a megrendelőinknek is, hiszen ez a közös fejlődés egyik záloga. Az új, TAYU vertikális fröccsöntő gép behozatalával, képviseletével az a célunk, hogy a partnereinknek egy európai gyártó által beárazott hidraulikus gép áránál 40-50%-al olcsóbban tudjunk kínai gépet biztosítani, amely megoldással versenyelőnyre tehetnek szert.

A témához kapcsolódva ajánljuk korábbi cikkünket: Nem a műanyag a hibás, hanem az ember, aki rosszul használja azokat

Tovább

Ipar

Új irányítást kapott a hidraulikai prés

hidraulikus présgép

Digitalizáció lépésről lépésre, retrofit segítségével.

Hogyan modernizálható egy régóta jól működő gép? A Siemens egyik partnere, az Auware Engineering Kft. szakemberei által megvalósított feladat jól mutatja, miként valósul meg a retrofit.

1987-ben, külföldön építették azt az 8×5 m alapterületű, több tonnás hidraulikus présgépet, amely üzembe állítása óta autóalkatrészeket készít. Az akkori technológiai színvonalnak megfelelően a kezelőfelületet számos huzalozott nyomógombbal, a hibajelzéseket pedig lámpasorokkal valósították meg. A présgép működését egy szintén akkor installált Siemens SIMATIC S5 PLC tette lehetővé. A mindennapi irányítást, a gép „idegrendszerét” biztosító PLC-t azonban a Siemens már nem gyártja, mivel a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően már jóval fejlettebb PLC-k generációjával elégíti ki a piaci igényeket.

A gépegység időközben Magyarországra került és bár több mint 30 éves technikát vonultat fel, valamint a megbízhatón működő S5 PLC továbbra is kiválóan látja el a feladatát, a jövőbeli karbantartási és alkatrészigények biztosítása miatt eljött az ideje, hogy lecseréljék a présgép irányítását egy modernebbre. A retrofit projekt egyszerűnek ígérkezett, hiszen ennek lényege, hogy e megoldások felülről kompatibilisek, azaz egy újabb készülék tökéletesen passzol a lecserélendő helyére, sőt a nagyobb teljesítményű és tudású S7 vezérlőrendszer család már kisebb helyen is elfér. A csere azonban több volt, mint egy leszerelés és felszerelés: a korábbi elavult mérési megoldásokat és részben huzalozott vezérlési rendszereket ki kellett váltani a jelenkornak megfelelő elemekkel, és ennek megfelelően új vezérlőprogramot kellett készíteni, installálni a PLC számára.

Mivel azonban a présgép dokumentációja hiányos volt – nem lehetett tudni, hogy a villamos szekrényben melyik vezeték mihez tartozik –, így a szakemberek első lépésként felmérték a villamos hálózatot, szekrényrajzot készítettek. Ezt követően a közel 80 jelet szállító hálózatot összekötötték az új PLC-vel – amelyre programot írtak –, majd telepítették, tesztelték azt. A három hónap alatt megvalósult projektben az Auware Engineering villanyszerelői, tervezői mellett programozók is részt vettek.

Az upgrade-nek köszönhetően nemcsak biztossá vált a hidraulikus présgép jövőbeli működtetése, hanem gyorsabbá is, valamint utat nyitott további fejlesztéseknek, mint pl. a távérzékelés, távfelügyelet bevezetésének is. A projekt további előnye, hogy az elkészült kapcsolási rajz miatt azonnal visszakereshetővé válnak az esetleges villamos problémák. A modernizálás során a vevő kérésére a kezelőfelületeket a korábbinak megfelelően alakították ki, így a gépmesterek is örülhettek, hiszen külön tanulás, változtatás nélkül folytathatták a munkájukat a megújult présgépen.

Bővebb információ a Siemens retrofit szolgáltatásáról. https://new.siemens.com/hu/hu/termekek/industry/preventive-services/retrofit-and-modernization.html

(A kép illusztráció)

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss