Egészség

Így védekezhetünk gyógyszer nélkül a megfázás és az influenza ellen

megfázás

A természet erejével vehetjük fel a harcot a vírusokkal szemben.

A téli időszak köztudottan kedvez a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozóknak. Ebben az időszakban ráadásul nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalok is fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha el szeretnénk kerülni a betegeskedést, első sorban az immunrendszerünk erősítésére kell fókuszálnunk, ezt pedig teljesen természetes módon, gyógynövényekkel is megtehetjük.

A tél időszakban sokféle megbetegedésnek vagyunk kitéve: megfázás, influenza, vagy más vírusos, illetve bakteriális eredetű felső léti fertőzések is támadhatnak, melyek ráadásul ilyenkor rohamosan terjednek. Az iskola, a munkahely, a bevásárló központok, a boltok és különböző szórakoztató egységek látogatása sok veszélyt rejthet, a kórokozók is több ideig vannak jelen velünk együtt egy légtérben. A gyengült immunrendszert pedig még inkább fertőzik, sokféle kellemetlen panaszt okozva.

Pusztán a tünetek alapján elég nehéz megkülönböztetni egy bakteriális fertőzést egy vírusostól, hiszen a kezdeti jelek nagyon hasonlóak lehetnek. Ilyen az orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, melyeket valószínűleg már mindenki megtapasztalt élete során. Már a betegség kezdeti fázisában célszerű kezelni a tüneteket és nagyon fontos, hogy csökkentsük a fertőzések terjedésének kockázatát”

– fejtette ki Dr. Szabó Linda gyógyszerész.

rusfertőzéseknél – amilyen az influenza is – az antibiotikumok nemhogy hatástalanok, de jelentős kárt is tudnak okozni. Elég csak az antibiotikum-rezisztenciára, vagy a bélflórára gyakorolt negatív hatásra gondolni.

Erre lehet megoldás a svájci tudósok által standardizált összetevőkből álló gyógynövényekből készült termékcsalád, ami öt növény kivonatának szabadalmaztatott keverékét tartalmazza. Aktív összetevői együttműködve, kölcsönösen erősítik egymás hatását. A növényi komponensek közül több a polifenolok és bioflavonoidok csoportjába tartozik, melyek mechanikusan zárhatják el a víruskötő helyeket, így képtelenné teszik őket a felső léti fertőzések előidézésére. A termékek plusz támogatást nyújthatnak a levegőben terjedő kórokozók elleni védelemben, különösen a legyengült immunrendszerűek számára. Ráadásul ezek a készítmények nem csak a tünetek kezelésére, hanem megelőzésére is használhatók az egészséges életmód részeként”

– magyarázta James Kingsland OBE professzor, a VIROSTOP szakértője.

Szopogatós tabletták hatékonysága

Ma már számos készítmény kapható, amely a torokfájást hivatott enyhíteni, ám közel sem mindegy, melyiket választjuk. A legtöbb termék ugyanis szintetikus, fertőtlenítő hatású hatóanyagot tartalmaz, melyek csupán a tüneteket nyomják el, a fertőzést nem állítják meg. Célszerű olyan szopogatós, helyileg ható készítményt választani, amely enyhít a torokfájáson, ugyanakkor segít megakadályozni a kórokozók szervezetbe való bejutását, és így azok szaporodását is.

A Fytofontana pasztilla összetevőit tekintve attól különleges, hogy a benne jelen lé, természetes eredetű növényi kivonatok együtt, egymás hatását támogatva nagyon hatékonyan képesek enyhíteni a torkot érintő panaszokon. Mindezt úgy teszi, hogy a benne lévő növényi komplex, többek között a bodorrózsa polifenoljai segítségével védőréteget képez, ezáltal blokkolni tudja a vírusok bejutását a szervezetbe. Így lassulhat a fertőzés terjedése, és idővel helyreáll a légúti nyálkahártya egészséges működése”

– mondta el a gyógyszerész.

Az influenza tüneti kezelése növényi kivonatok kombinációjával

Nem feltétlenül szükséges rögtön szintetikusan előállított anyagokhoz nyúlnunk, ha panaszaink vannak, ugyanis nagyon sok gyógynövény tartalmaz szervezetünkre pozitívan ható vegyületeket. Ezeknek a kombinációja pedig még erősebb hatást eredményezhet, melyet több klinikai vizsgálattal is igazoltak.

Gondoljunk csak az Echinaceára, mely egy közkedvelt növényi kivonat, magas antioxidáns-tartalom jellemzi, illetve antibakteriális tulajdonságával kapcsolatban több kutatás is pozitív eredményekkel zárult. A téli időszakban az Orvosi zsályának is fontos szerep jut, antioxidáns tartalma mellett segíthet a torokfájás enyhítésében is. Echinaceával kombinálva ráadásul egy kutatás azt mutatta, hogy egy szintetikus anyagokból álló fertőtlenítő sprayhez képest jóval hatékonyabban csökkentette a torokfájást. Megemlíthetjük a Bodorrózsát is, ami polifenoljai segítségével védőréteget képez a nyálkahártyán, így akadályozhatja meg a vírusok bejutását a szervezetbe. Emellett a polifenolok antioxidánsok is, illetve antibakteriális hatásuk miatt alapvető fontosságúak a farmakológiában”

– sorolta Dr. Szabó Linda.

A gyógyszerész hozzátette, hogy a gyógynövényes spray orvostechnikai eszköz, a felső légúti nyálkahártya védekezését támogatja és csökkenti a tüneteket. Működésének lényege, hogy védőréteget képez a nyálkahártyán, ezáltal nem engedi, hogy a vírusok bejussanak a szervezetbe, és ott elszaporodva betegséget okozzanak. Bátran lehet használni a megfázás és az influenza megelőzésére, valamint már az első tünetek megjelenése után is, a felépülés teljes időtartama alatt.

A gyógynövényes orrspray az Echinacea és Bodorrózsa mellett hialuronsavat és Aloe Verát is tartalmaz, melyekkel biztosítja az orrnyálkahártya megfelelő hidratáltságát, így nem engedi kiszáradni azt.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy az influenza vagy megfázás nem csak az orr nyálkahártyáját érinti, hanem a orrgaratot és a torkot is. Ezért a maximális hatás érdekében kombinálja a VIROSTOP orrsprayt a szájon át történő alkalmazási formák egyikével. Választhatja a VIROSTOP szájspray-t vagy a Fytofontana pasztillát.

A szájspray kellemes ízét a menta mellett a benne lévő növények kivonatai adják. Tartalmaz Echinaceát, Acerolát, Bodorrózsát, Orvosi zsályát és Citrus bioflavonoidokat, melyekkel sikeresen megelőzhető a megfázás és az influenza, valamint a kezdeti tünetek is enyhíthetők. A Fytofontana pasztillák 3-féle ízben kaphatók, így mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Nem kell azonban aggódni, a bennük lévő aktív összetevők nem különböznek, mindhárom tartalmazza az Echinacea, Acerola, Bodorrózsa, Zsályalevél és Keserű narancs gyümölcs kivonatát. A termékek bármely gyógyszertárban megvásárolhatók, ahol a szakemberek teljes körű tájékoztatást tudnak adni a készítményekről, valamint további információkat olvashat a megfelelő internetes felületeken is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

A társas kapcsolatok jó hatással vannak az egészségre

A társas kapcsolatok jelentős pozitív hatással vannak a mentális jóllétre és az általános egészségi állapotra – derült ki a Huawei megbízásából készült, nyolc európai országot vizsgáló kutatásból.

A felmérés szerint azok, akik másokkal együtt élnek – legyen szó barátokról, családtagokról vagy párkapcsolatról –, elégedettebbek mentális állapotukkal. Az érzelmi támogatás, a társaság, egymás motiválása pozitív légkört teremtenek, hozzájárulva a teljesebb, boldogabb élethez. Bajnai Nóra pszichológus szerint a társas kapcsolatok ápolása segíthet megbirkózni a stresszel. Emellett a mentális jólléthez a technológia is hozzájárulhat: a kutatás szerint az okosóra-használók többsége úgy érzi, hogy eszközük pozitív hatással van mentális egészségükre.

A Huawei és az Ipsos közös kutatása nyolc európai országban vizsgálta a lakosság egészségtudatosságát, attitűdjét és viselkedését. Az eredményekből kirajzolódik, hogy mások társasága, a másokkal való együttélés közvetlen összefüggésben áll a magasabb szintű fizikai és mentális elégedettséggel. A több mint nyolcezer válaszadó közül azok, akik együtt élnek valakivel – legyen szó felnőttekről vagy kiskorúakról, barátokról, családtagokról vagy párkapcsolatról –, lényegesen elégedettebbek pszichés állapotukkal, mint azok, akik egyedül élnek (53 százalék, szemben a 41 százalékkal). Ugyanilyen arány figyelhető meg az általános fizikai egészséggel kapcsolatban is: azok, akik együtt élnek másokkal, jóval elégedettebbek fizikai egészségükkel (52 százalék), míg az egyedül élők között ez az arány csak 40 százalék.Az űrlap teteje

Társas kapcsolatok: boldogság, érzelmi támogatás és stresszoldás

A társas kapcsolatok számos előnnyel járhatnak: egymás érzelmi támogatása többek között növeli a biztonságérzetet és az összetartozás érzését, az élmények megosztása pedig fejleszti az érzelmi ellenálló képességet. Emellett a másokhoz való kapcsolódás segít megbirkózni a stresszel, és a szorongással is. Bajnai Nóra pszichológus szerint a beszélgetések és a kölcsönös megértés kiegyensúlyozza a napi stresszhelyzeteket: „A nevetés, a derű, a testkontaktus szeretteinkkel, a humor, a szeretetteli együttlétek endorfint szabadítanak fel, immunaktivációt hoznak létre és kiemelik az embert a toxikus hatásmezőből, amit a stressz kelt” – összegzi a szakértő.

Hasonló következtetésre jutott a Harvard Egyetem boldogságkutatása, amely 75 éven át több mint 700 ember életét követte szorosan, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek hozzásegíthetnek az egészséges és boldog élethez. Az évtizedes vizsgálat alapján a kutatók összefüggést találtak a jó társas kapcsolatok és a boldogság, elégedettség érzése között: a pozitív kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket, és hosszabb élettartamhoz vezetnek.

Támogatás az egészségesebb életmódban

A valakivel való együttélés mindemellett kedvező hatással van az általános egészségre is: a partnerek bátoríthatják és motiválhatják egymást az egészségesebb szokások felé vezető úton.

Az okosórák is hasznos eszközként szolgálhatnak a mentális egészség támogatásában. A Huawei kutatásának eredményei szerint az okosórát használók 76 százaléka értett egyet azzal, hogy az eszközük javította mentális egészségüket. A HUAWEI WATCH GT 4 például arra ösztönzi a felhasználókat, hogy aktívabbak legyenek, és személyre szabott egészségtanácsokkal segíti őket. Emellett emlékeztetőket nyújt a hidratálásra, és javaslatokat a relaxációra is. Az ilyen okoseszközök segíthetnek abban, hogy jobban megértsük testünket és motiváltak legyünk az egészségesebb életmód kialakításában.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Ezek a készülékek segíthetnek a hatékony fogyókúrában

hatékony

Ha valaki formába szeretne lendülni az év elején és szeretne megszabadulni néhány felesleges kilótól, akkor célszerű figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra. A prémium konyhai gépeket gyártó Sage most összegyűjtötte azokat a készülékeket, amelyek segíthetik a diétázni vágyókat céljaik elérésében.

Mindennap egy leves

„A levesek nagyon hatékony kiegészítői lehetnek a fogyókúrának, hiszen egyfelől kevés kalóriát tartalmaznak, másfelől pedig a zöldségek révén béltisztító rostokat is bejuttathatunk a szervezetünkbe”

– hívta fel a figyelmet Sebestyén Attila, a Sage termékmenedzsere.

Az étel folyadéktartalma pedig segít abban, hogy ezek a rostok megszívják magukat nedvességgel, ezáltal hosszabb ideig biztosítják a „jól lakottság” érzését a gyomorban a főétkezések után. A diéta ideje alatt naponta egyszer legalább javasolt valamilyen leves, így például a zöldségleves fogyasztása.

A levesek elkészítésében segítségünkre lehet egy olyan food processzor, mint például a Sage BFP800 Kitchen Wizz Pro, ami lehetővé teszi a fontosabb hozzávalók, így például a zöldségek felszeletelését, de akár aprítani, dagasztani, vagy akár pürésíteni is lehet vele. Mivel beállítható vágási tárcsával van felvértezve, így 0,5 és 8 mm közötti vastagságú zöldségszeleteket készíthetünk vele. Extra, 14 centiméter széles töltőnyílása több élelmiszert is befogad egyszerre, köztük egy egész burgonyát, vagy paradicsomot is akár. Így pillanatok elkészíthetők a paradicsom, vagy mozzarella szeletek egy caprese salátához.

hatékony

Smoothie-ra fel!

Ha egy smoothie a megfelelő alapanyagokból van elkészítve, akkor ugyancsak képes támogatni a fogyókúrát. Mivel a bolti változatok sok hozzáadott cukorral és telített zsírral készülnek, ezért mindenképpen érdemes otthon elkészíteni ezeket az italokat. Szakemberek szerint akkor igazán hatásos egy smoothie, ha omega-3 zsírsavakat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezek a tápanyagok ugyanis csillapítják az éhséget, telítettség-érzést adnak és még az immunrendszert is felturbózzák.

A spenót, áfonya és eper, vagy banán smoothie-k elkészítésében ideális társ lehet egy Sage SJB815BSS típusú gyümölcscentrifuga és turmixgép egyben.

„Érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan készülék, ami három funkciót – turmixgép, smoothie turmixgép és gyümölcscentrifuga – egyesít, miközben a vákuumos kiegészítővel még tökéletesebb, tápanyagokban gazdag, egészséges italokat készíthetünk el a legjobb minőségben”

– hangsúlyozta a szakember.

Tápanyagok megőrzése

Az erőteljes talapzattal ellátott készülék intuitív vezérléssel és titániummal ellátott Kinetix késrendszerrel készül. Utóbbi annyira hatékony, hogy még egy teljesen megtöltött edény esetében is el tud érni legalább 300 km/órás sebességet és gyakorlatilag bármilyen nyersanyagot el tud dolgozni.

„Az edény kialakítása pedig garantálja, hogy ne ragadjanak le a gyümölcsdarabok. A vákuumos kiegészítő révén pedig még tökéletesebb, tápanyagokban gazdag, egészségesebb italokat lehet elkészíteni odahaza”

– emelte ki Sebestyén Attila.

Diétázás kapcsán sokan a rizsre esküsznek. Sokan úgy gondolják, hogy ily módon gyorsan és kíméletesen meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől. Ehhez mindössze naponta egyszer, lehetőleg vacsorára rizsnek kell kerülnie az asztalra. Ha valaki komolyan beleveti magát egy rizsdiétába, akkor szüksége lehet a Sage BPR700 BSS típusú főzőedényre, amellyel 11 féle étel, köztük rizs és leves is készíthető. Ez a készülék ráadásul melegen tartó funkcióval is el van látva, ami különösen jól jön a rizsfőzés esetében.

Jól látható tehát, hogy professzionális konyhai gépek segítségével nagy mértékben megkönnyíthető a fogyókúra, sőt, mi több, jelentős lépést tehetünk segítségükkel az egészséges táplálkozás irányába.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Újévi fogadalom: Így lehet sikeres a fogyókúra

fogyókúra

Sokan már februárban feladják a januári fogadalmukat

Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyókúra, hisz sokan gyarapodnak néhány plusz kilóval az ünnepek alatt, vagy épp halogatják a már korábban felszedett kilók leadását januárig. A legtöbb ilyen fogadalom azonban hamar kudarcba fullad.

Felmérések szerint az újévi fogadalmak mintegy 80-90 százaléka bukik el rögtön a következő hónapban. Nincs ez másként a fogyókúrával sem: a legtöbben nagy lendülettel belekezdenek, de néhány hét után abba is hagyják. A szakértő szerint ennek a legfőbb oka, hogy gyakran irreális elvárásokkal indulunk és nincs pontosan meghatározott célunk.

„Sokan esnek abba a hibába, hogy drasztikus módszerekkel és túl gyorsan szeretnének megszabadulni túl sok súlyfeleslegtől. Ez azért hiba, mert a fogyás akkor lesz sikeres, ha tartós és kiegyensúlyozott módon történik. Az elején még magas a motiváció, később azonban a mindennapok ritmusa és a stressz mellett már nehezebben tartjuk magunkat az elhatározáshoz, végül pedig visszatérünk a régi szokásainkhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy a fogyás ideális mértéke fél-másfél kiló hetente, természetesen ez nagyban függ a túlsúly mértékétől is”

– magyarázta Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.

A szakember szerint a fogyókúra sikere több összetevőn múlik, de a legfontosabb, hogy tervezetten vágjunk bele a programba és ne felkészületlenül kezdjünk neki.

Kulcsfontosságú a tervezés

A táplálkozási szakértő szerint nagyon fontos, hogy egy megfelelő étrendet tervezzünk meg, amelyhez éhezés nélkül tudjuk tartani magunkat. A hagyományos csirke-rizs kombináción túl számos olyan ízt, alapanyagot, fűszert beilleszthetünk a diétánkba, amely ízletes és változatos fogásokkal segít abban, hogy éhezés nélkül fogyjunk és ne unjunk rá.

„Először is fel kell készülnünk azokra a helyzetekre, amelyek jellemzőek az életmódunkra. Tudnunk kell, mit eszünk a munkahelyünkön, mit eszünk nassolás helyett vagy a tévé előtt. Ki kell zárnunk azokat a helyzeteket, amikor gyorsan bekapunk egy-egy falatot vagy megesszük, amit a kisgyermekünk hagyott, esetleg az ünnepekről maradt finomságok maradékát csipegetjük. Az IdealBody diétás fehérjeturmixai és levesei például nagy segítséget nyújthatnak az ilyen helyzetekben, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthetőek, és egy teljes étkezést kiváltanak, valamint tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, így biztosak lehetünk abban, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkap”

– fejtette ki Örvös Edina.

„Az étrend kulcsfontosságú a fogyókúrában, az IdealBody 14, illetve 30 napos étrendjei pedig egy kész tervet nyújtanak ehhez. Nagyon fontos, hogy a főétkezéseket ne hagyjuk el és ne éheztessük magunkat, mert a szervezetünk erre nem reagál jól és a teltségérzetet is fenn tudjuk tartani a napi többszöri, kiegyensúlyozott étkezéssel. Így elkerülhetjük azt is, hogy mondjuk egy családi összejövetelen ne bírjunk ellenállni a finomságoknak és degeszre együk magunkat”

– magyarázta a szakértő.

Ötvös Edina szerint a tudatos tervezéssel és a változatos étrenddel a jojo-effektus is kiküszöbölhető és kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy idejekorán feladjuk a fogyókúrát.

„Érdemes reális és konkrét célokat megfogalmazni, például azt, hogy három hónap alatt hat kilótól szeretnénk megszabadulni, mert ez tartható és motivál a sikerélmény is. A jojo-effektus kevésbé fenyeget, ha fokozatosan fogyunk és odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, szénhidrátot és hasznos zsírokat viszünk be. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a koplalás nem egyenlő a fogyókúrával! A tápláló ételek mellett a megfelelő mennyiségű folyadéknak is nagy szerepe van, ami nem csak az anyagcserére van jó hatással, de a hidratáltságot is biztosítja”

– tette hozzá a táplálkozási szakember.

A szakértő azt is hangsúlyozta, a súlytartáshoz is elengedhetetlen, hogy a megtervezett étrendet hosszú távon alkalmazzuk.

„A kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe akkor is fontos, ha elértük a kívánt testsúlyt. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a fogyókúra elején olvadnak le a kilók, aztán egy kicsit megtorpan a folyamat és az utolsó néhány kiló a legmakacsabb. De olyan is előfordul, hogy nehezen indul be a fogyás, ilyenkor az a legfontosabb, hogy megmaradjon a motivációnk és tartsuk magunkat a kitűzött célunkhoz”

– fogalmazott a szakember.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss