Egészség

Gasztroenterológus: 50 év felett minden harmadik emberben található polip

polip

Magyarországon a vastagbélrák a második leghalálosabb rákos betegség, mely tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki és évente átlagosan hétezer ember életét követeli hazánkban.

Prof. Dr. Madácsy László, gasztroenterológus szakorvos szerint rendszeres szűréssel azonban ez megelőzhető lenne: napjainkban a modern orvostudománynak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően már számos vizsgálati alternatíva elérhető, ezzel elkerülve az emberek emlékeiben élő fájdalmas endoszkópiát.

A sokakban még ma is rossz emlékként élő endoszkópia negatív hatással lehet a szűrésre járók számára. Napjainkban azonban már számtalan minden kellemetlenséget elkerülő, megbízható és gyors vizsgálati eljárás elérhető, melynek rendszeres igénybevétele kimondottan ajánlott az ötvenedik életév betöltése után. Ezzel a páciensek elkerülhetik a rosszindulatú, rákos daganatot és akár évtizedekkel meghosszabbíthatják életünket.

Tünetmentes gyilkos

Európában a vastagbélrák az egyik legelterjedtebb rák típus: ötven év felett a gyakorisága exponenciálisan nő. Európában már negyvenöt évre csökkentették a szűrés kezdetét, azonban már a negyven év alatti korcsoportban is egyre gyakrabban fordul elő a betegség, hiszen a jóindulatú daganattal élők akár öt-tíz évig is tünetmentesek lehetnek.

„Ez azért egy kegyetlen betegség, mert a jóindulatú daganatnak semmi tünete sincsen. Azért szoktuk eltávolítani, hogy később se legyen belőle baj. Ez öt-tíz évig így megy, amíg a daganat esetleg rosszindulatúvá válik és akkor jelentkezhet vérzés: ekkor azonban már biztosan rákkal állunk szemben”

– mondta el Prof. Dr. Madácsy László, gasztroenterológus szakorvos, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője. Intő jel lehet a tartósan fennálló vérzés, hasi fájdalom, megváltozott állagú széklet, de a jelentősebb súlycsökkenés is.

A magas halálozási ráta ellenére kevesen élnek az ingyenes tesztelési lehetőséggel

Néhány éve már Magyarországon is országos szinten elérhető az államilag támogatott széklet alapú szűrés, melyet a háziorvosok igényelhetnek pácienseiknek. Ennek a rendszerek köszönhetően a leginkább érintett ötven és hatvanöt év közöttieket egy levélben értesíti orvosuk az ingyenes, három különálló tesztből álló vizsgálat lehetőségéről.

Ha ebből a széklet tesztből kettő negatív és csak egy pozitív, az pozitív eredménynek számít. Úgy is mondhatnánk, hogy a piros ász mindig üti az összes többi ászt. Azonban fontos tudni, hogy a pozitív székletvérteszt nem egyenlő azzal, hogy vastagbél rákja van a páciensnek, hiszen a székletben található vér származhat a fogínyünktől kezdve a végbélben található aranyerekigde a gyulladások, eróziók, fekélyek is okozhatnak minimális vérzést. Viszont fontos megemlíteni, a pozitív eredmény gyomor- és végbélrákot is jelezhet”

– mondta el Prof. Dr. Madácsy László, majd hozzátette, hogy a magas halálozási ráta ellenére hazánkban a felhívólevelet kapott betegek csupán egyharmada válaszol.

Habár a székletvérteszttel a korai vastagbélrákos betegek jelentős részét ki lehet szűrni a populációból, elmondható, hogy csak akkor kapunk pozitív eredményt, ha már jelentős a probléma, ugyanakkor a modern orvostechnológiai eszközök és a mesterséges intelligencia már jóval korábban képesek jelezni a bajt.

De honnan tudjuk, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb választás?

A hatvanötödik életévét betöltő korcsoport számára az úgynevezett CT kolonográfia, azaz vastagbélszűrés CT képalkotó vizsgálattal ajánlott Prof. Dr. Madácsy László véleménye szerint, melyben már azt vizsgálják, hogy előfordul-e nagyobb méretű polip, rák, vagy szűkület. A mindössze 20-30 perces szűréshez nem szükséges altatás, továbbá nem megterhelő, fájdalommentes, enyhébb előkészítést igényel és költséghatékonyabb is. Röntgensugarak segítségével jeleníthető meg a vastagbél részletes belső képe virtuálisan a számítógépen, így az idősebb korosztálynak, akikben még élénken él a vastagbéltükrözés kellemetlen emléke megfelelő választás lehet.

A mesterséges intelligencia és a robotika azonban a szemünk előtt forradalmasítja az orvostudományt és új távlatokat nyit a diagnosztikában. Az Európai Endoszkópos Társaság három indikációban javasolja a kapszula endoszkópiát: az ötven év alatti korcsoportnak, akik körében nincs komoly tünet és kicsi az esélye a ráknak. Olyan pácienseknek, akik elutasítják az endoszkópiát, valamint azokban az estekben, ahol ugyan megtörtént az endoszkópos vizsgálat, de valamilyen okból kifolyólag a szakemberek nem tudták a teljes vastagbelet megnézni.  Az eljárás során egy robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított nagyobb méretű vitaminkapszulának megfelelő formájú eszköz lenyelésével a kamera által küldött képanyag egy tároló eszközben kerül rögzítésre. Az MI bevonása 99%-os hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket.

Ma már az endoszkópiától sem kell félni – nem olyan mint évekkel korábban

„Az alternatív vizsgálatok kiváló lehetőségek arra, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessük a polipot, daganatot”

– hangsúlyozta Prof. Dr. Madácsy László. 

Ennek ellenére ötven év felett a vastagbéltükrözés mindenkinek javasolt öt-tíz évente, hiszen minden harmadik emberben található polip. Míg az altatásos endoszkópiával egyszerre lehet szűrni és terápiás kezelést is alkalmazni – azaz azonnal eltávolítani az észlelt polipot – a széklet alapú szűrés, a CT kolonográfia és a kapszula endoszkópia nem jelent azonnali terápiás kezelést. Így a pozitív eredménynél, mindenképpen szükséges az endoszkópia, ami napjainkban már bódításban és altatásban is elvégezhető, így redukálva a kellemetlenséget.

„Nyilván a páciens akaratán is múlik, hogy melyik vizsgálati formát alkalmazzuk. Azt akarjuk, hogy bármelyik módszerrel, de legyen elvégezve a szűrés” 

– hangsúlyozta Prof. Dr. Madácsy László, majd hozzátette, hogy az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum legújabb kutatása szerint a válaszadók 66 százaléka fogadná el a normál endoszkópiát mint második lépés, ha a kapszula endoszkópia során polipot találtak nála.

És hogy mekkora esélyünk van a gyógyulásra?

Jóindulatú daganat és polip esetén 100 százalék, azonban a szűrés létfontosságú. Az időben észlelt rosszindulatú vagy korai stádiumú ráknál a felépülés esélye akár 95 százalékos is lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.

Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása fényt derített néhány meglepő trendre a munkahelyi, vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Színes tálak fejlesztésében, mert felgyorsult világunkban ezek a komplex salátatálak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, értékes tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, teljes értékű fehérjékkel látják el a szervezetünket, amellett, hogy finom ízkombinációt is alkotnak.  Ezzel kapcsolatban szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el”

 mondta Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Testnevelési- és Sporttudományi Egyetem dietetikusa és az Eisberg márkanagykövete.

Sokunkra igaz, hogy a napi munkaügyi teendők sűrűjében inkább letudjuk az ebédet azért, hogy több időnk maradjon a munkára és egyéb elfoglaltságra. A felmérés eredményei szerint a kutatás során megkérdezettek több mint fele (53%) szintén így tesz és csupán 15-30 percet szán az ebédjére. Sőt a válaszadók közel negyede (21%) még kevesebb időt tölt étkezéssel és 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét.

Az időfaktor egy dolog, de az is fontos szempont, hogy mi van a tányérunkon, amit éppen megenni tervezünk. Ugyan a megkérdezettek többsége (54%) továbbra is a mindenevő étrendet részesíti előnyben, de sokan ragaszkodnak kifejezetten a magyar konyhához (23%), mások pedig speciális étrendet (pl. vegetáriánus, vegán) követnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy a válaszadók többsége (59%) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén. Ez a trend különösen a nők körében (65%) érvényesül.

Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, de tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk. Ezt nehezebb kontrollálni a közeli éttermekben, kifőzdékben vagy a munkahelyi menzán vásárolt ételek esetén”

 tette hozzá a dietetikus.

Az utóbbi évek abszolút munkát meghatározó kérdése a home office és az ez idő alatti ebédfőzésre, ebédelésre fordított idő és energia. A megkérdezettek több, mint felére (52%) igaz, hogy a munkahelye lehetőséget biztosít az otthoni munkára, így napközben otthon oldják meg az étkezést, de nekik csak alig harmaduk mondja, hogy ennek köszönhetően több ideje van és tudatosabban étkezik, tehát az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez nem vitt közelebb minket a koronavírus miatti home office elterjedése.

Minden munkahelyen akadnak stresszes munkanapok. A nyomás enyhítése sokunknál napközbeni rágcsáláshoz vezet. A válaszokból kiderül azonban, hogy legtöbben ellen tudnak állni a csábításnak: a válaszadók közel fele (45%) ritkán fogyaszt snackeket a munkaidő alatt. A megkérdezettek csak ötödére igaz, hogy gyakran nyúl rágcsálnivalókhoz.

Az otthonról hozott ételek, a ritka munkahelyi nasizás közvetve azt sugallják, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy a jól megválasztott ételek hatással vannak energiaszintünkre és koncentrációnkra. A kutatás konkrétan rákérdezett az étkezés és a teljesítmény viszonyára is: a válaszadók közel fele (45%) nap mint nap tapasztalja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a munkahelyi teljesítményét.

A táplálkozási szakértő is kihangsúlyozta, hogy a tudatos táplálkozásra való áttérés sokat számít mind a testi, mind a mentális egészségünk szempontjából. Hozzátette:

“Az Eisberg új termékeit, a Színes tálakat úgy terveztük, hogy egészségtudatos alternatívát nyújtsanak a munkahelyi gyors ebédekhez is. Ezek a tálak nem egyszerű salátatálak, hanem komplett főételek, tartalmazva friss zöldségeket, fehérjeforrásokat – mint hús, hal, sajt vagy tojás – és gabonaféléket (tészta vagy bulgur). Ízletesek, táplálóak és kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítanak a mozgalmas mindennapokra.” 


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A diétában is helyet kapnak az egészséges édességek

egészséges édességek

Valószínűleg mindannyian meglepődünk, amikor kiderül, hogy az édességekről és desszertekről sem kell lemondanunk egy hatékony és sikeres diéta keretében. Léteznek ugyanis olyan reform finomságok, amelyek teljes mértékben passzolnak a céljainkhoz.

Miért rajongunk az édes ízért?

Sokszor érezzük úgy, hogy egy tálca habos sütemény minden problémára gyógyírt jelent. Kétségtelen, hogy egy kis finomság feldobja a kedvünket, és olykor igenis belefér az életünkbe az efféle kényeztetés. A kulcs valójában a mértékletességben és a minőségi hozzávalókban rejlik, melyekben bővelkedik a Toman Diet snack kínálata is. A termékek által megkapjuk az édesség adta ízélményt, ugyanakkor mindez alakbarát kivitelezéssel párosul.

Az édes íz kapcsán a nyelven található ízlelőreceptorok olyan jeleket továbbítanak az agyba, melyek örömérzetet generálnak bennünk. Ez már az evolúció kezdetén is jelentős szerepet játszott, ugyanis vélhetően ez az érzet segített felismerni az energiadús tápanyagokat, melyek bevitele elengedhetetlen volt a fennmaradáshoz.

Elődeink rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak, azonban a cukorgyártás és az édességek iránti vágy jelentős megnövekedésével a természetes anyagok háttérbe szorultak. Manapság talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen adalék hatására tapasztaljuk az édes ízt.

Beilleszthető ötletek

Már az nagy lépésnek számít, ha felülvizsgáljuk az édesítés intenzitását, és elkezdünk kevesebb cukrot vagy édesítőszert használni a sütés-főzés során. A dietetikusok ajánlása szerint az is beválik, ha nassoláskor “becsapjuk” az agyunkat. Ilyenkor érdemes a gyümölcsöket vagy natúr joghurtot némi fahéjjal meghinteni, mivel ez olyan üzenetet közvetít az agyunknak, mintha a megszokott édességeinket falatoznánk.

Valójában az ötletességen múlik minden, néhány frappáns megoldás remek eredményeket teremt a konyhában. A zabpehely kiváló alternatíva bármilyen süteményhez, valamint a túró ugyancsak jó alapot nyújt a fehérjedús, tápláló finomságokhoz. Bátran fogyasszunk gyümölcsöket, akár krémdesszertbe szórva, akár sült formában. Az édesítőszerek használata mellett pedig nyugodtan kísérletezzünk természetesebb variációkkal is, mint az almapüré vagy datolya, melyekkel szintén kiváló ízhatást érhetünk el.

Ezekre az eszközökre szükséged lehet

A konyhai tevékenységekhez szükségünk van néhány kiegészítőre, amelyekkel könnyebbé és gyorsabbá válik a desszertek megalkotása. Érdemes beszerezni például egy aprítót, amellyel a zabpelyhekből lisztkeveréket is gyárthatunk.

Valamint az optimális arányok és ideális adagok porciózásához elengedhetetlen egy konyhai mérleg, amely grammra pontosan, digitálisan jelzi a hozzávalók mennyiségét. Az előkészítéséhez célszerű egy kézi mixert bevetni, illetve kisebb méretű tálkákat vásárolni az esztétikus tálalás és mértékletes adagolás jegyében.

Láthatjuk, hogy a diétázás nem követeli meg, hogy lemondjunk az édességekről. Az egészséges életmódba is beleférnek az édes finomságok!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Valós környezetben tesztelhetik majd az egészségügyi MI és robotikai megoldásaikat az európai startupok és kkv-k

egészségügyi

A TEF (Testing and Experimentation Facility) program célja, hogy egyszerűsítse a mesterséges intelligencia és a robotika megoldásainak tesztelését valós környezetben.

A TEF program öt szakterületre fókuszál: egészségügy, ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika és intelligens városok. A Portugália által vezetett egészségügyi konzorcium most indította el első pályázati felhívását európai egészségügyi startupoknak és vállalkozóknak.

A mesterséges intelligencia (MI) és a robotika kulcsszerepet játszhat az európai népesség elöregedése és az egészségügyi munkaerőhiány jelentette kihívások kezelésében. 2050-re Európában a 80 évesek vagy annál idősebbek száma meghaladja majd a 48 milliót, így előtérbe kerülhetnek a betegek távfelügyeletét és a korai beavatkozást lehetővé tévő megoldások. Az MI alapú viselhető okoseszközök és érzékelők például folyamatos egészségügyi felügyeletet tesznek lehetővé, javítják a hatékonyságot és csökkentik az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terheket.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó innovatív egészségügyi startupok száma. A Hungarian Startup Report 2022 című jelentés szerint a magyar induló vállalkozások körében továbbra is a mesterséges intelligenciát használó vállalkozásokból van a legtöbb, több mint 20%-uk dolgozik az MI vagy gépi tanulás területén. A Dealroom startup adatbázisából kiderül, hogy Magyarországon több mint 90 működő MI startup és scaleup van, amelyek összértéke több mint 1,5 milliárd euró. A legnagyobb értékű magyar MI startupok közül néhányan az egészségügyi szegmensben tevékenykednek, köztük az EIT Health által is támogatott SemseApps és a Turbine.AI.

Nyílt felhívás a mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő uniós startupok és kkv-k számára

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációk nagy lehetőségeket rejtenek magukban, azonban számos tényező akadályozza gyakorlati megvalósításukat. Ilyenek a használatukban rejlő kockázatok és a bizalomhiány, valamint a piacra lépést támogató infrastruktúra hiánya, továbbá az, hogy szigorú tesztelésnek kell őket alávetni. A TEF Health célja, hogy egyszerűsítse az MI és robotikai megoldások valós környezetben történő hitelesítését és tesztelését. A februárban megnyílt első TEF Health felhívás keretében mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő startupok és kkv-k jelentkezését is várja az Európai Unió bármely országából.

A konzorcium élén a portugáliai Pedro Nunes Intézet áll. A konzorciumban részt vesz a Centro Hospitalar Universitário de Coimbra (CHUC), a portói Centro Hospitalar de São João, az Egészségügyi Minisztérium shared service irodája, a Portugál Egészségügyi Klaszter, valamint az EIT Health InnoStars, az Európai Unió szervének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) részét képező EIT Health nyolc földrajzi területének egyike. Európai szinten a projektben 10 ország 52 szervezetéből álló konzorcium vesz részt, amelynek vezetője a berlini Charité Egyetemi Kórház.

A projekt elsődleges célja, hogy elősegítsük a megbízható mesterséges intelligencia, illetve robotikai megoldások fejlesztését és piacra lépését. Ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb lépése, hogy létrehozzuk a gyakorlati tesztelésre alkalmas létesítmények hálózatát. Ezek a létesítmények fizikai infrastruktúrát, adatforrásokat, számítási képességeket, élő laboratóriumokat és laboratóriumi tesztelési lehetőségeket biztosítanak az egészségügyi innovátoroknak a nagyszabású, valósághű környezetben végezhető tesztekhez és kísérletekhez”

– magyarázza Ricardo Pires, az EIT Health InnoStars egészségügyi közösségi vezetője.

A TEF-ek hálózatának létrehozása az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyek célja a mesterséges intelligencia és a robotikai megoldások tanúsításának és tesztelésének egyszerűsítése. A tervek szerint ezek a nagyszabású kísérleti központok olyan fizikai és virtuális létesítményeket kínálnak, ahol a startupok és kkv-k támogatást kaphatnak legújabb, mesterséges intelligencián alapuló technológiáik valós környezetben történő teszteléséhez, validálásához és bemutatásához. A valós környezetet kórházak és az egészségügyben működő kutatási és fejlesztési laboratóriumok fogják biztosítani.

A TEF-Health amellett, hogy hozzájárul az uniós egészségügyi rendszerek hatékonyságának, rugalmasságának és fenntarthatóságának növeléséhez, célul tűzi ki az egészségügyi ellátás terén tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a jogi, etikai, minőségi és együttműködési szabványoknak való megfelelés biztosítását.

A pályázati folyamat több szakaszból áll, beleértve a jogosultsági vizsgálatot, az értékelést és a portugál TEF-Health szolgáltatási katalógushoz való hozzáférés jóváhagyását. Az érdeklődő startupok és kkv-k a https://tefhealth.eu/call/call-1 weboldalon jelentkezhetnek, a pályázati felhívás dokumentumában ismertetett pályázati folyamatot követve. Az uniós tagállamokból származó kiválasztott startupok és kkv-k állami támogatásban részesülnek a validálási szolgáltatások piaci árából nyújtott kedvezmények formájában.

„Számos ígéretes magyar startup és kkv dolgozik MI és robotikai fejlesztéseken, de a tesztelés és a validálás követelményei jelentős kihívásokat jelentenek megoldásaik piacra vitelében. Ebben hozhat áttörést a TEF Health program, mely olyan lehetőségeket nyit meg a hazai cégek előtt, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Ezek az innovatív startupok nemcsak arra kapnak esélyt, hogy valós környezetben tesztelhessék terméküket vagy szolgáltatásukat, hanem arra is, hogy az általuk kifejlesztett megoldások piacra kerüljenek és hozzájáruljanak az európai egészségügy helyzetének javításához is”

mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS üzletfejlesztési menedzsere.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss