Okoseszközök

Szaporodni is képesek a legújabb élő robotok

szaporodni

Új szintre léptek a xenobotok, amelyeket 2020-ban a Vermonti Egyetem kutatói hívtak életre. Az élő robotok, amelyekhez embrióállapotú békákból nyertek ki őssejteket, most már szaporodni is képesek – írja az IFL Science.

Mindegyik kis buborékban 500-1000 sejt található, amelyeket egy algoritmus tervezett meg olyan elrendezkedésre, amilyet végül a legideálisabbnak vélt. A xenobotokat megalkotó kutatók szerint a furcsa eszközök, amelyek tényleg nem hasonlítanak egyik eddig ismert robotra sem, rengeteg mindenre használhatók lesznek.

Egy számítógéppel megtervezett tervrajz a cellákat olyan konfigurációba rendezi, amellyel a kis robot képes olyan feladatokat végrehajtani, mint a tárgyak mozgatása, tolása vagy szállítása. Amint arról a Proceedings of the National Academy of Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány is beszámolt, megfelelő tervezéssel a xenobotok képesek szaporodni is.

Mindezt kinematikus replikációval teszik. Ezt a jelenséget molekuláris szinten látni lehetett már, de ilyen léptékben, mint amilyet a kis robotok jelentenek, még soha. Az eredmények azt mutatják, hogy az élő sejtek több olyan tulajdonsággal és viselkedéssel rendelkeznek, mint amennyit a természetben képesek vagyunk megfigyelni.

 

Eleinte a reprodukálódó sejtrobot hamar elpusztult, ezért a kutatóknak mesterséges intelligencia segítségével milliárdnyi szimulációt kellett elvégezniük ahhoz, hogy találjanak egy olyan megoldást, ahol mindkét xenobot megmarad.

„Ezek a békasejtek olyan módon replikálódnak, ami nagyon különbözik attól, ahogy a békák csinálják. A tudomány által ismert egyetlen állat vagy növény sem reprodukálódik ilyen módon”

– mondta Dr. Sam Kriegman, a tanulmány vezető szerzője.

Ha egyeseknek aggodalmaik lehetnek az önreplikáló biotechnológiával kapcsolatban, a csapat hangsúlyozza, hogy a xenobotokat laboratóriumban tárolják, könnyen elpusztítják, és szövetségi, állami és intézményi etikai szakértők ellenőrzik a működésüket és fejlesztésüket.

Forrás: 24.hu

Okoseszközök

Elszabadult egy robotporszívó egy brit szállodában

robotporszívó

Egy robotporszívó megszökött egy cambridge-i hotelből – számolt be a drámai hírről a BBC.

Az automata takarítógép csütörtökön nem állt meg a Cambridge-i Orchard Parkban található szálloda bejárati ajtajánál, és másnap még mindig szabadon mászkált – írta a BBC.

A személyzet szerint egyszerűen továbbment, és „bárhol lehet”. A közösségi médiában a porszívó jóakarói pedig azt remélték, hogy a porszívó élvezte az utazást, mivel a vadonban “nincsenek természetes ragadozói”.

A szálloda munkatársai a közösségi médiában tették közzé a robotporszívó nagy szökésének történetét, és kérték az embereket, hogy ha megtalálják, adják vissza.

Végül pénteken egy sövény alatt találták meg. A készüléket leporolták, és „most már boldogan ül a polcon a robotporszívó család többi tagjával együtt” – erősítette meg a szálloda.

Forrás: HVG

Tovább

Okoseszközök

Gamer egérrel rukkolt elő a Xiaomi

xiaomi

Ár-érték arányban kiváló ajánlat a Xiaomi Gaming Mouse Lite, de hivatalosan egyelőre csak Kínában kapható.

A Xiaomi Kínában már piacra is dobta a legújabb egerét, amelyet kifejezetten játékosoknak szán: ez a Gaming Mouse Lite. A Youpin platformon keresztül kínált periféria IP54-es védelmet ígér a por és víz ellen, ami az izzadtság miatt jöhet jól. A 72 grammos egér beépített RGB-s fényeket kapott, ezek szoftveresen keresztül szabhatóak testre.

A Pixart 3327 optikai szenzorra építő egér maximum 6200 DPI-s módot támogat, több profillal: 400, 800, 1600, 3200 és 6200 értékekkel. A mintavételezési ráta 1000 Hz, részeben a 32 bites ARM NXP processzor miatt.

Sajnos hivatalosan még csak Kínában kapható ez a Xiaomi termék (is), és bár több gamereszközt is elkezdett már Európában forgalmazni a gyártó, rejtély, hogy ennek mi a sorsa. A kereskedők kínálatában azért valószínűleg így is felbukkant majd az egér.

Forrás: ORIGO

Tovább

Okoseszközök

Eltűnt egy alapfunkció az iPhone 13-ból

iphone

Egy évtizeden keresztül bekapcsolható volt a szériában a zajszűrés.

Kellemetlen meglepetés érte az iPhone 13 okostelefonokat megvásároltak egy részét, nem találták sehol a szériában emberemlékezet óta elérhető zajszűrést. Az alapértelmezetten bekapcsolt funkció redukálni próbálja telefonálás közben a nem kívánatos hangokat, hogy zajos környezetben való telefonáláskor jobban érthető legyen a másik beszéde.

Mostanra az Apple terméktámogatása megerősítette, hogy az iPhone 13 valamiféle nem részletezett okból szándékosan nem támogatja a zajszűrést, nem valamiféle szoftveres bugról van szó, ami felett elsiklottak az illetékesek. Az egyik panaszos ügyfélnek arra utalt a terméktámogatásos kollégája, hogy hibás működés miatt tiltották le a funkciót.

AZ APPLE ÜGYFÉLSZOLGÁLATA NEM TUDJA MEGMONDANI, HOGY VALAMIKOR UTÓLAG ELÉRHETŐVÉ VÁLIK-E AZ IPHONE 13-ON A ZAJSZŰRÉS.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss