Okoseszközök

Az oroszok önfelrobbantó USB-t fejlesztenek

usb

Nemcsak egy NAND memóriachipet és egy USB-NAND-híd/vezérlőt tartalmaz, hanem egy akkumulátort és egy elektromos detonátort is.

A Rostec orosz high-tech konglomerátum új USB flash meghajtójába detonátort épített, amely képes megsemmisíteni az eszközben lévő NAND memóriachipeket. A detonátor manuálisan is aktiválható, a megsemmisítés pedig a felhasználó számára teljesen biztonságos – állítja a gyártó.

A Rostec vállalathoz tartozó Technodynamika által kifejlesztett USB-meghajtót úgy néz ki, mint egy hagyományos pendrive, de a hagyományos meghajtókkal ellentétben nemcsak egy NAND memóriachipet és egy USB-NAND-híd/vezérlőt tartalmaz, hanem egy akkumulátort és egy elektromos detonátort is. Amikor az eszköz végén lévő gomb megnyomásával aktiválódik, a detonátor a Rostec szerint “halmozott töltéssel égeti le a nyomtatott áramkört”.

“Ez az üzenet öt másodperc múlva megsemmisíti önmagát” a Mission Impossible filmsorozat egyik legismertebb mondata. A szöveget általában az önmegsemmisítés filmes jelenete kíséri, amely magában foglalja az égést, a savban való feloldódást vagy valami mást. A Rostec meghajtók esetében azonban a készülék burkolata sértetlen marad, ami garantálja a tulajdonosok biztonságát. Mindeközben még nem tudni, hogy a Technodynamika hogyan kívánja megvédeni a megsemmisítő gombot a véletlen aktiválástól.

A modern meghajtók, amelyek gyorsan törlik tartalmukat, általában AES-256-os kulccsal titkosítják a tárolt adatokat, és csak akkor teszik használhatatlanná az eszközt, amikor eljön az adatok selejtezésének ideje. Hacsak nincs hozzá egy félelmetes teljesítményű kvantumszámítógép, lehetetlen egy 256 bites kulcsot ésszerű idő alatt feltörni. Mégis, az igazi paranoidok számára, akik nem akarnak kockáztatni, a Rostec módszere minden bizonnyal előnyösebb, és “oroszosabb”.

“Olyan új eszközt hoztunk létre, amely megbízhatóan képes megvédeni az információkat az illetéktelen hozzáféréstől: az adatok visszaállításának lehetetlenségét a szakértők bizonyították. A jövőben az eszközt tesztelni fogják a hosszú távú tárolás biztonsága, a mechanikai behatásokkal szembeni ellenálló képesség és az éghajlati tényezőkkel szembeni ellenálló képesség szempontjából. A tok különböző tervezési lehetőségein is dolgozunk majd”

– mondta Igor Nasenkov, a Technodynamika vezérigazgatója. A Rostec eddig csak prototípus meghajtókkal állított elő, de egyedi megrendelésre mind a teljesítményt, mind a kapacitást konfigurálni tudja.

Forrás: Computerworld

Okoseszközök

Elszabadult egy robotporszívó egy brit szállodában

robotporszívó

Egy robotporszívó megszökött egy cambridge-i hotelből – számolt be a drámai hírről a BBC.

Az automata takarítógép csütörtökön nem állt meg a Cambridge-i Orchard Parkban található szálloda bejárati ajtajánál, és másnap még mindig szabadon mászkált – írta a BBC.

A személyzet szerint egyszerűen továbbment, és „bárhol lehet”. A közösségi médiában a porszívó jóakarói pedig azt remélték, hogy a porszívó élvezte az utazást, mivel a vadonban “nincsenek természetes ragadozói”.

A szálloda munkatársai a közösségi médiában tették közzé a robotporszívó nagy szökésének történetét, és kérték az embereket, hogy ha megtalálják, adják vissza.

Végül pénteken egy sövény alatt találták meg. A készüléket leporolták, és „most már boldogan ül a polcon a robotporszívó család többi tagjával együtt” – erősítette meg a szálloda.

Forrás: HVG

Tovább

Okoseszközök

Gamer egérrel rukkolt elő a Xiaomi

xiaomi

Ár-érték arányban kiváló ajánlat a Xiaomi Gaming Mouse Lite, de hivatalosan egyelőre csak Kínában kapható.

A Xiaomi Kínában már piacra is dobta a legújabb egerét, amelyet kifejezetten játékosoknak szán: ez a Gaming Mouse Lite. A Youpin platformon keresztül kínált periféria IP54-es védelmet ígér a por és víz ellen, ami az izzadtság miatt jöhet jól. A 72 grammos egér beépített RGB-s fényeket kapott, ezek szoftveresen keresztül szabhatóak testre.

A Pixart 3327 optikai szenzorra építő egér maximum 6200 DPI-s módot támogat, több profillal: 400, 800, 1600, 3200 és 6200 értékekkel. A mintavételezési ráta 1000 Hz, részeben a 32 bites ARM NXP processzor miatt.

Sajnos hivatalosan még csak Kínában kapható ez a Xiaomi termék (is), és bár több gamereszközt is elkezdett már Európában forgalmazni a gyártó, rejtély, hogy ennek mi a sorsa. A kereskedők kínálatában azért valószínűleg így is felbukkant majd az egér.

Forrás: ORIGO

Tovább

Okoseszközök

Eltűnt egy alapfunkció az iPhone 13-ból

iphone

Egy évtizeden keresztül bekapcsolható volt a szériában a zajszűrés.

Kellemetlen meglepetés érte az iPhone 13 okostelefonokat megvásároltak egy részét, nem találták sehol a szériában emberemlékezet óta elérhető zajszűrést. Az alapértelmezetten bekapcsolt funkció redukálni próbálja telefonálás közben a nem kívánatos hangokat, hogy zajos környezetben való telefonáláskor jobban érthető legyen a másik beszéde.

Mostanra az Apple terméktámogatása megerősítette, hogy az iPhone 13 valamiféle nem részletezett okból szándékosan nem támogatja a zajszűrést, nem valamiféle szoftveres bugról van szó, ami felett elsiklottak az illetékesek. Az egyik panaszos ügyfélnek arra utalt a terméktámogatásos kollégája, hogy hibás működés miatt tiltották le a funkciót.

AZ APPLE ÜGYFÉLSZOLGÁLATA NEM TUDJA MEGMONDANI, HOGY VALAMIKOR UTÓLAG ELÉRHETŐVÉ VÁLIK-E AZ IPHONE 13-ON A ZAJSZŰRÉS.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss