Tippek

Hűsölj okosan a Samsung klímamegoldásaival!

A rekkenő hőségben mentsvárként szolgálhat a lakásunk, ha korszerű, az igényeinkhez leginkább passzoló légkondicionálóval rendelkezünk.

De melyek is a fontos szempontok az ideális eszköz kiválasztásánál? Ne kapjunk huzatot, tartsa tisztán a levegőt, működjön személyre szabhatóan és persze, energiatakarékosan. Az is előnyt jelent, ha a berendezés könnyen tisztítható, karbantartható. A Samsung mindezekre az igényekre fejlesztette ki megoldásként a WindFree™ technológiát, amely ideális társunk lehet, ha otthonunkban felforrósodik a helyzet.

Meghűlés helyett csak hűsölés

A nyári melegben szinte sóvárgunk egy fuvallatnyi hűs levegő után, de sokszor csak egy-egy légúti megbetegedés jelez arról utólag, hogy valójában koszos, huzatos levegővel próbáltuk visszanyerni a komfortérzetünket. A WindFree Cooling™ huzatmentes hűtési technológiának köszönhetően a készülék folyamatos légáramlást és egyenletes levegőjárást biztosít, így használata során sem kell tartanunk a légkondicionálók okozta megfázástól.

Állítsd be légkondid igényeid szerint!

A szezontól függően nemcsak máshogy érzékeljük a hideget és a meleget, de az időjárás függvényében változnak egyéni igényeink is. Az AI erejét mozgósító otthoni készülékek világában pedig a testreszabhatóság már kulcsfogalom. Legyen szó egy kánikulai délutánról vagy egy borongós, esős napról, a tiszta levegőt hőmérséklettől függetlenül igényeljük. Az optimális hőmérséklet beállítására a WindFree™ AI Auto Comfort funkciója adhat választ, amely a használati szokásaink, a szobánk adottságai, valamint az időjárási körülmények alapján hoz létre automatizált beállításokat, így mindig kellemes hőérzetünk lehet hazaértünkkor. Erre az igényünkre a Samsung SmartThings is megoldást adhat, hiszen a légkondicionáló, okosotthonunk egyik alapkészülékeként más okoseszközzel is párosítható: a távolból is könnyen vezérelhető, akár egy bevásárlás vagy más házon kívüli program során. Az okos hűsölés lehetőségeinek köszönhetően a hazaérkezés öröme is tovább fokozódhat, amely jóleső napi töltődést adhat.

Hűtsd le otthonod távolról, akár feleannyi idő alatt!

Egy forró nap után jóleshet belépni hűvös otthonunkba, azonban a kellemes környezetet már távolról, akár puszta jelenlétünkkel is megteremthetjük. A SmartThings alkalmazásban elérhető Welcome Cooling funkció a GPS jel alapján észleli a tartózkodási helyünket, és személyes igényeink alapján állítja be a kívánt hőmérsékletet. Akár a váratlan vendégekre is jobban felkészülhetünk, ha tiszta levegőjű környezetben szeretnénk őket fogadni. Az ikerdugattyús kompresszor és a BLDC-motor neodímium mágnesei pedig majdnem feleannyi idő alatt, akár 43%-kal gyorsabban hűtik le a levegőt.

Távolról is megtakaríthatsz!

Egy bekapcsolva hagyott klíma óriási feszültséget és villanyszámlát okozhat, főleg, ha hosszabb időre nyaralni megyünk. A Samsung WindFree™ klímamegoldása azonban akkor is megnyugtathatja a felhasználókat, ha dolgozni, vagy csak éppen bevásárolni mentek. Nem kell azzal törődnünk, hogy be- vagy ki van-e kapcsolva a készülék, ugyanis, amennyiben a készülék mozgásérzékelő technológiája 20 percig nem érzékel mozgást, automatikusan vált át energiatakarékos módra, majd újabb mozgás esetén visszakapcsol eredeti állapotába. Az otthoni tartózkodásunkhoz igazított működésnek pedig villanyszámlánk végösszegén is jól látható eredménye lehet. A SmartThings Energy alkalmazásban könnyedén kezünkben tarthatjuk a fogyasztást, és ha a becsült összeg meghaladja a célértéket, a rendszer módosítja az okoseszközök energiafelhasználását.

A hőmérséklet mellett figyelj a minőségre is!

A komfortos hőmérséklet beállítása mindennél fontosabbnak tűnhet, azonban otthonunk levegőminősége legalább ennyire elsődleges. Elbúcsúzhatunk a zavaró, finom porszemektől, a levedlett állatszőrtől vagy a szövetrostokról. A nagy sűrűségű, triplarétegű Tri-Care szűrő begyűjti a levegőt szennyező elemeket, így kevesebb baktérium keringhet az életterünkben, amely az allergiaszezonban érintetteknek különösen jó hírt jelenthet.

Ne csak a szobát tartsd tisztán!

A nappali vagy a hálószoba csak akkor tartható tisztán, ha magát a légkondicionálót is időről időre karbantartjuk. A klíma szűrőjét és a felső borítást ezért érdemes kéthetente tisztítani, így ugyanis egészségesebb levegőhöz juthatunk otthonunkban. Mindenekelőtt ellenőrizzük a szűrőt, ha az rendellenes zajt bocsátana ki, ez esetben a készülék valószínűleg megérett a tisztításra! A karbantartást első körben szakember végzi, de a későbbiekben már mi magunk is egyszerűen takaríthatjuk.

A tisztítással járó egyes folyamatokat pedig nemcsak mi – maga a légkondicionáló is képes elvégezni.  Ha „kiadnánk” a feladatot, mert szeretnénk megakadályozni a káros mikroorganizmusok és egyéb baktériumok elszaporodását, az automatikus tisztítási funkciót érdemes aktiválni. Ez a szolgáltatás ugyanis tisztán tartja a beltéri egységet, a szűrőket és a külső hőcserélőt is. Ahány felhasználó, annyiféle felhasználási mód, azonban ajánlott rendszeresen alkalmazni a legfeljebb félórás folyamatot, amelyet követően pedig a légkondicionáló automatikusan kikapcsol.

Játssz és akár egy WindFree™ is a tiéd lehet!

Az otthonunk friss, hűs és ideális klímájának biztosítására egyszerű, sokoldalú megoldást kínálhat a Samsung WindFree™ technológia, amellyel idén nyáron az érdeklődök testközelből országszerte megismerkedhetnek. A csúcskategóriás Samsung WindFree™ Elite klímaberendezést is megnyerhetik, ha részt vesznek a nemrég indult Samsung WindFree™ Box Roadshow Selfie Game játékban. Könnyen lehet, hogy csupán egy szelfire van a nyeremény és a hűsítő, otthoni komfortérzet.

A kampányhoz kapcsolódó információk, a játékszabályzat és a július végéig tartó Roadshow helyszínei a https://samsung-climatesolutions.com/hu/b2c/products/hero-products/windfree.html linken érhetőek el.

A WindFree™ légkondicionálókról további információ érhető el a Samsung weboldalán.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, melyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét.

A túlzott bizalom futásteljesítmény-csaláshoz vezethet

A magyar utakon közlekedő és a carVertical által ellenőrzött autók 7.4%-ának módosították a futásteljesítményét. Bár hazánkban még nem olyan rossz a helyzet, mint néhány kelet-európai országban, például Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15%-ot, a csalás kockázata továbbra is magas.

Magyarországon az importált autók 8,1%-ának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5%).

Sokan megbízhatóbbnak tartják a bizonyos országokból, mint például Németországból importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

„Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, mivel az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. Tekintve, hogy az országok közötti információáramlás az autókról nem kielégítő, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással”

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A magyarok előnyben részesítik a külföldről érkező használt autókat

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. A carVertical által Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 44,6%-a a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4%-a külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban, így Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában a külföldről behozott autók aránya 70-90% között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

Egy meghamisított kilométer-számlálójú jármű pénzügyi katasztrófát jelenthet

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem kerül sor időben erre a műveletre, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet. Nem is beszélve a sofőr biztonságát veszélyeztető kockázatokról.

Matas szerint a módosított futásteljesítményű autókat jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek. Az autóipari szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a carVertical által végzett kutatásból egyértelműen látszik, hogy a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, akár 25%-kal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók. A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből és sokszor nehezebb rá vevőt találni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Ön tudta, melyik keverési technológia a leghatékonyabb egy csésze tea esetén?

Szimulációs szoftverrel válaszolták meg a kérdést.

A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?

Erre a kérdésre keresték a választ egy szimulációs szoftver segítségével. Modellezték a legtöbbünk által ismert körkörös kevergetési technikát, valamint az előre-hátra lapátoló mozdulatsort, amit állítólag az angol királyi körökben is előnyben részesítenek. Mindkét szimuláció egy átlagos csésze angol teát vett alapul, amikor az ital tetején zavartalanul megül egy egyenletes tejréteg.

A tesztekből kiderült, hogy a körkörös keverőmozgás gyorsabb eredményt, azaz keveredést biztosít, mint a lapátolás, tehát ha kevés időnk van, akkor ez a célravezetőbb opció. Ha azonban figyelmesen megnézzük, észrevehetjük, hogy a kanál 57%-kal messzebbre jut körkörös mozgásnál, mint amikor lapátoló mozgást végzünk vele. Azaz azonos keverési távolság vagy azonos keverési energia esetén a lapátoló mozgás bizonyult a hatékonyabb teakeverési technikának, ezzel minimalizálhatjuk a mozdulatsor közben kifejtett erőfeszítéseinket.

A lapátolással egyúttal kisebb az esély arra, hogy kifröccsen az ital, leforrázva ezzel az ujjainkat, valamint jobban feloldódik a cukor is, nem reked meg a csésze alján. Mindemellett az sem elhanyagoltható érv, hogy a lapátoló technika jóval csendesebb módszer, mint a heves kavargatás, azaz sokkal inkább megfelel a kifinomult teázási etikettnek.

Hasonló, Siemens-szoftveres szimuláció segítségével derült ki az is, hogy melyik a leghatékonyabb ventilátor-hack, ami a mostani kánikulában hasznos információ lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

A Vodafone Magyarország ügyfelei számára már 84 országban elérhető az 5G roaming szolgáltatás

A Vodafone Magyarország 2024-ben 6 kontinensen, további 24 új országban, köztük Argentínában, Kenyában és Szingapúrban teszi elérhetővé 5G roaming szolgáltatását ügyfelei számára, így immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítva az 5G hálózat előnyeit külföldön.

A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el a mindenki számára elérhető 5G szolgáltatását Budapesten, majd az ország több nagyvárosában. A folyamatos bővítéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően az 5G lefedettség egyre nagyobb az országon belül. Fontos mérföldkő volt a szolgáltató és ügyfelei számára az 5G roaming szolgáltatás elindítása, amelynek köszönhetően az ügyfelek külföldön is élhetnek az 5G hálózat nyújtotta előnyökkel.

A Vodafone Magyarország 2024-ben további nemzetközi partneri együttműködéseket indított el, annak érdekében, hogy az utazni vágyó ügyfelei számára újabb 24 országban biztosíthassa az ötödik generációs hálózat előnyeit, mint a megnövekedett letöltési sebességet, valamint a minimális késleltetési időt. Az európai terjeszkedést követően a Vodafone Magyarország 5G roaming szolgáltatása már 6 kontinensen elérhető, így azok az ügyfelek is élvezhetik a hálózat nyújtotta lehetőségeket, akik utazásaik során az Európán kívül utaznak.

A bővítésnek köszönhetően a Vodafone Magyarország az 5G roaming szolgáltatást, már összesen 84 országban, 128 külföldi partnerhálózaton kínálja.

„Számunkra kulcsfontosságú, hogy az ügyfeleink a világon bárhol hozzáférhessenek a legmodernebb technológiákhoz, legyen szó akár nyaralásról, akár üzleti útról, és ezért a Vodafone Magyarország folyamatosan új országokkal köt stratégiai megállapodásokat, hogy a felhasználók 5G-képes készülékeikkel, díjcsomagjaikkal külön díjfizetés nélkül élvezhessék az ötödik generációs hálózat előnyeit külföldön is”

– mondta a bejelentés kapcsán Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A korábbi országok mellett mostantól az alábbi országokban is elérhető az 5G roaming szolgáltatás a Vodafone Magyarország ügyfelei számára:

Európa:

 • Monaco
 • Észak-MacedóniaOroszország

Közép-Ázsia:

 • Kazahsztán
 • Üzbegisztán

Dél-Amerika:

 • Argentína
 • Peru

Észak- és Közép-Amerika

 • Mexikó
 • Puerto Rico

Afrika:

 • Kenya
 • Nigéria
 • Dél-Afrika
 • Tanzánia
 • Etiópia
 • Mauritius

Óceánia:

 • Guam

Ázsia:

 • Jordánia
 • Georgia
 • Azerbajdzsán
 • Laosz
 • Malajzia
 • Szingapúr
 • Sri Lanka
 • Maldív-szigetek

A Vodafone Magyarország korábban bejelentette, hogy szakaszosan, legkésőbb 2024.07.03. napjától 60 napig díjmentesen biztosítja az 5G szolgáltatást a lakossági és kisvállalati előfizetéses ügyfeleinek a nyári szezonban, így több mint egymillió ügyfelük tapasztalhatja meg az ötödik generációs mobilhálózat élményét belföldön.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss